Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ποιος πληρώνει τις ανεμογεννήτριες της Μέρκελ;

 
 
 

 
Η μείωση του ποσοστού της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρισμού και η σχεδιαζόμενη επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Γερμανία μέχρι το 2020 συνεπάγεται ολοένα μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος - ένα βάρος που θα επωμιστεί ο Γερμανός φορολογούμενος.
Μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, πριν από δυο χρόνια, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ προωθεί ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο μέχρι το 2020 το 35% της ενέργειας που παράγεται στη Γερμανία θα προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

«Πάνω από το 50% της επένδυσης αυτής που θα γίνει σε ανεμογεννήτριες θα χρηματοδοτηθεί από τα γερμανικά νοικοκυριά», σημειώνει η Κλαούντια Κέμφερτ, καθηγήτρια στο Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο του Βερολίνου.
Αυτό σημαίνει πως η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Γερμανό φορολογούμενο αυξήθηκε, μέσα σε ένα χρόνο, κατά 50%, με το μέσο νοικοκυριό να πληρώνει 180 ευρώ το χρόνο ως άτυπη «έκτακτη εισφορά» για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάγερ πρότεινε, πριν μερικές ημέρες, μέτρα για τη θεσμοθέτηση ορίων σε τιμές και κατανάλωση, ώστε να μην επιβαρύνονται ολοένα περισσότερο οι καταναλωτές. Σύμφωνα με τον υπουργό, για να περιορισθεί η αύξηση της τιμής του ρεύματος θα πρέπει οι νέες εταιρίες που τροφοδοτούν το δίκτυο με ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ να μην έχουν το δικαίωμα να παίρνουν άμεσα επιδότηση, αλλά μόνο όταν και εφόσον το επιτρέπουν τα έσοδα του ταμείου εισφοράς για τις ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η γερμανική αιολική ενέργεια μπορεί να αυξηθεί ως και κατά 43% το 2013, αφού μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες όπως η Siemens και η Nordex δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν σε ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία χτίζει στην Βόρεια Θάλασσα ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο, το Amrumbank West με δυναμικότητα παραγωγής 288MW από 80 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες,οι οποίες θα εγκατασταθούν από την Siemens σε θαλάσσια περιοχή βάθους 25 μέτρων.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου