Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Φλώρινα. Μια πόλη της ομορφιάς και της τέχνης ή της ρύπανσης;

 
 
Στη Φλώρινα, το βορειοδυτικό αυτό σύνορο της Ελλάδας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής εναλλάσσεται με την ηρεμία του ρομαντισμού και των πανέμορφων φυσικών τοπίων δημιουργώντας μια εικόνα αντιθέσεων που μαγεύει κι εμπνέει όσους την επισκέπτονται. Η Φλώρινα είναι μια ευλογημένη γη: φυσικές λίμνες, πλούσια πανίδα, αλπικά τοπία. Μια απαράμιλλη γαλλική αρχιτεκτονική που σε συνδυασμό με την ύπαρξη του ποταμού Σακουλέβα δίνουν στην πόλη κάτι από βορειοευρωπαϊκό αέρα. Πεζόδρομοι γεμάτοι ζωή, αρχοντικά, το χιονισμένο Νυμφαίο, η μυρωδιά του φρεσκοκαμμένου ξύλου στα τζάκια τους παγερούς χειμώνες, συνθέτουν την εικόνα μιας πόλης καλοδιατηρημένης, αρχοντικής, που προσφέρει απλόχερα στους κατοίκους της μια ποιότητα ζωής που πολλές άλλες πόλεις θα ζήλευαν.

Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Ή μήπως και η Φλώρινα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τη μεγάλη πλειοψηφία των πόλεων της Ελλάδας να απέχουν πολύ από τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν αειφόρο σχεδιασμό των πόλεων; Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ένθερμη υποστήριξη μεγάλου μέρους των πολιτών, η πόλη της Φλώρινας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που αφορούν τόσο τη ρύπανση όσο και την καλαισθησία των σημείων προβολής της πόλης.

Η είσοδος της πόλης δείχνει μια εικόνα εγκατάλειψης, όπου τα εγκαταλελειμμένα και ανεκμετάλλευτα χωράφια μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε χωματερές ή τα ξερά χόρτα να προκαλέσουν πυρκαγιά. Μέσα στην πόλη οι κάδοι ανακύκλωσης είναι λίγοι και δεν χρησιμοποιούνται από μεγάλο αριθμό κατοίκων. Αλλά και με τους ήδη υπάρχοντες κάδους ανακύκλωσης τα πράγματα είναι απογοητευτικά. Αρκετοί πολίτες πετούν λάθος υλικά μέσα στους κάδους ανακύκλωσης είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία. Αλλά και στους συμβατικούς κάδους η έλλειψη καθαριότητας και η ύπαρξη φθορών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Απορρίμματα έξω από τους κάδους αλλά και ογκώδη αντικείμενα (π.χ. οικιακές συσκευές κι έπιπλα) εμφανίζονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ενώ ερωτηματικά προκαλεί και η διάθεση των νοσοκομειακών αποβλήτων από το νοσοκομείο της πόλης. Οι ακαθαρσίες στα πάρκα και στους δρόμους από τα αδέσποτα αποτελούν σοβαρή αιτία μόλυνσης, ενώ την εικόνα της πόλης αμαυρώνει η έλλειψη καθαριότητας των πεζοδρομίων από το χιόνι κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα σημεία προβολής κάθε πόλης αποτελούν πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες με την προϋπόθεση να είναι καλοδιατηρημένα. Στην περίπτωση της Φλώρινας η καρδιά της πόλης βρίσκεται στην Πλατεία Μόδη και κοντά στο ποτάμι όπου η εικόνα συχνά είναι αποκαρδιωτική. Απορρίμματα είναι πεταμένα στο ποτάμι, ακαλαίσθητα γκράφιτι «στολίζουν» αρκετά δημόσια κτήρια, ενώ η σκουριά στα κανόνια της Πλατείας Μόδη απαιτούν άμεση επέμβαση των τοπικών αρχών κι ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

Συνοψίζοντας, σκοπός του αειφόρου σχεδιασμού μιας πόλης με βάση τις αρχές της οικολογίας είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού και λειτουργικού κοινωνικού περιβάλλοντος τόσο για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, όσο και τους δυνητικούς επισκέπτες, που θα προσφέρει καλή ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται ενεργοποίηση των τοπικών αρχών και ανάληψη δράσης των πολιτών. Με τις δράσεις αυτές θα αναδειχθούν τα προβλήματα και θα αποδειχθεί πως η συνεργασία και η συμμετοχή των πολιτών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης διαχείρισης των απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος εν γένει.
 Συντάκτες
Ποτσίκας Βασίλης
Γκιγκόπουλος Δημήτρης
Σιώπα Γεωργία

πηγή: http://neaflorina.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου