Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Αθήνα. Εικαστική έκθεση για την προστασία των άγριων ορχιδεών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Καφέ Μύρτιλλο

 
 
Στις 31 Μαρτίου εγκαινιάζεται στο Καφέ Μύρτιλλο η ελληνοτουρκική έκθεση «Ορχιδέες, μικρές και εύθραυστες σαν τα παιδιά μας» που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την ομορφιά και σπανιότητα των άγριων ορχιδεών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και για τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται παράλληλα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στην Τουρκία παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2016 στην Αττάλεια, στο πλαίσιο της EXPO2016 «Παιδιά και λουλούδια», έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και καλύφθηκε από εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ. Σύντομα θα ταξιδέψει στην Άγκυρα και μετά στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα από τη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης παρουσιάστηκε έντονα σε τοπικά ΜΜΕ, και μετά την Αθήνα θα συνεχίσει στο Ηράκλειο.

Η έκθεση περιλαμβάνει 10 εκθέματα –φωτογραφίες, διοράματα και εικαστικά– με τα ακόλουθα θέματα:

Παιδιά και λουλούδια
Πολύτιμες ορχιδέες: ένας θησαυρός
Σπανιότητα και ενδημισμός: ξυλόγλυπτο
Γέφυρες ανάμεσα στις άγριες ορχιδέες Ελλάδας και Τουρκίας
Ο βιολογικός κύκλος των άγριων ορχιδεών
Επικονίαση
Οι απειλές για τις άγριες ορχιδέες
Το παιδί που κλαίει
Πόσα φυτά θυσιάζονται για την παρασκευή σαλεπιού;
Αγάπη, ένας πίνακας ζωγραφικής

Η εικαστική έκθεση είναι μία δράση του έργου ICON (Interactive Conservation Platform for Orchids Native to Greece-Turkey) που έχει στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, και των αρμόδιων φορέων, σχετικά με την προστασία της χλωρίδας και ιδιαίτερα των άγριων ορχιδεών. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Διάλογος της Κοινωνίας των Πολιτών μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας (Civil Society Dialogue between Europe and Turkey) και από το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας. Συντονιστής είναι η Γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sails-For-Science Foundation. Συμμετέχουν, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση Association for the Conservation of Antalya Orchids and Biodiversity από την Αττάλεια. Επίσης συνεργάζονται οι φορείς IUCN (International Union for Conservation of Nature), Orchid Specialist Group (Ελβετία), Kew Royal Botanic Gardens (Μεγάλη Βρετανία) και Smithsonian Environmental Research Centre (ΗΠΑ).

Το έργο ICON περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοινές επιστημονικές συναντήσεις στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού «εργαλείου» αναγνώρισης όλων των άγριων ορχιδεών των δύο χωρών, εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς και τις εκθέσεις στις δύο χώρες με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις απειλές για την επιβίωσή τους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Μαρτίου στις 19:00 στο καφέ Μύρτιλλο.

Για περισσότερες πληροφορίες: μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου
www.eastmedorchids.org ή να επικοινωνήσετε με τον κ. Χρήστο Γεωργιάδη, 6937214888.
Εκθεσιακός Χώρος: Καφέ Μύρτιλλο, πάρκο ΚΑΠΑΨ Τριφυλίας & Λάμψα Αμπελόκηποι, Αθήνα. Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Μύρτιλλο στοχεύει στην ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην κανονική Αγορά Εργασίας. Ο πολυχώρος-cafe Μύρτιλλο λειτουργεί στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό, στο χώρο του πρώην Κ.Α.Π.Α.Ψ (Τριφυλίας & Λάμψα), στάση μετρό Πανόρμου.
www.myrtillocafe.gr.
Ώρες: 09:00-23:00. Τηλέφωνο: 211-0123176 & 697-1759463.


πηγή: https://eepf.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου