Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Οι μελλοντικοί σεφ βάζουν πλώρη για την προστασία των θαλασσών μας

 
 
Μπορεί ένα μενού να προστατεύσει τις θάλασσές μας; Ποιος είναι ο ρόλος των σεφ;

Μπορούν οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης να συμβάλουν στη μάχη κατά της υπεραλίευσης;

Kαι τελικά… η υπεύθυνη προμήθεια ψαρικών είναι άποψη ή τρόπος ζωής για όσους θέλουν να κρατήσουν τη θάλασσα ζωντανή;

Απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμα περισσότερα ερωτήματα έδωσε το WWF Ελλάς, υλοποιώντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε επαγγελματικές σχολές γαστρονομίας με θέμα την υπεύθυνη προμήθεια και κατανάλωση ψαρικών και τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι σεφ στην περαιτέρω διάδοση του μηνύματος.

Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Αναβύσσου (Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων), ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Le Monde και το Alpine Center, το Κέντρο Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Σπουδών του Εκπαιδευτικού Ομίλου City Unity, αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και υποδέχτηκαν με χαρά το WWF Ελλάς στις εγκαταστάσεις τους, όπου και υλοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων. Τα σεμινάρια διεξήχθησαν στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Fish Forward για την ευαισθητοποίηση καταναλωτών, επαγγελματιών και αρχών για τις παγκόσμιες οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης, η οποία υλοποιείται σε 11 χώρες με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την υποστήριξη της UNILEVER όσον αφορά στην Ελλάδα.
 
 
Οι νέοι σεφ δίνουν τον δικό τους αγώνα για ζωντανές θάλασσες!

Με όραμα τη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπεύθυνων επαγγελματιών εστίασης στη χώρα μας, κεντρικός σκοπός των σεμιναρίων ήταν να μυήσουμε τους μελλοντικούς σεφ στις αρχές της υπεύθυνης προμήθειας ψαρικών, που εκτός από επιτακτική για τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων πόρων, αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, ως παγκόσμια τάση στους κύκλους της υψηλής γαστρονομίας. Με γνώμονα ότι τα υλικά που χρησιμοποιούν οι σεφ αποτελούν το πιο πολύτιμο “εργαλείο” τους για να ταξιδέψουν γευστικά το κοινό, τα σεμινάρια εστίασαν στο πόσο σημαντικό είναι οι σεφ να επιλέγουν υπεύθυνα τις προμήθειές τους, προκειμένου να συμβάλουν στη δημιουργία μιας βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας ψαρικών. Ταυτόχρονα όμως, οι αυριανοί «κυρίαρχοι της κουζίνας», αντιλήφθηκαν τον ρόλο τους ως πολλαπλασιαστές του μηνύματος, καθώς μέσα από τα μενού που δημιουργούν είναι σε θέση να ενημερώνουν και να ενθαρρύνουν το κοινό να καταναλώνει ψαρικά στο σωστό μέγεθος, τη σωστή περίοδο, αλλά και να δοκιμάζει λιγότερο εμπορικά είδη, βγάζοντας τα υπεραλιευμένα ψαρικά από τη διατροφή του. Όσο για τον μύθο του γόνου; Μόνο ένας σεφ θα μπορούσε να αποκαταστήσει μια για πάντα την αλήθεια, εξηγώντας στο κοινό πως δεν είναι λιχουδιά και δεν πρέπει να καταναλώνεται.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, προβλήθηκαν βίντεο με βραβευμένους σεφ απ’ όλο τον κόσμο, ενώ στο τέλος απαντήθηκαν οι ερωτήσεις των φοιτητών και ακολούθησε συζήτηση με τον Υπεύθυνο Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF Ελλάς, κ. Γιώργο Παξιμάδη που διεξήγαγε τα σεμινάρια, αλλά και με τον κ. Ηλία Μαμαλάκη, πρεσβευτή της εκστρατείας Fish Forward, ο οποίος συμμετείχε σε ορισμένα από αυτά.

Σε δηλώσεις της η κα. Χρίστη Σωτηρίου, υπεύθυνη της εκστρατείας Fish Forward, τόνισε: «Η νέα γενιά των σεφ κρατά στα χέρια της το μέλλον των θαλασσών μας. Είναι οι πρεσβευτές αλλά και οι πρωτοπόροι, μέσω των οποίων, περνά η ενημέρωση, αλλά και η «εκπαίδευση» του καταναλωτικού κοινού. Με αυτό ως γνώμονα, θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να διοργανώσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, μέσω των οποίων η νέα γενιά καταναλωτών, αλλά και επαγγελματιών στον χώρο της εστίασης θα ενημερωθεί για το πρόβλημα της υπεραλίευσης, αλλά το κυριότερο, για το πώς φροντίζοντας για μια βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα ψαρικών μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπισή της».

«Στη Unilever στηρίζουμε πρωτοβουλίες όπως το Fish Forward που εστιάζουν στις ολοένα και αυξανόμενες προτιμήσεις των επαγγελματιών αλλά και των καταναλωτών για βιώσιμα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει για μας Αειφορία και το υπηρετούμε συστηματικά με ένα Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσεων, που μειώνουν τόσο τον κίνδυνο αστάθειας στις αλυσίδες εφοδιασμού των πρώτων υλών, όσο και την κατασπατάληση των φυσικών μας πόρων», συμπλήρωσε η Μίνα Βαλαβάνη, Διευθύντρια Αειφόρων πρακτικών της ΕΛΑΙΣ- UNILEVER HELLAS.

Η επιτυχημένη αυτή πρωτοβουλία αναμένεται να διοργανωθεί το επόμενο διάστημα και σε άλλες σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της εκστρατείας FishForward.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632,
i.kantas@wwf.gr .


πηγή: http://www.wwf.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου