Με το δίκτυο της ΔΕΗ έχουν συνδεθεί δέκα μονάδες φωτοβολταϊκών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς, ενώ κάποιες ακόμα συνεχίζουν να κατασκευάζονται. Εν τω μεταξύ, σε «οργασμό» παραμένει ο κλάδος αυτόν τον καιρό, καθώς στην ύπαιθρο κατασκευάζονται αυτή την περίοδο αρκετές μονάδες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λιβαδειάς, κ. Γιώργο Ανέστη, οι συγκεκριμένες μονάδες αφορούν παραγωγούς που ολοκλήρωσαν την απαιτούμενη διαδικασία μέσω της ΕΑΣ, ωστόσο οι πρώτες πληρωμές για το ρέυμα που παρήγαγαν αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Εν τω μεταξύ όπως γράφει το energypress “σε «παροξυσμό» βρίσκεται τις μέρες αυτές ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της 11ης Μαρτίου κατά την οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν «ηλεκτριστεί» τα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά πάρκα, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να εξασφαλίσουν τις τιμές που έχουν «κλειδώσει» στις συμβάσεις τους με τον ΛΑΓΗΕ.
Την ημερομηνία αυτή, ως γνωστόν, εκπνέει το 4μηνο που είχε δώσει ως προθεσμία το ΥΠΕΚΑ για όλες τις «παλιές» επενδύσεις, αυτές δηλαδή που είχαν υπογράψει με τον ΛΑΓΗΕ πριν τον Αύγουστο του 2012. Όσοι δεν προλάβουν να ηλεκτρίσουν τα πάρκα τους μέχρι την ημερομηνία αυτή, χάνουν την «κλειδωμένη» ταρίφα και πέφτουν στην τρέχουσα, πολύ χαμηλότερη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακόμα και με την επιβολή της πολύ υψηλής εισφοράς επί του τζίρου (30%), οι παλιές ταρίφες συμφέρουν τους επενδυτές και γι' αυτό έχουν σπεύσει να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους.
Το γεγονός ότι έπεσαν όλοι μαζί να φτιάξουν τα πάρκα τους έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή δραστηριοποίηση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στις εταιρείες προμήθειας εξοπλισμού και στις εταιρείες κατασκευής. Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, συνήθως μέσα στη βροχή, εκατοντάδες συνεργεία σε όλη την Ελλάδα δουλεύουν νύχτα – μέρα για να παραδώσουν τα έργα. Από την άλλη, οι εταιρείες που εισάγουν και εμπορεύονται πάνελ, ινβέρτερς και λοιπό εξοπλισμό, διάγουν το τελευταίο τρίμηνο τη «χρυσή» εποχή τους. Κυριολεκτικά, όπως δηλώνει στο energypress άνθρωπος του χώρου, δεν προλαβαίνουν να ξεφορτώνουν «καραβιές». Όποιοι, δε, είχαν ρευστό και είχαν διαθέσιμο στοκ, σημείωσαν «τρελές» πωλήσεις. Σημειωτέον, δε, ότι ολόκληρο το 2012 ήταν ένας πολύ καλός χρόνος για τις εταιρείες φωτοβολταϊκών.
Στις λίγες ημέρες που απομένουν, εκείνοι που διαθέτουν ετοιμοπαράδοτα πάνελ, κάνουν ότι μπορούν για να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από μια αγορά που αλλάζει άρδην μετά τις 11 Μαρτίου. Το τελευταίο είναι άλλωστε ο μεγάλος φόβος των εταιρειών του κλάδου. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η ζήτηση θα πέσει στο ναδίρ. Υπάρχουν βέβαια οι άδειες που έχουν κλειδώσει ταρίφες μετά τον Αύγουστο του 2012, δηλαδή 18 λεπτά την κιλοβατώρα (τα πάνω από 100 KW) ή 22,5 λεπτά την κιλοβατώρα (τα μέχρι 100 KW). Ωστόσο για τα έργα αυτά ενδιαφέρονται πλέον μόνον πολύ μεγάλοι επενδυτές, οι οποίοι, και αυτοί, εκτιμάται ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής, καθώς από το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζεται νέο πακέτο μέτρων και είναι φυσικό να περιμένει κανείς να «κατακάτσει ο κουρνιαχτός». Ελπίδες κινητικότητας διατηρεί ο τομέας των οικιακών φωτοβολταϊκών, αλλά όχι τέτοιας που να συντηρήσει τους παλιούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με αξιόπιστους συνομιλητές του energypress, ο κλάδος περνάει πλέον σε μια άλλη φάση κατά την οποία θα κλείσουν πολλές εταιρείες και θα χαθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας. Το ερώτημα είναι ποια χαρακτηριστικά θα αποκτήσει η αγορά και πόσοι θα αντέξουν να δούν την επόμενη ημέρα”.
πηγή: http://www.paseges.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου