Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Χίος. Μουσείο Citrus - Άρωμα Μνήμης

 
 
 
Το Citrus Memories, είναι ο χώρος όπου φιλοξενούνται οι μνήμες και τα ντοκουμέντα και στοιχεία της ιστορίας των εσπεριδοειδών του Κάμπου της Χίου. Αποτελεί ένα δυναμικό εκθεσιακό χώρο στο κάτω μέρος ενός αρχοντικού και μέσα μπορείς να πληροφορηθείς για:



• την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στις εποχές του χρόνου, τα εργαλεία και τις μεθόδους παραγωγής, τις συνήθειες και τις καλλιεργητικές πρακτικές, τις ποικιλίες και τα ιδιαίτερα στοιχεία που κάνουν τα μανταρίνια και τα άλλα φρούτα τόσο μοναδικά.

• την κοινωνία των εσπεριδοειδών, τους ανθρώπους που αποτέλεσαν τον κεντρικό παράγοντα για την άνθηση του μοναδικού μύθου των χιώτικων μανταρινιών και άλλων φρούτων από τους Γενοβέζους, τους έμπορους που τα ταξίδεψαν στις αγορές του κόσμου, τους καλλιεργητές, τους επιστάτες και βέβαια τους άρχοντες του Κάμπου.

• την εμπορική διαδικασία από τις αρχές του 15ου αιώνα προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, τις μοναδικές συσκευασίες των εμπορευμάτων και το χάρτωμα των φρούτων, ένα – ένα, τους γνωστούς ως σήμερα εμπορικούς δρόμους που έκαναν τα εσπεριδοειδή της Χίου, είδος πολυτελείας στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.

• την εκτεταμένη περιοχή του Κάμπου, με τα μοναδικά αρχοντικά και τους τοίχους που τα περιβάλλουν, τα περιβόλια, το μάγκανο και τα άλλα στοιχεία της περιοχής που της έχουν δώσει μια αρχιτεκτονική ιδιομορφία μοναδική στην Ευρώπη.

• την ιστορία της περιοχής μέσα από μια μοναδικής ευαισθησίας ταινία 23 λεπτών όπου κάτοικοι της περιοχής εξιστορούν για την ακμή και παρακμή των φρούτων των εσπερίδων.
 
 
 
 
 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου