Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ακυρώστε οποιαδήποτε σχέδια για «αξιοποίηση» του Ολύμπου

 
 
Σύμφωνα με συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτριου Μάρδα, σχεδιάζεται η κατασκευή ελικοδρομίου και οικισμού 3 – 4 καταφυγίων στο Οροπέδιο των Μουσών (2300 μ.) στον Όλυμπο. Επίσης η δημιουργία τελεφερίκ, από την πλευρά της Ελασσόνας και ενός ακόμα μικρού οικισμού, από την πλευρά του Λιτόχωρου, στους πρόποδες του βουνού.

Όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μάρδα, θα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών», το οποίο μειώνει την έκταση της περιοχής απόλυτης προστασίας και προβλέπει πληθώρα επιτρεπόμενων χρήσεων και επεμβάσεων.

Αντιμετωπίζει ως απειλή τους ορειβάτες αλλά γνέφει με νόημα στους επενδυτές: «Ορίστε κύριοι, κι ο Όλυμπος δικός σας». Επειδή αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια θα συντελεστεί ένα μη αναστρέψιμο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό έγκλημα, σας υποβάλουμε την κάτωθι έκκληση με σκοπό έστω και την τελευταία στιγμή να επικρατήσει ο σεβασμός για το βουνό, που λόγω της ιστορίας και του μύθου που το συνοδεύει, της βιοποικιλότητας και της ομορφιάς του, αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης.
 
 
Επιστολή–έκκληση

Κύριοι αρμόδιοι της κρατικής και τοπικής εξουσίας, ο σκοπός της Πολιτείας δεν πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός ορεινού τουρισμού που θα τον θεωρούμε πετυχημένο ανάλογα με το πόσα έσοδα φέρνει στην εθνική και την τοπική οικονομία και θα αντιμετωπίζει τους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού ως καταναλωτές, προσφέροντας τους ανούσιες και αταίριαστες πολυτέλειες και διασκεδάσεις, αλλά θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων που να βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον, να το σέβονται, αναδεικνύοντας αυτά που τόσο απλόχερα προσφέρει η φύση.

Όχι μιμήσεις και παραδείγματα ξένων πρότυπων «αξιοποιημένων» βουνών και εθνικών πάρκων, που εγκαταλείπονται λόγω της μείωσης των χιονοπτώσεων, αφήνοντας πίσω τους μια έρημο από τσιμέντο, πυλώνες και σκουριασμένα τελεφερίκ. Ο Όλυμπος αποτελεί έναν από τους σπάνιους και παγκόσμιας ακτινοβολίας προορισμούς, γιατί ξεχωρίζει για τη παρθένα και ανέγγιχτη φύση του και τον έντονα συμβολικό του χαρακτήρα. Είναι το βουνό που κατοικούσαν οι θεοί των προγόνων μας, δε χρειάζεται την ισοπεδωτική «αξιοποίηση», που όπου δοκιμάστηκε απέτυχε παταγωδώς. Δεν γίνεται να διαισθανθεί κανείς τον μύθο του Ολύμπου όταν θα πάψει να υπάρχει η μεγαλειώδης λιτότητα των κορυφών του. Είναι μια σύγχρονη Ύβρις τα πολυτελή SPA και όποιες παρόμοιες εγκαταστάσεις οραματίζονται οι θιασώτες της ανάπτυξης, να χτίσουν πάνω στο πανάρχαιο σώμα του βουνού για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους.

Στον Όλυμπο ανεβαίνουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο (και θα ανεβαίνουν πάντα) για να βρουν τον εαυτό τους και το νόημα της ύπαρξής τους, να δοκιμάσουν τα όριά τους, να νιώσουν την παρουσία εκατοντάδων αιώνων μύθου και ιστορίας, να αφουγκρασθούν τη σιωπηλή ερημιά των απόκρημνων κορυφών, να ταυτιστούν όχι μόνο με το βράχο, το χιόνι και τον αγέρα, αλλά και με το θείο και δεν ανεβαίνουν για να αντικρίσουν αυτά που μπορούν να βρουν σε οποιοδήποτε άλλο βουνό της πατρίδας τους ή δικό μας.

Οποιαδήποτε ενέργεια ή σκέψη για επέμβαση στον Όλυμπο, πρέπει να γίνεται σαν να επεμβαίνουμε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στον Παρθενώνα.

Μη θυσιάσετε 4.000 χρόνια μύθου και ιστορίας στο βωμό της εγωιστικής και εφήμερης ευχαρίστησης μερικών ανθρώπων ή του οικονομικού συμφέροντος κάποιων άλλων, ή της δικής σας υποτιθέμενης ικανοποίησης και δόξας.

Μάθετε επιτέλους τι σημαίνει και τι είναι για την Ανθρωπότητα ο Όλυμπος. Οι ξένοι το γνωρίζουν αιώνες πριν. Το ήξεραν και αυτοί που κήρυξαν τον Ολυμπο Εθνικό Δρυμό από το 1938, αλλά και εκείνοι που τον χαρακτήρισαν «Απόθεμα της Βιόσφαιρας» και «ιστορικό και αρχαιολογικό τόπο» για να διασώσουν την άγρια ομορφιά του και τη μοναδική του βιοποικιλότητα,από την απληστία των εκάστοτε οικονομικών συμφερόντων. Ο Όλυμπος συμβολίζει το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα που είναι το Θείον, η Σκέψη, ο Λόγος, ο Πολιτισμός και η Ελευθερία.

Όταν όλα τα υπέρλαμπρα ανθρώπινα κτίσματα του παρελθόντος θα είναι ανάμνηση, ο Όλυμπος θα είναι εκεί να μας θυμίζει την απαρχή της πιο λαμπρής περιόδου του Ανθρώπινου Πνεύματος.
Είναι το χρέος μας, να τον διατηρήσουμε αμόλυντο και ανέπαφο για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τόσο όμορφο όσο οι προηγούμενες γενιές μας τον κληροδότησαν.



πηγή: http://ecology-salonika.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου