Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ποιοι θέλουν να πουλήσουν σόγια στην Ελλάδα





Δύο από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές των μεταλλαγμένων, η Syngenta και η Pioneer/Dupont, θέλουν να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται μόνο για την προώθηση της μη-μεταλλαγμένης σόγιας στην Ελλάδα σαν τη λύση στο πρόβλημα των ζωοτροφών. Αυτό το έργο όμως το έχουμε ξαναδεί...


Και στην Αργεντινή κατά την περίοδο της αντίστοιχης οικονομικής κρίσης, η καλλιέργεια σόγιας εξαπλώθηκε με το πρόσχημα της λύσης στην κρίση. Όπως και εκεί, αργά ή γρήγορα, η σόγια που θα καλλιεργηθεί και εδώ στην Ελλάδα θα είναι μεταλλαγμένη!
 
 
Κερδίζουν σε βάρος μας
 
Αν και ανταγωνιστές, οι γίγαντες των μεταλλαγμένων είναι σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένοι για την επιδίωξη ενός κοινού στόχου: υψηλό κέρδος εις βάρος των καταναλωτών, της γεωργίας και του περιβάλλοντος. Τα κέρδη και η παγκόσμια εμβέλεια τούς δίνει τεράστια επιρροή την οποία ασκούν αποκλειστικά για να επιβάλλουν τα δικά τους προϊόντα και στέκονται εμπόδιο στο δρόμο των εναλλακτικών λύσεων και της βιώσιμης γεωργίας. Έχει αποδειχτεί ότι εταιρείες μεταλλαγμένων δαπανούν εκατομμύρια δολάρια για να τοποθετήσουν δικό τους προσωπικό σε ερευνητικά ιδρύματα και να επηρεάσουν τις ερευνητικές μελέτες και τα πορίσματα, δημιουργούν εκστρατείες προβολής και δημοσίων σχέσεων που προωθούν αποκλειστικά τις δικές τους λύσεις και απαξιώνουν ό,τι αμφισβητεί την ασφάλεια των προϊόντων της εταιρείας τους.
 
  • Ποια είναι η Syngenta
Η Syngenta είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παρασιτοκτόνων στον κόσμο, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία σπόρων παγκοσμίως και ένας από τους γίγαντες των μεταλλαγμένων (μαζί με την Monsanto, και την Pioneer/Dupont). Η Syngenta διαθέτει πελώρια δύναμη αφού κατέχει τα 20 κορυφαία σε πωλήσεις παρασιτοκτόνα τα οποία πουλάει σε 90 χώρες. Επιπλέον, κατασκευάζει και πουλάει μεταλλαγμένους σπόρους.
 
 
Πωλήσεις: 13.3 δις. δολάρια το 2011 (με αύξηση 14% σε σχέση με το 2010) [1]
Τελικό κέρδος: 1.6 δις. δολάρια
Παραγωγή: Παρασιτοκτόνα και σπόροι (συμβατικοί και μεταλλαγμένοι)
     
     
  • Ποια είναι η Pioneer
Η Pioneer ανήκει στον όμιλο DuPont, έναν από τους χειρότερους ρυπαντές στον πλανήτη. Ο όμιλος DuPont, ο οποίος κατασκεύασε μεταξύ άλλων το καταστροφικό φρέον για τα ψυγεία και τα κλιματιστικά, έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για ατμοσφαιρική και υδάτινη ρύπανση. Στον αγροτικό χώρο, η DuPont μαζί με την Syngenta και τη Monsanto ελέγχουν την παγκόσμια αγορά μεταλλαγμένων και αποτελούν τις τρεις από τις έξι εταιρείες της παγκόσμιας αγοράς παρασιτοκτόνων (μαζί με τις Syngenta, Monsanto, BASF, Bayer και Dow).
 
 
 
Πωλήσεις: 9.166 δις. δολάρια το 2011
Τελικό κέρδος: 1.752 δις. δολάρια (2011)
Παραγωγή: Παρασιτοκτόνα και σπόροι (συμβατικοί και μεταλλαγμένοι), συστατικά τροφίμων, ψυκτικά προϊόντα, πλαστικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά υλικά, χημικά, κοκ
 

Η κοινή λογική

 
Η Syngenta λέει πως
ικανοποιεί τις ανάγκες των παραγωγών,των βιομηχανιών τροφίμων και των καταναλωτών”.
Οι καταναλωτές στη συντριπτική τους πλειοψηφία λένε όχι στα μεταλλαγμένα. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές και παραγωγοί βλέπουν τα οφέλη από τη στροφή στη γεωργία χαμηλής έντασης, στην παραγωγή τοπικών προϊόντων, στην καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής. Είναι προφανές ότι το όραμα της εταιρείας και οι επιθυμίες αλλά και ανάγκες των καταναλωτών, είναι ασύμβατες.
 
 
Να προστατέψουμε την Ελλάδα από την απειλή
 
Γίνεται οι παγκόσμιοι γίγαντες των μεταλλαγμένων που τώρα θέλουν να πουλήσουν σπόρους σόγιας στην Ελλάδα να περιοριστούν, πουλώντας αποκλειστικά μη-μεταλλαγμένη σόγια στην Ελλάδα; Εμείς λέμε πως όχι! Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η καλλιέργεια της σόγιας, η επιμόλυνσή της με μεταλλαγμένα είναι αναπόφευκτη!
Δεν θα επιτρέψουμε στις πανίσχυρες πολυεθνικές των μεταλλαγμένων να φέρουν τα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα!
 
Πρέπει τώρα να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στις εταιρείες, στους αγρότες και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απαιτώντας να ξεκινήσει σε μεγάλη κλίμακα η καλλιέργεια κουκιού και ρεβιθιού για να υποκαταστήσουν άμεσα τη σόγια στις ζωοτροφές! Έτσι, βοηθάμε τη χώρα μας να μείνει καθαρή από τα μεταλλαγμένα, αλλά και να γίνει πάλι παραγωγική, με τρόπο που στηρίζει την οικονομία και προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία μας.
 
Υπόγραψε εδώ και πες “ναι” στο κουκί και “όχι” στη σόγια!
 
 





πηγή: http://www.greenpeace.org/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου