Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Θεσσαλονίκη. Ανάσα ζωής με δενδροφύτευση την Κυριακή στο Σέιχ Σου

 
 
Σε μια ακόμη ''επίθεση'' ζωής στο καμένο από την πυρκαγιά του 1997 Σέιχ-Σου προχωρά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, έχοντας καταστρώσει το σχέδιο αναζωογόνησης μιας μεγάλης έκτασης στην καρδιά του δάσους.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή οργανωμένη εξόρμηση δενδροφύτευσης που πραγματοποιεί ο δήμος κινητοποιώντας εκατοντάδες εθελοντές, τοπικούς συλλόγους και φορείς, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής και των δράσεών του για την προστασία του περιβάλλοντος και του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης. Ανάλογες δυναμικές εκστρατείες προηγήθηκαν το 2014 και 2015 στα Πεύκα (θέση «Κοιμητήρια») και Σέιχ-Σου, με τους περισσότερους από 2.000 εθελοντές να έχουν αναδασώσει περίπου 800 στρέμματα δενδροφυτεύοντας περίπου 25.000 δένδρα.

Αυτή τη φορά ο δρόμος οδηγεί τους εθελοντές στην περιοχή «Λυόμενο», με το μεγάλο ραντεβού της γιορτής του περιβάλλοντος να έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, έχοντας ορίσει ως σημείο-αφετηρία το ξωκλήσι του Αγ. Βασιλείου. Από τις 10 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ξεχυθούν στις βουνοπλαγιές αναδασώνοντας μια καμένη έκταση 25 στρεμμάτων με τη δενδροφύτευση 1.000 κωνοφόρων, πλατύφυλλων και αρωματικών δενδρυλλίων, όπως τραχεία πεύκη, κουκουναριά, κυπαρίσσι, δρυς, δενδρολίβανο, κ.ά.

Και αυτή η εκστρατεία οργανώνεται από το Γραφείο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που προσφέρει και τα δενδρύλλια.

Στους εθελοντές θα δοθούν τσάπες και φτυάρια και ειδικοί επιστήμονες θα δίνουν οδηγίες για το σωστό τρόπο φύτευσης, ενώ τα μέλη της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Διασωστικής Ομάδας Αγίου Παύλου θα βρίσκονται σε επιφυλακή για την παροχή πρώτων βοηθειών ή την κάλυψη οποιασδήποτε άλλης έκτακτης ανάγκης.

Η δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών προσκαλεί και σε αυτή την εξόρμηση τους συμπολίτες με τις οικογένειές τους, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, τα μέλη συλλόγων, οργανώσεων και φορέων να συμμετέχουν στη δράση αυτή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου