Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Κρήτη. Αφιέρωμα στην τοπική γαστρονομία



Ημέρα αφιερωμένη στην τοπική γαστρονομία με τίτλο, 'Οι Γαστρονομικοί θησαυροί της Κρήτης - 2ο Συμπόσιο Γευσιγνωσίας', διοργάνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Σύλλογος επιχειρηματιών του Δήμου Πλατανιά 'Ιάρδανος' στο Βοτανικό Πάρκο της Κρήτης με τη συνεργασία του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και το Δίκτυο Οινοποιών Χανίων, Ρεθύμνου.
Μια πανδαισία δημιουργικών γεύσεων και αρωμάτων από έμπειρους αρχιμάγειρες και οινοποιούς είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

«Να καταναλώνουμε τοπικά προϊόντα αντί για εισαγόμενα» προτρέπει μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο Πέτρος Μαρινάκης εκ μέρους του Συλλόγου Επιχειρηματιών 'Ιάρδανος' του Δήμου Πλατανιά: «Αυτή την περίοδο είμαι πρόεδρος στον Σύλλογο Επιχειρηματιών Δήμου Πλατανιά. Ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια έχει επαναδραστηριοποιηθεί και προσπαθεί να βελτιώσει όσο δυνατόν γίνεται περισσότερο την εικόνα των τουριστικών προϊόντων του Δήμου Πλατανιά. Μια από τις προσπάθειες που κάνουμε είναι να συνδέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα. Είναι ένα κομμάτι δύσκολο, όμως πρέπει να τα καταφέρουμε. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι δύο τομείς να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν για να βελτιώσουμε την ταυτότητά μας πάνω στη γαστρονομία και να βοηθήσουμε και την τοπική οικονομία. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι σε δύο άξονες, με τον ένα για να γνωρίσουν οι επισκέπτες τα προϊόντα μας μέσα από εκδηλώσεις γευσιγνωσίας όπως κατά καιρούς κάνουμε στην πλατεία του Πλατανιά ενώ στον άλλο άξονα, πρέπει να πιστέψουμε στα προϊόντα μας ώστε με την προβολή, όπως και τη σημερινή, να το πιστέψουν και άλλοι. Η Κρήτη είναι μοναδική στα αρώματα, στην παραγωγή, την ποιότητα και τις γεύσεις, αφορμή, η οποία πρέπει να μας προσελκύσει στην κατανάλωσή τους μειώνοντας έτσι την προτίμηση στα εισαγόμενα προϊόντα σε τουριστικές περιοχές τα οποία αγγίζουν το ποσοστό του 80% στην κατανάλωσή τους».

Ερωτηθείς για την εκδήλωση ο δήμαρχος του Δήμου Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, επεσήμανε τα εξής: «Είναι ένα βήμα μέσα σε μια προσπάθεια συγκροτημένη για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Το ζητούμενο, όμως και το πιο σημαντικό είναι αυτά τα προϊόντα να μπούνε στην αλυσίδα του τουριστικού προϊόντος. Να υπάρχει μια διαφοροποίηση λοιπόν έτσι ώστε να υπάρχει και ο γαστρονομικός τουρισμός στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Έχουμε το πλεονέκτημα που είμαστε παραγωγοί σε πάρα πολλά προϊόντα στον Δήμο μας και το επόμενο διάστημα και πολύ σύντομα θα υπάρξει μια πρωτοβουλία από τον Δήμο έτσι ώστε όλοι αυτοί οι φορείς, οι καταναλωτές της παραλιακής ζώνης σχηματικά και οι προμηθευτές παραγωγοί της εσωτερικής ζώνης του Δήμου να μπορούν μέσα από μια θεσμοθετημένη διαδικασία τα προϊόντα αυτά να μετακινούνται στην κατανάλωση. Αυτό θα δώσει και στο προϊόν ενίσχυση αλλά και στο τουριστικό προϊόν διαφοροποίηση. Νομίζω ότι το έχουμε ανάγκη και είναι απαραίτητο».
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου