Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Χανιά. Άμμος κατά της διάβρωσης των ακτών;




Το 30% των ελληνικών ακτών σε τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές αντιμετωπίζει πρόβλημα διάβρωσης, ενώ ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο στις βόρειες ακτές των Χανίων.
Στο μεταξύ, σε περίπου έναν χρόνο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές μετρήσεις της μελέτης που εκπονεί το Πολυτεχνείο Κρήτης, σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και χρηματοδότηση από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, για την αντιμετώπιση του φαινομένου στον κόλπο των Χανίων, με τους ειδικούς να προσανατολίζονται στη λύση του εμπλουτισμού των ακτών με άμμο που θα μεταφερθεί από τα βαθιά της θάλασσας.
Στην πορεία της μελέτης, η οποία έχει χρονοδιάγραμμα δύο ετών, προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και αφορά το παραλιακό μέτωπο από τη Νέα Χώρα έως το Κολυμπάρι, αναφέρθηκε προχθές το βράδυ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κώστας Συνολάκης σε ομιλία που πραγματοποίησε στο κέντρο 'Ζυγός', στο πλαίσιο πανηγυρικής συνεστίασης του Ροταριανού Ομίλου Χανίων.
«Το πρόβλημα της διάβρωσης στην Κρήτη είναι τραγικό, αλλά υπάρχουν λύσεις. Σήμερα (σ.σ. προχθές) ήμουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής σε μια σύσκεψη για τη διάβρωση και όπως ειπώθηκε το πρόβλημα είναι σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Συνολάκης και πρόσθεσε ότι, όπως αναφέρθηκε, το 30% των τουριστικών ακτών της Ελλάδας αντιμετωπίζει πρόβλημα.
«Ιδιαίτερα δε στην Κρήτη το πρόβλημα είναι πιο έντονο γιατί αναπτυχθήκαμε τουριστικά πολύ πριν από άλλες Περιφέρειες και δυστυχώς κάναμε μεγάλα λάθη, χτίζοντας πάνω στις παραλίες, κάνοντας αμμοληψίες, λιμενικές κατασκευές που αστόχησαν κ.ά.», σχολίασε ο κ. Συνολάκης και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι ένα πανελλαδικό πρόβλημα που φυσικά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε γιατί δεν είναι μονάχα ο τουρισμός και το ότι ζούμε από τις παραλίες είναι και θέμα γενικότερης προστασίας μας, αφού οι παραλίες λειτουργούν ως ένας φυσικός προφυλακτήρας που προστατεύει τις ακτές και την ενδοχώρα από τη θάλασσα».
 

 
Ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ

Ερωτηθείς για τη μελέτη ο κ. Συνολάκης υπογράμμισε ότι βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια και διευκρίνισε: «Πρώτα θα πάρουμε τις μετρήσεις για να δούμε τι κύματα και τι ρεύματα έχουμε και μετά θα μελετήσουμε την πιο ήπια λύση που κατά τη γνώμη μας είναι ο εμπλουτισμός των ακτών. Δηλαδή, να μεταφέρουμε άμμο από τα βαθιά νερά στην παραλία για να αποκτήσουμε ξανά αυτό τον φυσικό προφυλακτήρα».
Στο ερώτημα για το αν το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης μπορεί να αποδειχθεί απαγορευτικό για την υλοποίησή της ο κ. Συνολάκης απάντησε ότι «το κόστος εξαρτάται από την κλίμακα που θα γίνει η συγκεκριμένη παρέμβαση», ενώ υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση «δεν έχουμε άλλες επιλογές, αφού οι λύσεις που προτείνονται πολλές φορές με τους κυματοθραύστες έχουν τεράστιο κόστος και πέραν αυτού δεν μας επαναφέρουν την άμμο».
«Πάντως παγκόσμια ο εμπλουτισμός είναι συνήθως η πιο φτηνή και πιο οικολογική λύση και είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε κι εμείς μαζί με άλλες λύσεις. Δεν έχουμε περιθώρια. Είναι η λύση που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και νομίζω ότι θα δουλέψει κι εδώ στα Χανιά», επεσήμανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ απαντώντας στο ερώτημα για το αν η λύση αυτή μπορεί να έχει επιθυμητά αποτελέσματα, αν δεν ληφθούν και κάποια παράλληλα μέτρα για τις παράνομες αμμοληψίες, την αυθαίρετη δόμηση κ.λπ., σχολίασε: «Γι’ αυτό και η μελέτη έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Θα κάνουμε συγχρόνως και ένα ισοζύγιο άλλο. Θα δούμε δηλαδή πόση άμμος μας έρχεται από τα ποτάμια και τι υπάρχει στην ενδοχώρα γιατί ουσιαστικά η άμμος στις παραλίες έρχεται από διάβρωση των βουνών. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσουμε, εφόσον σταματήσουμε τις παράνομες αμμοληψίες στα ποτάμια, αν μάς μένει αρκετή άμμος για να αναπλάσουμε τις παραλίες. Αυτό το κομμάτι δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και φυσικά, αν επαρκεί η ποσότητα από τα ποτάμια, τότε δεν θα χρειαστεί να φέρουμε πολλή άμμο από τα βαθιά. Σε ό,τι αφορά δε τις παράνομες κατασκευές, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να κάνουμε».
 


«ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1990»

Ο κ. Συνολάκης ανέφερε ακόμα ότι τα ίδια λάθη και οι καταστροφικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν στην Κρήτη και την Ελλάδα είχαν γίνει ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό. «Αυτά τα λάθη που κάναμε στην Κρήτη τα έχουν κάνει και οι Αμερικανοί και οι Αυστραλοί πολύ πριν από εμάς και έχουν εισπράξει τις ίδιες συνέπειες. Από την πλευρά μας, αυτό που ελπίζουμε μέσα από τη μελέτη είναι ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο που ήταν οι παραλίες μας το 1990. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να γυρίσουμε πίσω 20 χρόνια καθώς, δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να γυρίσουμε στα Χανιά που ξέραμε του 1960 ή 1970. Τουλάχιστον όμως να φτάσουμε στο 1990», τόνισε.
Στη σημασία που έχει η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος, μιλώντας στα 'Χ.Ν.' στο περιθώριο της προχθεσινή συνεστίασης του Ροταριανού Ομίλου, σημείωσε: «Τα Χανιά πρέπει να θεωρούνται τυχερά που έχουν το Πολυτεχνείο και τον καθηγητή κ. Συνολάκη και η Κρήτη πρέπει να θεωρείται τυχερή που έχει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Με αυτά τα δεδομένα και επιπλέον ότι τουλάχιστον για 20 χρόνια συζητείται το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών των Χανίων και όλης της Κρήτης και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις οι οποίες ξεκίνησαν επίσημα για τα Χανιά το 2006, αποφασίσαμε να αναθέσουμε αυτή τη μελέτη, που στο είδος της ίσως είναι η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα. Το χρονοδιάγραμμά της είναι δύο χρόνια και επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της Περιφερειακής Ενότητας με ένα αρκετά σημαντικό ποσό, αλλά αξίζει τον κόπο. Κι αυτό γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουμε να κάνουμε τα σωστά βήματα για να έχουμε σωστές προτάσεις και ουσιαστικά αποτελέσματα για το μεγάλο θέμα της διάβρωσης που απασχολεί τις ακτές μας και ειδικά τη βόρεια πλευρά».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Χανίων Εμμανουήλ Δελάκης ευχαρίστησε τον κ. Συνολάκη για την ανταπόκρισή του υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της διάβρωσης απασχολεί πολύ κόσμο και χρειάζεται να δοθεί μια οριστική λύση.

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου