Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Tοποθέτηση τεχνητών φωλιών Κιρκινεζιών στους οικισμούς της Π.Ε Ροδόπης

 
unnamed
 
Την προηγούμενη βδομάδα ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας -Ισμαρίδας σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης ΠΕ Ροδόπης και την ΜΚΟ GreenBalkans (Βουλγαρία) διοργάνωσαν δράση για την ενημέρωση και ενίσχυση της αναπαραγωγής του Κιρκινεζιού (Falco naumanni).

Στο πλαίσιο της προστασίας και αύξησης του πληθυσμού των Κιρκινεζιών πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μαθητών του Μειονοτικού Σχολείου Καλαμοκάστρου και του Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου Νέου Σιδηροχωρίου για το είδος, τις ανάγκες και τις απειλές που δέχεται. Επίσης παρουσιάστηκαν οι διαφορές ανάμεσα στο Κιρκινέζι και το συγγενικό του είδος (κοινό σε Ελλάδα και Ευρώπη) το Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) με σκοπό την εύκολη αναγνώριση του από τους μαθητές.

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2017 έγινε η τοποθέτηση συνολικά 14 τεχνητών φωλιών Κιρκινεζιών στους οικισμούς Καλαμόκαστρο, και Άγιοι Θεόδωροι, οι φωλιές διατέθηκαν από την ΜΚΟ GreenBalkans στα πλαίσια της συνεργασίας με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 11 φωλιές στον υδατόπυργο και σε δημόσια κτήρια στο Καλαμόκαστρο παρουσία των μαθητών του τοπικού σχολείου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν τις φωλιές και να παρακολουθήσουν από κοντά την διαδικασία τοποθέτησης από εξειδικευμένο συνεργείο. Δύο από τις φωλιές τοποθετήθηκαν στο σχολείο για εκπαιδευτικούς λόγους. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά γίνονται τα ίδια ερευνητές παρακολουθώντας την συμπεριφορά των πουλιών και των νεοσσών τους. Τρεις επιπλέον φωλιές τοποθετήθηκαν σε δημόσιο κτήριο στους Άγιους Θεοδώρους

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni), είναι ένα μεσαίου μεγέθους γεράκι που συμπεριλαμβάνεται στα παγκόσμια απειλούμενα είδη. Το συγκεκριμένο είδος έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να αναπαραχθεί, δημιουργώντας αποικίες σε πόλεις και χωριά με παλιά κτήρια, εκμεταλλευόμενο τις τρύπες κάτω από τα κεραμίδια. Πολλές αποικίες του έχουν χαθεί εξαιτίας της καταστροφής των παλιών κτηρίων στα οποία φωλιάζει αλλά και της εντατικοποίησης των αγροτικών καλλιεργειών. Το Κιρκινέζι αποτελεί ένα ωφέλιμο είδος για τον άνθρωπο καθώς τρέφεται με έντομα όπως ακρίδες, κρεμμυδοφάγους ενώ σε ένα μικρό ποσοστό η διατροφή του περιλαμβάνει ποντίκια και σαύρες.

Ένας παγκόσμια σημαντικός πληθυσμός αναπαράγεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, ενώ οι σημαντικότερες αποικίες του είδους, σε ολόκληρη τη Θράκη, βρίσκονται στη Ροδόπη στους οικισμούς Καλαμόκαστρο, Άγιους Θεοδώρους (όπου έγινε η τοποθέτηση τεχνιτών φωλιών), Μεγάλο και Μικρό Δουκάτο (όπου σχεδιάζεται η τοποθέτηση φωλιών στο προσεχές μέλλον).

Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών αποτελεί μια κοινή πρακτική για την βοήθεια της αναπαραγωγής του είδους και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αν και μπορεί να πάρει κάποια χρόνια για να χρησιμοποιηθούν οι τεχνητές φωλιές, εμείς ευχόμαστε μια καλή αναπαραγωγική περίοδο και καλούμε τους μικρούς μας ερευνητές «να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα»!
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου