Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Επιστολή στο Δήμαρχο Λήμνου για τον άρρωστο «Λάμπρο». «Επιληφθείτε των ευθυνών σας»

 
 
Επιστολή στο Δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη απέστειλε σήμερα το Animal Rescues Lemnos, προκειμένου να ενημερωθεί για αδέσποτο σκυλί που νοσεί από λεϊσμανίαση, υπενθυμίζοντας του τις υποχρεώσεις του Δήμου, όπως αυτές προβλέπονται από σχετική νομοθεσία.
 
Η επιστολή αναφέρει:
 
"Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
 
Ονομάζομαι Αναστασία Παρίση και εκπροσωπώ μια άτυπη φιλοζωική ομάδα το Animal Rescue Lemnos. Ο λόγος που γράφω αυτή την επιστολή είναι για να σας ενημερώσω ότι το Μάιο του 2016 περισυνέλλεξα ένα αδέσποτο σκυλί το οποίο διαγνώσθηκε με την νόσο λεϊσμανίαση γνωστή ως καλαζάρ, το οποίο και φιλοξενώ σε ιδιόκτητο χώρο. Η λεϊσμανίαση είναι μια θανατηφόρα αρρώστια η οποία μεταδίδεται από το τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας και χωρίς θεραπεία η ασθένεια οδηγεί σχεδόν πάντα στο θάνατο του ζώου. Η νόσος μεταδίδεται και στον άνθρωπο όχι απευθείας από το σκυλί αλλά από την μολυσμένη σκνίπα και κάθε χρόνο υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 70 περιστατικά λεϊσμανίασης σε ανθρώπους. Από τον Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο θεωρείται ότι είναι η περίοδος υψηλού κινδύνου για την διάδοση της νόσου.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 17α του Ν. 4235/2014 για την αντιμετώπιση λεϊσμανίασης τα φιλοζωικά σωματεία και οι Δήμοι φέρουν ευθύνες απέναντι στα αδέσποτα ζώα που έχουν διαγνωσθεί με την νόσο. Το σκυλί για το οποίο γίνεται λόγος έχει τσιπαριστεί από το Φιλοζωικό Σωματείο Λήμνου ως αδέσποτο γεγονός που το καθιστά υπό την προστασία του Δήμου Λήμνου. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εκτίμηση κτηνιάτρου η πορεία της νόσου για το συγκεκριμένο σκυλί είναι αναστρέψιμη. Αυτή την στιγμή χρειάζεται άμεσα να ξαναγίνει θεραπεία με άλλο φάρμακο το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 180 ευρώ. Κατά την διάρκεια της χορήγησης του φαρμάκου θα χρειαστεί να γίνουν προληπτικές εξετάσεις (κάθε 10 μέρες) για τα νεφρά και το συκώτι προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχουν επιβαρυνθεί. Το κόστος των εξετάσεων ανέρχεται στα 30 ευρώ.
 
Λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα της κατάστασης τόσο σε σχέση με το σκυλί όσο και για την δημόσια υγεία απευθύνομαι σε εσάς προκειμένου να σας ενημερώσω για το θέμα και να επιληφθείτε των ευθυνών σας όπως ορίζει ο νόμος.
 
Με εκτίμηση
 
Αναστασία Παρίση,
εκπρόσωπος του Animal Rescue Lemnos"

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου