Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

«Ολέθρια η καύση RDF από την ΑΓΕΤ». Μονάδα παραγωγης απο τον Δήμο Βόλου


Το γεγονός ότι οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία θα είναι ολέθριες αν τελικά η ΑΓΕΤ προχωρήσει σε καύση RDF και άλλων υλικών, που εκλύουν καρκινογόνες ουσίες, επισημάνθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.
 
Στην εκδήλωση που έγινε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου «Παρκ», έδωσαν το παρών η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου, εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων και του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, όπως και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ. Το σύνολο των ομιλητών εξέφρασε την αντίθεσή του στην αδειοδότηση που εξασφάλισε πρόσφατα ο όμιλος Lafarge από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αύξηση της ποσότητας καύσης RDF με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) Βαγγέλης Σπίθας αναφέρθηκε στις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση RDF και κάλεσε τους Βολιώτες να ξεσηκωθούν προκειμένου να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή της Μαγνησίας. Ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος Αντώνης Σωτηρίου, με εξειδίκευση στη θερμική επεξεργασία υλικών, ο οποίος τοποθετήθηκε στο θέμα μέσω skype, υπογράμμισε επίσης τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την καύση μεγάλων ποσοτήτων RDF, λόγω έκλυσης στην ατμόσφαιρα τοξικών και καρκινογόνων ουσιών. Από την πλευρά του ο γνωστός παιδίατρος και τέως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Θεόδωρος Περράκης, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων παιδικού καρκίνου στη Μαγνησία κατά 30%, σύμφωνα με μετρήσεις, και υπογράμμισε την ανάγκη διεξαγωγής μιας επιδημιολογικής μελέτης. Σημειώνεται ότι, για μία ακόμη φορά, τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας στηλίτευσαν την άρνηση της εταιρείας ΑΓΕΤ να στείλει εκπρόσωπο της στη συγκέντρωση. «Δυστυχώς η ΑΓΕΤ κρύφτηκε και περιφρόνησε την τοπική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Βολιώτης. Ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Βασίλης Χαλαστάρας, μετέφερε την ανησυχία και των εργαζομένων για το θέμα που έχει ανακύψει, διαβεβαιώνοντας ότι η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί έως σήμερα ως καύσιμη ύλη ένα μικρό ποσοστό βιομάζας και όχι RDF.

Ο ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ. Ο Δήμος Βόλου με τον ΧΥΤΑ θα προχωρήσουν στη δημιουργία μονάδας παραγωγής RDF στο Βόλο, χρησιμοποιώντας τα σκουπίδια των Δήμων του νομού Μαγνησίας. Αυτό δήλωσε ο Αχιλλέας Μπέος μιλώντας χθές στον Astra, επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφεραν τα μέλη της «Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας» Ο κ. Μπέος τόνισε ότι ο Δήμος Βόλου έχει υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μελέτη για την κατασκευή εργοστασίου μέσω ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 37 εκ. ευρώ. Παράλληλα ο σε αργία Δήμαρχος Βόλου, εφόσον πραγματοποιηθεί η επένδυση δήλωσε πως το προϊόν RDS και SRF θα πωλείται στην ΑΓΕΤ-Ηρακλής χρησιμοποιώντας τα ως καύσιμη ύλη. Ο κ. Μπέος τόνισε ότι τα εναλλακτικά καύσιμα είναι ακίνδυνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και ο Δήμος Βόλου δεν θα παρέμβει, ούτε θα ασχοληθεί.



πηγή: https://volospelionmagnesia.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου