Μετά τη γνωστοποίηση του Σχεδίου «Αθηνά» καθώς και την κοινοποίησή του, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε σε αυτό που μας θίγει και μας απασχολεί άμεσα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι Αθήνας η οποία αποτελείται από δύο καταξιωμένα Τμήματα, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών.
Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι στο προτεινόμενο Σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης σχετικά με την επικείμενη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται συγκεκριμένα για τη Σχολή μας, ότι το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και τα δύο αυτά θα συγκροτήσουν το νέο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
Κρίνουμε απαραίτητο να τονίσουμε πως το τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Παρέχει σύγχρονη και ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική εκπαίδευση στον αμπελοοινικό τομέα, στη ζυθοποίηση, στα αποστάγματα, στην οξοποιία και στα λοιπά ποτά. Που έχει ένα πρότυπο και μοναδικό οινοποιείο, με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό. Ένα τμήμα που αποτελείται από 13 μέλη Επιστημονικού Προσωπικού, 5 μέλη Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού, και 1 τεχνικό εργαστηρίου, με 1000 ενεργούς σπουδαστές και περίπου 900 αποφοίτους. Συμμετέχει ως εταίρος στο Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα VINTAGE International Master of Science: Vine, Wine and Terroir Management, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού Προγράμματος Erasmus Mundus 2009-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Διεθνές Δίκτυο Οινολογικών Πανεπιστημίων OENOVITI. Αξιολογήθηκε με “αριστεία” από την επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (20-06-2011). Ακολουθεί τα παγκοσμίως ισχύοντα σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV) και τη Διεθνή Πανεπιστημιακή Ένωση των Αμπελοοινικών Προϊόντων (AUIV), μέλος της οποίας είναι το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας.
Άξιο λόγου είναι να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατέχει τη 12η θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες χώρες στην παραγωγή κρασιού για το έτος 2012. Καθώς επίσης, το Ελληνικό κρασί για το ίδιο έτος πήρε περισσότερα από 300 Διεθνή Βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς.
Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι μια μεγάλη οινοπαραγωγική Χώρα με 680 καταγεγραμμένα οινοποιεία και 40 περίπου συνεταιρισμούς, ωστόσο λειτουργούν πολυάριθμα μικρά οινοποιεία που παράγουν κρασί σε μικρά ποσοστά.
Με βάση λοιπόν τα όσα προαναφέραμε κρίνουμε την πρόταση αυτή καταστροφική για τη Σχολή μας και κατ' επέκταση για τη Χώρα μας, καθιστώντας μας ουσιαστικά τη μόνη ίσως οινοπαραγωγό Χώρα του κόσμου που δεν θα έχει πλέον οινολογική εκπαίδευση.
Κατόπιν αυτών διαπιστώνεται η επιτακτική ανάγκη διατήρησης του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς δεν εντάσσεται σε κανένα από τα κριτήρια του Σχεδίου «Αθηνά».
Ζητάμε άμεσα να ανακληθεί η επικείμενη πρόταση του Υπουργού Παιδείας και να παραμείνει ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ το τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας στο πλαίσιο της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων.
Το Δ.Σ του Συλλόγου Σπουδαστών
της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων
και Διατροφής του ΤΕΙ Αθήνας.
πηγή: http://www.wine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου