Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Θεσσαλονίκη. Στην πόλη μας τα δέντρα περισσεύουν!

 
 
 
 
 
Το δέντρο της φωτογραφίας βρίσκεται στο εργοτάξιο του σταθμού Πατρικίου του Μετρό κοντά στο σημείο που διασταυρώνεται η οδός Σόλωνος και την 25ης Μαρτίου. Για χρόνια η οδός Σόλωνος «στένευε» σ' εκείνο το σημείο από την ύπαρξη δύο κατοικιών που υπήρχαν εκεί πολλά χρόνια πριν από τη χάραξη της οδού Σόλωνος. Επιτέλους και με αφορμή τα έργα του Μετρό τα οικήματα «αφαιρέθηκαν». Μαζί τους και η βλάστηση που υπήρχε στις αυλές τους. Μόνη εξαίρεση το ελατάκι της φωτογραφίας το οποίο όπως μας αφηγήθηκαν περίοικοι, σεβάστηκαν οι υπάλληλοι της Αττικό Μετρό ΑΕ και δεν το ισοπέδωσαν όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
 
Από κει και μετά αρχίζει η γραφειοκρατική τρέλα της κοινωνίας μας. Ποιός είναι υπεύθυνος για να καταστραφεί ή να μεταφερθεί το ελατάκι. Έχει άδεια κοπής η εταιρία κι αν είχε για όλα τα δέντρα αυτό πώς γλύτωσε; Δεν το είδε κάποιος από τους δημοτικούς υπαλλήλους που πέρασε από την περιοχή; Δίπλα γίνεται λαϊκή κάθε Σάββατο και υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας περνούν καθημερινά από την περιοχή. Δεν αισθάνεται την ανάγκη ή την υποχρέωση κάποιος να ειδοποιήσει το δήμο ώστε το συγκεκριμένο ελατάκι να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο πάρκο της πόλης. Η αγορά ενός τέτοιου δέντρου θα στοίχιζε 50-100 € στο δήμο. Και αν ακόμα δεν χρειάζονται έλατα στην πόλη μας (πάντως κάθε Χριστούγεννα στήνεται τουλάχιστον ένα μεγάλο στην πλ. Αριστοτέλους) δεν μπορεί να μεταφερθεί στο Σέιχ Σου; Πού πρέπει να απευθυνθεί κάποιος για ένα τέτοιο θέμα και τι ξέρουν οι υπάλληλοι να του πουν πέρα από το «δημοσιουπαλληλικό» θα ενημερώσω τους υπεύθυνους; Τι προετοιμασία υπάρχει από τον δήμο για τέτοιες περιπτώσεις; Υπάρχει κάποια συνεργασία με το δασαρχείο που έχει μεγαλύτερη τεχνογνωσία για τέτοιες περιπτώσεις αλλά δεν έχει εξπολισμό και προσωπικό; Κι αν βρεθεί κάποιος εθελοντικά να το πάρει στο εξοχικό του; Μπορεί να το παρει ή όχι; Αν τελικά παρουσιαστούν δυό τρεις να το διεκδικούν για το εξοχικό τους ποιός θα το πάρει; Ο πιό δυνατός;
 
Τελικά πόσο σύντομα μπορούν να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες ώστε να γίνει άμεσα η μεταφορά και να μην βρεθεί κάποιος που «κατά λάθος» θα πατήσει το ελατάκι και όλη αυτή η κουβέντα είναι άχρηστη; Και γιατί ως κοινωνία δεν προβλέπουμε διαδικασίες και λύσεις για τέτοια ζητήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται και αναγκαζόμαστε να βρίσκουμε λύσεις «στο γόνατο» και κατά περίπτωση.
 
 
 



πηγή: http://ecology-salonika.org/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου