Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Σπάνιος Χρυσαετός εντοπίστηκε νέκρος στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

 
 
Πιθανό αίτιο θανάτου η δηλητηρίαση

Στις αρχές Μαρτίου και κατά τη διάρκεια περιπολίας των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, βρέθηκε νεκρός ένας Χρυσαετός δίπλα στο κουφάρι ενός σκύλου σε σημείο που υπέδειξε κτηνοτρόφος της περιοχής. Ο Χρυσαετός είναι ένα εμβληματικό αρπακτικό της χώρας μας, σπάνιο προστατευόμενο είδος, με ιδιαίτερη σημασία για την Πρέσπα μιας και μόλις 1‐2 ζευγάρια έχουν καταγραφεί στην περιοχή.
 
 
 
Αμέσως μετά το περιστατικό, πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες έρευνες από τον Φορέα Διαχείρισης και την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε συνεργασία με την Ομάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και τον χειριστή του. Βάσει των ενδείξεων, ως επικρατέστερη αιτία θανάτου είναι ο Χρυσαετός να δηλητηριάστηκε όταν τράφηκε με τον νεκρό σκύλο, ο οποίος είχε πέσει και ο ίδιος θύμα δηλητηρίασης από φόλα. Το συγκεκριμένο περιστατικό ανέδειξε μια διαφορετική πτυχή της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων: η άγνοια και η αδιαφορία που οδηγούν στην ασυλλόγιστη απόθεση κουφαριών νεκρών ζώων από φόλες στην ύπαιθρο, μπορεί να έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για την άγρια ζωή, όπως και η εσκεμμένη χρήση δηλητηρίων που γίνεται για την εξόντωση άγριων ζώων και σκύλων εργασίας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι πέρα από την ηθική και νομική διάσταση του θέματος, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για την άγρια ζωή, όσο και για την ανθρώπινη υγεία.
 
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλουν για άλλη μία φορά την πρακτική της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, επισημαίνουν την επικινδυνότητά της και καλούν τους κατοίκους της περιοχής, σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρά ζώα εκτεθειμένα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές (Φορέα Διαχείρισης, Δασαρχείο, Αστυνομία) οι οποίες θα φροντίζουν για την ασφαλή ταφή του ζώου.

Για το περιστατικό, διενεργεί προανάκριση το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Γερμανού Πρεσπών, ενώ δείγματα του νεκρού Χρυσαετού έχουν σταλεί στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων για τοξικολογική εξέταση.
 
 
Η Ομάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, δραστηριοποιείται από το 2014 στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» και πραγματοποιεί περιπολίες σε περιοχές όπου είτε έχει σημειωθεί κάποιο περιστατικό δηλητηρίασης στο πρόσφατο παρελθόν, είτε έχει ενημερωθεί για νέο περιστατικό δηλητηρίασης από Δασικές Υπηρεσίες, Φορείς Διαχείρισης και πολίτες, όπως στην προκειμένη περίπτωση στην Πρέσπα.

Μαζί με τη δεύτερη Ομάδα Ανίχνευσης του Προγράμματος, που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Δαδιάς από το WWF Ελλάς, έχουν ερευνήσει περισσότερα από 40 διαφορετικά περιστατικά δηλητηρίασης, ενώ έχουν πραγματοποιήσει 210 περιπολίες, καλύπτοντας πάνω από 500 χλμ. και έχουν βρεθεί περισσότερα από 95 δηλητηριασμένα ζώα και 75 δηλητηριασμένα δολώματα.

Οι Ομάδες Ανίχνευσης προσπαθούν να περιπολούν όσο πιο συχνά γίνεται τις περιοχές που είναι σημαντικές για τον απειλούμενο γύπα Ασπροπάρη, αλλά και να δημιουργούν ένα ανεπίσημο δίκτυο ανθρώπων τις υπαίθρου ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα. Έτσι, μόλις συμβαίνει κάποιο περιστατικό, να φτάνουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να «καθαριστεί» η περιοχή και να χάνονται όσες λιγότερες ζωές γίνεται.
 
 
Περισσότερες Πληροφορίες:

Εταιρία Προστασίας Πρεσπών: Άννα Λάτσιου, Υπεύθυνη Δράσεων Επικοινωνίας, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, 23850 51211,
a.latsiou@spp.gr

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Επικοινωνίας, τηλ. 210 8227937 & 8228704 εσωτ. 118, κιν. 6977 528200, rtrigou@ornithologiki.gr

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών: Νίκος Γιαννάκης, Πρόεδρος Δ.Σ, κιν.6977641420

Δείτε το δελτίο τύπου σε μορφή pdf
εδώ .


πηγή: http://www.ornithologiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου