Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Αμπελουργικό Διαμέρισμα Κρήτης. Γενική αναφορά



Mελανόμορφος λέβης
Mελανόμορφος λέβης με
υπόστατο, 580-570 π.Χ.
Bρετανικό Mουσείο
 
Η Κρητική οινοπαραγωγή έχει μακρόχρονη ιστορία αφού σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ανακαλύφθηκε στις Αρχάνες το αρχαιότερο πατητήρι ηλικίας 4.000 χρόνων και υπολείμματα σταφυλιών βρέθηκαν στην Kάτω Ζάκρο στα ανατολικά του νησιού.
Μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα η Κρήτη παρέμεινε ένα σημαντικό οινοπαραγωγό κέντρο και σε όλο αυτό το διάστημα το γλυκό κρασί Μαλβαζίας υπήρξε ένα από τα βασικότερα προϊόντα, με μεγάλη ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης. Οι αμπελώνες βρίσκονται στο βόρειο μέρος του νησιού καλά προστατευμένοι από τους ζεστούς αφρικανικούς ανέμους.
Στη Σητεία παράγεται ένα ώριμο ερυθρό κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από τις ερυθρές ποικιλίες Λιάτικο και Μανδηλαριά σκαρφαλωμένες σε αμπελώνες μέχρι τα 600 μέτρα. Από την ποικιλία Λιάτικο παράγονται και γλυκείς οίνοι προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, καθώς επίσης και ο λευκός Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σητείας από τις ποικιλίες Βηλάνα και Θραψαθήρι.
Στην περιοχή του Ηρακλείου, στις Δαφνές, στα Πεζά και στις Αρχάνες κυριαρχούν οι ερυθρές ποικιλίες Μανδηλαριά, Κοτσιφάλι και Λιάτικο, που δίνουν κρασιά, τόσο φρέσκα με λαμπερό χρώμα, όσο και παλαιωμένα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Από την παραδοσιακή ποικιλία Βηλάνα, παράγεται ο λευκός οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Πεζά, ενώ τα τελευταία χρόνια στο νομό Ηρακλείου παρατηρείται η τάση καλλιέργειας ξεχασμένων ποικιλιών με αξιόλογο δυναμικό όπως Πλυτό, Δαφνί, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, κ.α.
Δυτικά του νησιού στο νομό Χανίων καλλιεργείται η ποικιλία Ρωμέικο με την οινοποίηση της οποίας παράγονται ερυθρά κρασιά με απαλά χρωματικά αλλά έντονα γευστικά χαρακτηριστικά, καθώς και υψηλής ποιότητας παλαιωμένοι οίνοι.
Aκολουθούν οι OINOΠOIHΣIMEΣ ΠOIKIΛIEΣ AMΠEΛOY συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για το Aμπελοινικό Διαμέρισμα Kρήτης, oι οποίες μπορούν να φυτεύονται σε όλους τους νομούς του διαμερίσματος. Eκτός αυτών σε κάθε Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση θα βρείτε επιπλέον και τις συνιστώμενες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην περιοχή.
 
 
εκτάσεις Δωδεκάνησα
 
 
Oινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου

 

Eπιτρεπόμενες:                       Προσωρινά Eπιτρεπόμενες:  

 

Συνιστώμενες:

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
1. Οι κύριες ποικιλίες αναφέρονται με έντονα γράμματα και ακολουθούνται: α) με τα αρχικά γράμματα που δηλώνουν το χρώμα της σταφυλής ως εξής: B (Λευκή), Ν (Μαύρη), Rs ( Ροζέ) και Rg (Κόκκινη) και β) μέσα σε παρένθεση τα συνώνυμα αυτών.
2. Ο εκθετικός αριθμός 1 σημαίνει ότι η ποικιλία είναι συνιστώμενη σε περιοχές με υψόμετρο από 350 μέτρα και άνω. Σε μικρότερα υψόμετρα είναι απλώς επιτρεπόμενη.
3. Ο εκθετικός αριθμός 2 σημαίνει ποικιλίες διπλής και ειδικής χρήσης.
4. Ο εκθετικός αριθμός 3 υποδηλώνει ομάδες ποικιλιών λευκών ή έγχρωμων υπό διερεύνηση και ταυτοποίηση, πχ. στα Μαυρούδια εντάσσονται ποικιλίες με το όνομα Μαυράκι (Λακωνία), Μαυρόστυφο (Αργολίδα) κ.λπ.
5. Τα αναγραφόμενα συνώνυμα είναι προσωρινά, καθ΄ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την οριστική επίλυση του θέματος.



 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου