Σχεδόν εδώ και ένα μήνα μία αρκούδα είχε βρει καταφύγιο στο εκτροφείο θηραμάτων του Δασαρχείου Γρεβενών, μια περιφραγμένη και δασωμένη έκταση 70 στρεμμάτων κοντά στη πόλη των Γρεβενών. Η αρκούδα, αφού πέρασε την περίφραξη του εκτροφείου, εγκαταστάθηκε στο εσωτερικό του, προξενώντας μικρές ζημιές σε μελίσσια και τρώγοντας κυρίως τις τροφές που προορίζονταν για τα ζαρκάδια. Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ειδοποιήθηκε από το Δασαρχείο Γρεβενών που ζήτησε τη συνδρομή της οργάνωσης για να γίνει προσπάθεια απομάκρυνσης της αρκούδας από την περιφραγμένη περιοχή.
Οι αυτοψίες αλλά και οι θερμικές κάμερες που τοποθέτησε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ επιβεβαίωσαν την παρουσία της αρκούδας εντός του εκτροφείου. Αξιολογώντας την κατάσταση και σε συνεννόηση και σε συνεργασία με το Δασαρχείο Γρεβενών στήθηκε από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ επιχείρηση σύλληψης και απομάκρυνσης του ζώου από το συγκεκριμένο χώρο, όπου υπήρχε κίνδυνος να κάνει περισσότερες ζημιές.
Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε επιχείρηση σύλληψης και απομάκρυνσης της αρκούδας. Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ τοποθέτησε ειδικές παγίδες με σκοπό το ζώο να πιαστεί, να αναισθητοποιηθεί και να μεταφερθεί εκτός του εκτροφείου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η αρκούδα πιάστηκε σε μία από τις παγίδες και αφού διαπιστώθηκε πως δεν είχε μικρά τα οποία θα καθιστούσαν δυσκολότερη τη μετακίνηση της, της τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολάρο, ώστε να μπορεί η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ να παρακολουθεί της μετακινήσεις της και στο μέλλον. Η θηλυκή αρκούδα ηλικίας περίπου 8 ετών μετακινήθηκε από την ΟΑΕ και επανεντάχθηκε σε δασώδη περιοχή, νότια της περιφέρειας Γρεβενών. Προκειμένου μάλιστα να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επιστροφής του ζώου στην περιοχή του εκτροφείου, έγινε και χρήση αποτρεπτικών μέσων από την Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ κατά τη φάση επανένταξης του ζώου στο φυσικό του χώρο και περιβάλλον, ώστε η συμπεριφορά της αρκούδας να γίνει ακόμη πιο επιφυλακτική σε σχέση με την ανθρώπινη παρουσία.
Οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από την Ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε αυτή την περίπτωση αλλά και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, συμπεριλαμβάνονται στο Ενιαίο Πρωτόκολλο αντιμετώπισης περιπτώσεων αλληλεπιδράσεων ανθρώπου και αρκούδας, το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό τελική διαμόρφωση και έγκριση από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ. Σκοπός της υιοθέτησης ενός ενιαίου πρωτοκόλλου είναι η δημιουργία μικτών κλιμακίων αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να είναι και επιχειρησιακά αλλά και θεσμικά σε θέση να επεμβαίνουν κάθε φορά που υπάρχει αντίστοιχη αναγκαιότητα.
πηγή: http://www.callisto.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου