Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Επανειλημμένες δολοφονίες δελφινιών

 
 
Τις προηγούμενες ημέρες, τρία δελφίνια βρέθηκαν εκβρασμένα στις ακτές της Σκοπέλου και αποτελούν μερικά μόνο από τα δεκάδες που έχουν εκβραστεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου και της Αττικής.

Και τα τρία προαναφερόμενα ζώα παρουσίαζαν εμφανείς τομές από μαχαίρι στα ίδια σημεία. Το ένα εξ’αυτών έφέρε επιπλέον, θηλιά από σκοινί στην ουρά, η οποία πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για να σηκωθεί με παλάγκο ώστε να ριχθεί πίσω στην θάλασσα μετά τη δολοφονία του. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα μόνα σκάφη που έχουν τη δυνατότητα να σηκώνουν φορτίο με παλάγκο είναι αυτά της μέσης αλιείας, οι μηχανότρατες και τα «γρι-γρι».Έτσι γίνεται πλέον σαφές πως τα σκάφη μέσης αλιείας, πέρα από την καταστροφή που προκαλούν ούτως ή αλλως απ’άκρη σε άκρη των ελληνικών θαλάσσών, έχουν σε μεγάλο ποσοστό εξ’αυτών επιδοθεί και σε μια συστηματική δολοφονία δελφινιών.

Σχεδόν για την πλειοψηφία των αλιευτικών εργαλείων που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε πλέον πως τα δελφίνια προτιμούν να ακολουθούν τον τεράστιο σάκο που σέρνουν αυτά τα σκάφη, προσπαθώντας έτσι να εξασφαλίσουν την τροφή τους, τόσο λόγω του ανακάτεματος του βυθού όσο και από τα απορριπτόμενα των σκαφών. Σύμφωνα με επιστημονική ανακοίνωση που έχει πραγματοποιηθεί από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, οι συμπεριφορές αυτές, και ειδικότερα όσον αφορά στο είδος των κοινών δελφινιών (Delphinus delphis ) είναι σχετικά πρόσφατες και σχετίζονται άμεσα με την έντονη υπεραλίευση, που έχει οδηγήσει στην αδυναμία των ζώων να εξασφαλίζουν τη τροφή τους.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου