Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Βούτση

 
 
Επιστολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Βούτση "Να κατατεθεί η CETA άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψηφοφορία και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του"
 
Προς:

Τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και
Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες Νέας Γενιάς
Νικόλαο Βούτση

ΘΕΜΑ: Να κατατεθεί η CETA άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο | Ψήφισμα της Δεύτερης Πανευρωπαϊκής Συνόδου Τοπικών Αρχών Δήμων και Περιφερειών | Κατοχύρωση Φέτας και ΠΟΠ προϊόντων | Αποτροπή μεταλλαγμένων, διασφάλιση δημόσιας υγείας, περιβάλλοντος, κοινωνικών δικαιωμάτων, δημόσιων αγαθών κ.ά.
Κύριε Πρόεδρε,
 
Η προσωρινή εφαρμογή της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά, με το ακρωνύμιο CETA, ψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Ωστόσο μια ισχυρή μειοψηφία Ευρωβουλευτών ψήφισε κατά της Συμφωνίας. Παρά την ψήφισή της, ο μακροχρόνιος αγώνας εκατομμυρίων ανθρώπων βοήθησε, ώστε να τεθεί εκτός προσωρινής εφαρμογής, ένα επικίνδυνο κομμάτι της συμφωνίας, που είναι η επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους το λεγόμενο ICS.
 
Ο Καναδός Πρωθυπουργός κ. Τριντό στις 16 Φεβρουαρίου, μόλις μία ημέρα μετά την έγκριση της συμφωνίας, κατά την ομιλία του στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, δήλωσε ότι "Η CETA δεν αφορά μόνο το εμπόριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τα κέρδη. Στόχος είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων". Διαφωνούμε πλήρως με τη δήλωση του κ. Τριντό ότι δηλαδή "ο στόχος (της CETA) είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων".
 
Εκτίμηση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι, ότι η CETA υπονομεύει τη δημοκρατία, τις κοινωνικές κατακτήσεις, την αγροτική παραγωγή και την ασφάλεια τροφίμων. Επιπρόσθετα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να περιοριστεί σημαντικά το κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι ανάλογες ρυθμίσεις βάζουν εμπόδια στην παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους μειώνοντας την κερδοφορία τους.
 
Με δεδομένη την ψήφιση της προσωρινής εφαρμογής της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά (CETA),
 
Η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA θεωρεί, ότι η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και γι’ αυτό, ζητάει:
- Να συνεδριάσει η Ειδική Επιτροπή της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες και να παρουσιάσει το πόρισμά της.
- Να κατατεθεί η CETA άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψηφοφορία και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
 
 
Τέλος η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA αιτείται:
Να συναντηθεί μαζί σας ή και με το Προεδρείο ώστε να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα για τις θέσεις μας και να σας παραδώσουμε το ψήφισμα της Δεύτερης Πανευρωπαϊκής Συνόδου Τοπικών Αρχών (Γκρενόμπλ 17.02.2017) ενάντια στη Νέα Γενιά Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου στην οποία συμμετείχε η Περιφέρεια Αττικής με εκπροσώπους της, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Αθανασιάδη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Δημήτρη Δημάκο καθώς και άλλα ψηφίσματα/ έγγραφα (Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ κ.α.) με τα οποία εκφράζεται η Κοινωνία των Πολιτών για το θέμα των Συμφωνιών CETA TTiP στη χώρα μας.
 
 
Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA
 
ATTAC HELLAS
ΒΙΟΖΩ - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών
Ινστιτούτο Πουλαντζά
ΚΑΛΛΙΣΤΩ - Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
Οικολογική Κίνηση Δράμας
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου Κρήτης (ΟΠΗ)
Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής/ ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο.
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας – ECOCORFU
Πράσινο Ινστιτούτο
ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ - Εναλλακτική Κοινότητα
To ΜΩΒ - για τα γυναικεία δικαιώματα
ΦΙΛΟΙτηςΦΥΣΗΣ/ Naturefriends GREECE
 
 
Συνεργαζόμενοι φορείς του
Δικτύου Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας STOP TTIP CETA TiSA
 
1) Δήμος Λαρισαίων
2) Δήμος Τυρνάβου
3) Οικονομικό Επιμελητήριο Λάρισας
4) Δίκτυο εθελοντικών Οργανώσεων ΜΚΟ Θεσσαλίας
5) Θεσσαλοί Πολίτες του Κόσμου για την βιώσιμη ανάπτυξη
6) Οικολογική Θεσσαλία
7) Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας
8) Τοπικό Συμβούλιο Τερψιθέας
9) Περιβαλλοντική πρωτοβουλία Αλμυρού ‘Εν δράσει’
10) Δίκτυο Περραιβία Ελασσόνας
11) Φίλοι Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς Λάρισας
12) Ενεργοί Πολίτες Λάρισας
13) Ένωση Λογοτεχνών και Συγγραφέων Λάρισας
14) Σύνδεσμος Βιοκαλλιεργητών Θεσσαλίας
15) Αιγίλοπας, Δίκτυο για την βιοποικιλότητα Μαγνησίας
16) Σωματείο Εμπόρων Επαγγελματιών Αμπελώνα
17) Από κοινού Tρικάλων
18) Oικόσφαιρα
19) Δρόμοι Ανατροπής Θεσσαλίας
20) Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών - Θεσσαλίας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου