Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Εγκατάσταση του "World Water Museum" της Καίτης Χαλιορή στο Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο


xaliori kΗ Καίτη Χαλιορή, η Υδραία Εικαστικός που κινείται ευέλικτα στο χώρο της τέχνης, πάντα μας ενθουσιάζει με ξεχωριστές εναλλακτικές προτάσεις. Ο πολιτισμός μέσω της τέχνης άλλωστε, αγγίζει τις λεπτές χορδές μας και αποτελεί μια αληθινή όαση στο θολό τοπίο των στενάχωρων καιρών.
 
To “World Water Museum" της εικαστικού Καίτης Χαλιορή, θα φιλοξενείται από τις 31 Μαρτίου 2017 στις εγκαταστάσεις του Διαδραστικού Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Βάρκιζα, σε έναν εξαιρετικό χώρο με θέα το Αιγαίο Πέλαγος.
 
To καλωσόρισμα θα γίνει την Παρασκευή 31 Μαρτίου και ώρα 15:00, στο Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο στην Βάρκιζα, (λόφος Μπαράκου).
 
 
H Καίτη Χαλιορή μιλάει στη "ΦτΥ" για τους στόχους του έργου: "Tο World Water Museum ξεκίνησε ως ιδέα το 2009 και άρχισε να υλοποιείται το 2011. Ο στόχος του έργου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα της υποβάθμισης, μόλυνσης και εξάντλησης του καθαρού, πόσιμου νερού στον πλανήτη. Πολίτες από οποιαδήποτε περιοχή της γης, επιλέγοντας εθελοντικά ένα ποτάμι ή μία λίμνη, συμμετέχουν στο έργο στέλνοντας δείγμα νερού καθώς και ένα μικρό βίντεο της δειγματοληψίας. Το νερό χαρακτηρίζεται ως “μουσειακό είδος”, και τα δείγματα ως “μουσειακά εκθέματα”. Ένα “μουσείο” δίχως επιστημονικά κριτήρια ταξινόμησης και σπάνια αντικείμενα, που όμως πραγματεύεται κάτι υπερπολύτιμο: την ζωή. Η φύλαξη των δειγμάτων γλυκού νερού, σαν συμβολική πράξη εκφράζει περιβαλλοντική ανησυχία και πρόθεση αντίδρασης. Το νερό πετάει! Διαγράφει εναέριες διαδρομές από κάθε σημείο της υφηλίου προς την συλλογή/εγκατάσταση του WWM. Διαγράφει ψηφιακές διαδρομές μέσα στα βίντεο και τις φωτογραφίες που στέλνουν οι εθελοντές. Πετάει προς τα εργαστήρια ανάλυσης και αποστείρωσης. Ενώνει τα σημεία δειγματοληψίας πάνω στον παγκόσμιο χάρτη. Κυρίως όμως με τις μεταφυσικές του ιδιότητες, ενώνει ανθρώπους, ιδέες και προθέσεις. Το World Water Museum θα φιλοξενηθεί για ένα χρόνο στις εγκαταστάσεις του Διαδραστικού Ευρωπαϊκού Σχολείου - DES στην Βάρκιζα σε έναν εξαιρετικό χώρο με θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος. Όλη η ομάδα του σχολείου έχει αγκαλιάσει την ιδέα και θα δουλέψει με στόχο να εμπλουτιστεί το Μουσείο με νέα δείγματα. Το καλωσόρισμα και η εγκατάσταση θα γίνει στις 31 Μαρτίου στις 15.00. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα έχω την δυνατότητα να επικοινωνήσω με τα παιδιά και αισιοδοξώ να τους μεταφέρω, μέσα από τις εικαστικές αναφορές, τις βαθιές συμβολικές οικουμενικές, αξίες του νερού. Ότι το νερό είναι πολιτισμός και αποτελεί ένα κοινό φυσικό κληροδότημα για όλους τους λαούς της γης, το οποίο οφείλουμε να προφυλάξουμε αλλά και να το μοιραστούμε".
 
Καλή επιτυχία ευχόμαστε στο σημαντικότατο εγχείρημα!


πηγή: http://fonitisydras.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου