Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Θεσσαλονίκη. «Ζαρκάδια» (που δεν είναι ζαρκάδια) στο Σέϊχ-Σου


platonia_seixsou
 
Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, με ανακοίνωση που δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα του (ΕΔΩ), μας πληροφορεί ότι το πρωί της Κυριακής 14ης Φεβρουαρίου, οδηγοί και περιπατητές αντίκρισαν δύο νεαρά ζαρκάδια να κινούνται αμέριμνα στον δρόμο προς το «Φιλίππειον», στις παρυφές του Σέϊχ –Σου.

Τα δύο πανέμορφα ζώα, όπως αναφέρει, έδειχναν φιλικά, προσιτά και αρκετά εξοικειωμένα με τους ανθρώπους. Μάλιστα όχι μόνο δεν έτρεξαν να κρυφτούν, αλλά έμοιαζαν να «ποζάρουν» στο φακό με χάρη και φυσικότητα, αφήνοντας κυριολεκτικά άφωνους τους έκπληκτους περιπατητές που τα απαθανάτισαν με το κινητό τους τηλέφωνο ή την φωτογραφική τους μηχανή.

Αυτό που θα θέλαμε να διευκρινίσουμε είναι ότι τα δυο συμπαθή ζώα που φαίνονται στις φωτογραφίες του δελτίου τύπου, δεν είναι ζαρκάδια (Capreolus capreolus) και σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ αποτελούν είδος της «σπάνιας» πανίδας της περιοχής. Πρόκειται για δυο εκτρεφόμενα πλατόνια (Dama dama), που προφανώς δραπέτευσαν από ιδιωτικό χώρο της περιοχής ή τα απελευθέρωσαν. Έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία γι’ αυτό και δεν έτρεξαν να απομακρυνθούν όταν τα φωτογράφιζαν.

Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν άγρια ζαρκάδια στην περιοχή του Σέϊχ –Σου, πολύ πιθανόν να υπάρχουν, ούτε εάν τα συγκεκριμένα ζώα διατηρούνταν σε νόμιμες εγκαταστάσεις. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν είναι οικολογικά ορθό να κυκλοφορούν ξενικά, εκτρεφόμενα είδη στην ελληνική ύπαιθρο. Η νομοθεσία απαγορεύει ρητά την απελευθέρωση οποιουδήποτε θηλαστικού, πτηνού, κλπ, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας δασικής αρχής. Ο εμπλουτισμός των βιοτόπων διενεργείται αποκλειστικά και μόνο από την δασική υπηρεσία και τους αναγνωρισμένους κυνηγετικούς συλλόγους, όταν πρόκειται για θηράματα, μετά από έγκριση της έκθεσης εμπλουτισμού και επίβλεψη της διαδικασίας απελευθέρωσης.

Πολλές χώρες πληρώνουν πολύ ακριβά το τίμημα της χωρίς μελέτη εισαγωγής και απελευθέρωσης άγριων ζώων σε οικοτόπους που δεν προϋπήρχαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αυστραλία όπου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, εισήχθησαν δεκαοκτώ είδη της οικογένειας των Ελαφιδών (Cervidae) με σκοπό, κυρίως, τον εγκλιματισμό τους. Τα περισσότερα από τα είδη αυτά δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν και εξαφανίστηκαν. Ωστόσο, έξι από αυτά (Dama dama, Cervus elaphus, Axis porcinus, Axis axis, Cervus timorensis, Cervus unicolor), κατάφεραν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν βιώσιμους πληθυσμούς.

Η κατάσταση στην Αυστραλία άρχισε να αλλάζει με την εμφάνιση της εκτροφής ελαφιών σε αγροκτήματα. Πολλά ελάφια δραπέτευαν από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και δημιουργούσαν νέους πληθυσμούς, με αποτέλεσμα, στο τέλος της δεκαετίας του 1980, ο συνολικός πληθυσμός των άγριων ελαφιών έφτασε στις 200.000 άτομα περίπου, σε 218 διαφορετικούς πληθυσμούς. Η δραματική αύξηση του αριθμού τους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αισθητή αφού προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ διασχίζοντας συχνά τους δρόμους έχουν γίνει αιτία και αρκετών τροχαίων ατυχημάτων. Μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις την περίοδο 2005-2008, όλα τα είδη των άγριων ελαφιών κατατάχθηκαν στις κλάσεις 1, 2 & 3 των επιβλαβών ζώων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα είδη Cervus elaphus και Dama dama ανήκουν στην κλάση 3, για τα οποία η εισαγωγή, εκτροφή ή απελευθέρωση τους χωρίς άδεια είναι αδίκημα και τιμωρείται.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Π.Ε. Θεσσαλονίκης
 
Ζαρκάδια και… αγριογούρουνα στην Εξοχή. Το περιαστικό δάσος Σέϊχ-Σου μοναδικό «θησαυροφυλάκιο» της μεσογειακής βιοποικιλότητας

Έκπληκτοι έμειναν οδηγοί και περιπατητές στην Εξοχή, στις παρυφές του ΣέΪχ –Σου το πρωί της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου, όταν αντίκρισαν δύο νεαρά ζαρκάδια να κινούνται αμέριμνα στον δρόμο προς το «Φιλίππειον».

Τα δύο πανέμορφα ζώα που αποτελούν εξαιρετικό δείγμα της πλούσιας και ταυτόχρονα σπάνιας πανίδας της περιοχής, έδειχναν φιλικά, προσιτά και αρκετά εξοικειωμένα με τους ανθρώπους. Μάλιστα όχι μόνο δεν έτρεξαν να κρυφτούν, αλλά έμοιαζαν να «ποζάρουν» στο φακό με χάρη και φυσικότητα, αφήνοντας κυριολεκτικά άφωνους τους έκπληκτους περιπατητές που τα απαθανάτισαν με το κινητό τους τηλέφωνο ή την φωτογραφική τους μηχανή. (Φωτογραφίες του Αργύρη Θεοδοσίου, Προϊσταμένου του ΚΕΠ Χορτιάτη).

Το δάσος του Σέιχ-Σου -σημαίνει «Νερό του Σεΐχη» και προήλθε πιθανώς από αρχαία βρύση της περιοχής- που αναγεννήθηκε μέσα από τις…. στάχτες του με φυσικό και τεχνητό τρόπο περίπου 20 χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά του 1997 αναδεικνύεται σε μοναδικό «θησαυροφυλάκιο» της τοπικής και μεσογειακής βιοποικιλότητας.

Έχει συνολική έκταση 29.790 στρέμματα και μαζί με τα δάση Κουρή και Χορτιάτη που συνδέονται με τα υψίπεδα του Σέϊχ-Σου αποτελούν το ευρύτερο σύμπλεγμα περιαστικού δάσους και καθιστούν τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ως τον δήμο με την μεγαλύτερη δασοκάλυψη σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Επιπλέον σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και το Υπουργείο Γεωργίας το Δάσος αποτελεί «Καταφύγιο Άγριας ζωής» βάση της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών (Δ.Δ. 2099/6-7-98)

Φυσιοδίφες και περιπατητές του δάσους που έχουν καταγράψει με φωτογραφίες και γεωγραφικές συντεταγμένες την τοπική πανίδα, αποτυπώνουν πληθυσμούς από 23 είδη ερπετών και αμφιβίων, αρκετά είδη θηλαστικών και δεκάδες είδη πτηνών, όλα προστατευόμενα είδη από την Σύμβαση της Βέρνης «για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης».

Στο Δάσος εκτός από ζαρκάδια συναντώνται και άλλα θηλαστικά όπως λαγοί, τσακάλια, νυφίτσες, αλεπούδες, κουνάβια, εντομοφάγα (σκαντζόχοιροι, κηπομιγαλή) και τρωκτικά (σκίουροι, αρουραίοι, δασοποντικοί, κά), ενώ αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για… αγριογούρουνα. Επιπλέον υπολογίζεται ότι στο Σεϊχ-Σου συναντώνται πάνω από 80 είδη πτηνών όπως φιδαετός, κούκος, χελιδόνι, ορτύκι, τσαλαπετεινός, πετροπέρδικα, αηδόνι, αγριοπερίστερο, κουκουβάγια, κίσσα, τσίχλα και καρακάξα. Τέλος όσον αφορά στα αμφίβια και ερπετά, πιο συνηθισμένα είναι σαλαμάνδρες, λιμνοβάτραχοι, φρύνοι, μεσογειακές χελώνες και νερόφιδα. Στο Σεϊχ Σου συναντώνται και διάφορα είδη σαύρας μεταξύ των οποίων το σπάνιο είδος «κροκοδειλάκι».



πηγή: http://dasarxeio.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου