Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

0+house. Το πρώτο "modular" οικολογικό σπίτι στην Ελλάδα, "ήρθε" στη ΔΕΘ

 
 
Την δυνατότητα να δουν από κοντά τον σχεδιασμό του πρώτου "prefab modular" οικολογικού σπιτιού στην Ελλάδα είχαν οι επισκέπτες της φετινής έκθεσης δομικών έργων, Infacoma στο πλαίσιο της «πράσινης» εκδήλωσης "DPOINT Green Village". Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε από την ΔΕΘ HELEXPO και το Interiors from Greece και εστιάζει στη βιωσιμότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση νέων πόρων.

"Tο DPOINT Green Village είναι μία ενότητα αφιερωμένη στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική, μία «πράσινη εκδήλωση παρά μία έκθεση. Περιλαμβάνει το πρώτο "prebab modular" οικολογικό σπίτι, σχεδιασμένο από ένα εξειδικευμένο γραφείο στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική, το ΜAKRIDIS ASSOCIATES που έχει την βάση του στην Θεσσαλονίκη", σημειώνει στο Thestival.gr ο brand manager της πλατφόρμας Interiors from Greece, Κώστας Κουτσαντωνάκης.
 
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων έρχονται νέες συνθήκες στον τρόπο της κατοίκησης και της διαβίωσης. Το 0+house είναι ένα σπίτι το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες σας, εξοικονομεί ενέργεια χρήματα, νερό και πρώτες ύλες αποτελώντας ένα πρότυπο σπίτι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης που ακολουθεί πιστά τις αρχές της αειφορίας. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Makridis Associates Architects είναι ο σχεδιαστής του 0+ house καθώς μελέτησε και υλοποιεί το συγκεκριμένο έργο.
 
 
Χαμηλό κόστος και οικολογικά υλικά
 
Το 0+ house έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζεται off site, να δομείται εύκολα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ιδιοκτήτη, να μεταφέρεται και να συναρμολογείται γρήγορα και οικονομικά. Είναι σχεδιασμένο με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, δομημένο με οικολογικά υλικά και ενσωματώνει προηγμένα συστήματα εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας, αλλά και πρότυπες μεθόδους δόμησης. Αποτελεί όχι μόνο την «πράσινη» λύση για μία σύγχρονης αντίληψης μονοκατοικία, αλλά και μία λύση που υπερτερεί των συμβατικών αφού μπορεί μελετητικά και κατασκευαστικά να ολοκληρωθεί και να στηθεί σε διάστημα έξι μηνών και σε κόστος κατά περίπου 30% χαμηλότερο από μία συμβατική κατασκευή.
 
 
Σχεδιασμός 0+house

Ο σχεδιασμός του Ο+ house έγινε με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Οι κύριοι χώροι διατάσσονται στο νότο και έχουν μεγάλα ανοίγματα, ενώ οι χώροι προς το βορρά έχουν ανοίγματα περιορισμένα σε αριθμό και μέγεθος. Κατάλληλα συστήματα σκίασης επιτρέπουν το χειμερινό ήλιο να περάσει στο εσωτερικό της κατοικίας εξασφαλίζοντας σημαντικά θερμικά κέρδη. Τα υλικά που επιλέγονται, στους εσωτερικούς χώρους, έχουν μεγάλη θερμοχωρητικότητα με στόχο την αποθήκευση θερμότητας και την ετεροχρονισμένη απόδοση αυτής στον χώρο, διασφαλίζοντας συνθήκες θερμικής άνεσης.

Το Ο+ house δημιουργείται από τη σύνθεση επιμέρους μεταλλικών μονάδων (modules) που κατασκευάζονται μεμονωμένα, μεταφέρονται, συντίθενται και συναρμολογούνται επί τόπου του έργου.

Η κατοικία υποστηρίζεται από σύστημα αυτοματισμού και ελέγχου των συστημάτων, ενώ ο φωτισμός της κατοικίας γίνεται με λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Για την αποφυγή εγκαταστάσεων συστήματος ψύξης, σε όλους τους κύριους χώρους τοποθετούνται ανεμιστήρες οροφής.

Το Ο+ house, το πρώτο modular οικολογικό σπίτι στην Ελλάδα σχεδιάστηκε με σκοπό να καλύψει σύγχρονες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις όπως, σεβασμός στο περιβάλλον, εξοικονόμηση ενέργειας, οικονομία στην κατασκευή, ευελιξία, εργονομία.
 
 
Νόμος για κτίρια μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας

Το 0+house προέκυψε από μια προσπάθεια του αρχιτεκτονικού γραφείου να συμβάλει στην επίτευξη του Ευρωπαϊκού στόχου για το 2020 για μείωση κατά 20% των αερίων του θερμοκηπίου, μείωση κατά 20% της ενεργειακής κατανάλωσης και αύξηση κατά 20% της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία (Ν4122/2013), από την 01.01.2021, όλα τα νέα κτίρια στην Ελλάδα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Πρέπει να είναι κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης στα οποία η μηδενική ή πολύ χαμηλή, ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών τους απαιτήσεων, καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
 
 
"DPOINT GREEN VILLAGE"

Βασικός πρωταγωνιστής του "DPOINT GREEN VILLAGE" εκτός από το 0+ house είναι και το "3D Theater BOX". Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν κατά μήκος ενός εκθεσιακού διαδρόμου ο οποίος απαρτίζονταν  από αρχιτεκτονικά σχέδια και κατέληγε σε ένα σκοτεινό Theater Box. Εκεί, οι ενδιαφερόμενοι παρακολουθούσαν την εικονική περιήγηση σε όλες τις φάσεις κατασκευής του πρώτου modular, προκατασκευασμένου, οικολογικού σπιτιού στην Ελλάδα που έχει ως βασικό γνώμονα τη φύση και την προστασία της.

"Η έκθεση αποτελούνταν από τρία κομμάτια. Το πρώτο ήταν ο εκθεσιακός διάδρομος στον οποίο βλέπουμε όλη την ανάλυση του ενεργειακού σπιτιού 0+ house γιατί μιλάμε για σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, ύψιστη ενεργειακή απόδοση, εκμετάλλευση της φύσης προς όφελος του ανθρώπου αλλά και προς όφελος του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, είχαμε το 0+house 3D Theater που είναι μία εικονική 3D περιήγηση σε αυτό το σπίτι που δείχνει πως χτίζεται, πως γίνεται η κατασκευή. Επίσης, υπήρχε το conference space όπου ουσιαστικά ανταλλάσσονται απόψεις.πηγή: http://www.thestival.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου