Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Ρέθυμνο. Οι μαθητές "υπόσχονται" ένα καλύτερο μέλλον

 
 
Με επιτυχία η αναδάσωση από μαθητές της Αγίας Γαλήνης και των Μελάμπων
 
«Την άνοιξη αν δεν την βρείς την φτιάχνεις»
 
Με την παραπάνω φράση του Οδυσσέα Ελύτη ως μήνυμα, πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με επιτυχία αναδάσωση από μαθητές των σχολείων Μελάμπων και Αγία Γαλήνης.

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 10.00 το πρωί, ξεκίνησαν οι εργασίες στη διάρκεια των οποίων οι μαθητές φύτεψαν δένδρα και φυτά στους ανοιχτούς χώρους των σχολείων και των οικισμών τους ενώ η χαρά και ο ενθουσιασμός σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν έκδηλα στα πρόσωπα τους!

Με την δράση τους αυτή συμβάλουν στην ανασύσταση και αναζωογόνηση της πυρόπληκτης περιοχής τους, μια και έγινε λίγους μήνες μετά από μια ακόμα μεγάλη πυρκαγιά, η οποία υποβάθμισε τόσο το φυσικό της πλούτο όσο και τις παραγωγικές της πηγές.

Τα παιδιά εκείνη την μέρα έδωσαν το καλύτερο μάθημα περιβαλλοντικής συνείδησης και ευαισθησίας ενώ παράλληλα έστειλαν και σαφέστατα-ισχυρά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Προσδιόρισαν με σαφή τρόπο το πώς οραματίζονται, πως επιθυμούν το «Μέλλον» του τόπου τους εκφράζοντας παράλληλα και μια απαίτηση. Απαίτηση η οποία φορτώνει με σοβαρές ευθύνες όλους εμάς που διαχειριζόμαστε τα πράγματα σήμερα, υποχρεώνοντας μας να πάρουμε μέτρα άμεσα τόσο για την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος όσο και για την αποκατάσταση του.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην περιοχή αυτή των πέντε χωριών συνολικής έκτασης 50 χιλ στρέμματα περίπου τα τελευταία 20 χρόνια έχουν καεί συνολικά και από επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές πάνω από 120 χιλ στρέμματα χορτολιβαδικής και γεωργικής γής κυρίως ελιές, ενώ έχουν προκληθεί συνολικά 90 περίπου εκδηλώσεις μικρών ή μεγάλων πυρκαγιών, στοιχεία που αποδίδουν στην περιοχή θλιβερή πρωτιά όσον αφορά στην επαναληπτικότητα και στην καταστροφικότητα των πυρκαγιών .

Την παραπάνω δράση των σχολείων στήριξε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου