Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Τα προβλήματα του «εξοικονομώ»

 
 
 
 
του Δημήτρη Δημητρακόπουλου.


Πολύ φίλοι και πελάτες, ζητάνε την άποψή μου για το εξοικονομώ και την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους. Με το παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσω να περιγράψω τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε καθώς και τις παγίδες του προγράμματος.

Είναι ένα πρόγραμμα που είναι προς την θετική κατεύθυνση της μείωσης της κατανάλωσης ενεργείας και του περιβάλλοντος, που κινδυνεύει να γίνει όμως παγίδα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγουν να επενδύσουν στην ενεργητική αναβάθμιση της κατοικίας τους.

Πολλοί Έλληνες εκπαιδευμένοι χρόνια από το «σύστημα», σε κάθε πρόγραμμα που βγαίνει προσπαθούν να κάνουν το έργο χωρίς να βάλουν ούτε ένα Ευρώ. Το πρόγραμμα έτσι όπως είναι στημένο προσπαθεί να αποφύγει τις «σικέ» αναβαθμίσεις. Προσπαθεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και αυτούς που θα αναλάβουν το έργο να βάλει τις τράπεζες και τους ενεργειακούς επιθεωρητές.
Με λίγη «πίεση» οι ενεργειακοί επιθεωρητές μπορούν να υποβαθμίσουν την κατοικία κατά μια κατηγορία αλλά είναι αδύνατο να μην γίνουν τα έργα αναβάθμισης γιατί κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια τους αν υπογράψουν «σικέ» έργο. Επιπλέον, το κόστος που πληρώνεται για την ενεργειακή επιθεώρηση γίνεται από το πρόγραμμα.

 
 
 
Ποια είναι τα  βήματα για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα:
 
1. Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας) - πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση.
2. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.
3. Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου- υπογραφή δανειακής Σύμβασης- εκταμίευση προκαταβολής.
4. Υλοποίηση Παρεμβάσεων - δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση.
5. Προσκόμιση δικαιολογητικών -εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης
 

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι η μεγάλη καθυστέρηση αποπληρωμής της τελικής δόσης του έργου. Οι καθυστερήσεις φτάνουν και τον ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Φεβρουαρίου μόνο το 8% του τελικού σταδίου του προγράμματος έχει εξοφληθεί.

Το πρόγραμμα για να αποφύγει την υπόγεια συναλλαγή υπερτιμολόγησης μεταξύ του ιδιοκτήτη και του συνεργείου δίνει τα χρήματα του δανείου κατευθείαν στα συνεργεία που θα εκτελέσουν το έργο. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας λίγοι είναι αυτοί οι επαγγελματίες που θα αντέξουν αυτήν την καθυστέρηση πληρωμής του τελικού ποσού (που είναι και το μεγαλύτερο).
Με όσους σοβαρούς επαγγελματίες μίλησα μου δήλωσαν ρητά ότι ζητάτε από τον ιδιοκτήτη να εξοφλήσει το ποσό του κουφώματος, συσκευή θέρμανσης, κλπ και όταν το πρόγραμμα πληρώσει τον επαγγελματία τότε αυτός θα του επιστρέψει τα χρήματα. Μάλιστα γι αυτό το σκοπό κυκλοφορεί και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για την «ασφάλεια» του ιδιοκτήτη. Μια ασφάλεια που πρακτικά δεν υπάρχει, είναι «καλή τη πίστει» .
Αν το συνεργείο-κατάστημα, βρεθεί σε δύσκολη θέση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να διεκδικήσει δικαστικά αυτά τα χρήματα. Θα πρέπει να παραδεχθεί ότι έκανε συμφωνία κάτω από το τραπέζι πράγμα που προσπαθεί να αποφύγει το πρόγραμμα. Αν το κατάστημα- συνεργείο δεν μπορεί να αποπληρώσει κάποια δικιά του υποχρέωση (ΦΠΑ, φόροι, κεφάλαια κίνησης κλπ) μπορεί να κατασχεθούν πριν φτάσουν τα χρήματα στο ταμείο του. Έτσι να αδυνατεί να τα δώσει στον πελάτη, παρ ότι θα αναγνωρίσει το χρέος του.
Έτσι ο πελάτης θα έχει πληρώσει τις εργασίες και θα πρέπει να πληρώσει και το δάνειο. Η χειρότερη περίπτωση είναι αν το συνεργείο είναι αλλοδαποί και έχουν φύγει, λόγω της κρίσης, στην πατρίδα τους και θα πρέπει ο πελάτης να τους ψάχνει… Ρίσκο στο πρόγραμμα έχουν και τα συνεργεία-καταστήματα που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα.

Η καθυστέρηση της πληρωμής του τελικού ποσού σημαίνει ότι το κατάστημα-συνεργείο θα πρέπει να έχει ένα μεγάλο ποσό διαθέσιμο για την χρηματοδότηση του προγράμματος. Μια μεγάλη καθυστέρηση μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Αν ο ιδιοκτήτης αργήσει να τελειώσει όλες τις εργασίες και την κατάθεση του τελικού φάκελου το κόστος επιβαρύνει το συνεργείο-κατάστημα. Τι μέτρα μπορεί να πάρει το συνεργείο; να ξηλώσει την εξωτερική θερμομόνωση;

Ρίσκο υπάρχει και στις επιλογές της αναβάθμισης. Τα νέα συστήματα θέρμανσης και θερμομόνωσης είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό και η σωστή επιλογή κρύβει κινδύνους. Η αγορά έχει γεμίσει συσκευές κυρίως από γειτονικές χώρες που ενώ στο «νταμπελάκι» καλύπτουν τις ανάγκες, η πραγματική τους απόδοση είναι πολύ διαφορετική.

Στην εξωτερική θερμομόνωση το πρόγραμμα δίνει μέχρι 50 Ευρώ το τετ. μέτρο. Ετσι κάποιος μπορεί να κάνει σοβαρή δουλειά. Πολλοί ιδιοκτήτες αντί να επιλέξουν μια σοβαρή εταιρεία με πιστοποιημένα υλικά επιλέγουν τη φθηνότερη τιμή αποτέλεσμα την κακή θερμομόνωση του κτιρίου. Ο ανταγωνισμός τιμής μεταξύ των συνεργείων και το γεγονός της έλλειψης των εργασιών, έφεραν πληθώρα «μαϊμού» μονωτικά που δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές θερμομόνωσης. Θερμομονωτικές πλάκες που για να πιάσουν τα «κιλά» που απαιτούνται, φορτώνονται με γύψο ή αντί για γραφίτη είναι απλά βαμμένα.
 

Μερικές πληροφορίες- συμβουλές

Ηλιακοί θερμοσίφωνες. Κορυφαίοι είναι οι μπλε τιτανίου και οι σωλήνες καινού. Οι Ελληνικές εταιρείες είναι πολύ καλές. Αποφύγετε «τριτοκοσμικούς» ηλιακούς θερμοσίφωνες από 400-700 Ευρώ.
Θερμάστρες πέλετ -τζάκια. Οι τιμές των Ιταλικών συσκευών είναι παρόμοιες σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Τα συνδεδεμένα συστήματα με τα καλοριφέρ έχουν την καλύτερη απόδοση, είναι μεγαλύτερης ισχύος και ακριβότερα. Πολλές συσκευές δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές της Ε.Ε. ενώ πολλές συσκευές περιέχουν μίγμα μέταλλων με αποτέλεσμα να «σκάνε» αν υπερθερμανθούν. Τα ελληνικά είναι στην καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης ενώ τα «τριτοκοσμικά» μπορεί να περιέχουν λάδια, χημικά, φορμόλες, φορμαλδεΰδες και είναι επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον.
Από τα σεμινάρια που παρακολούθησα και από την εμπειρία που έχω στην εξωτερική θερμομόνωση, αυτή την στιγμή στην Αλεξανδρούπολή θερμομόνωση γνωρίζουν πολύ λίγα συνεργεία. Η θερμομόνωση θα πρέπει να είναι η πιο σημαντική απόφαση για την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου. Το ελάχιστο πάχος μόνωσης για την περιοχή μας είναι τα επτά εκατοστά. Απορρίψτε όλες τις προτάσεις για ανώνυμα προϊόντα.


Επιλέξτε προϊόντα μόνο από αναγνωρισμένες εταιρείες στην Ευρώπη. Ακόμα και εμείς που ασχολούμαστε επαγγελματικά με την κατασκευή μπορεί να την «πατήσουμε» από κακό συνεργείο. Σκεφτείτε το ρίσκο που παίρνετε. Σε εμπορικό κέντρο στη Λάρισα ολόκληρη πλευρά εξωτερικής θερμομόνωσης αποκολλήθηκε από τον τοίχο μετά από ένα χρόνο.
Φωτοβολταϊκά. Οι τιμές έχουν πέσει. Αν μπορείτε να βάλετε κάντε το. Αξίζει. Επίσης, στα φωτοβολταϊκά ότι δίνεις παίρνεις. Τα Γερμανικά που παράγονται στη Γερμανία είναι τα κορυφαία. Τα φθηνότερα είναι τα κινέζικα, αλλά δεν είναι απαραίτητα χαμηλής ποιότητας, απλά δεν μπορούν να συγκριθούν με τα Γερμανικά.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου