Τρίτη 31 Μαΐου 2016

TTIP – CETA. Οι Έλληνες βουλευτές & ευρωβουλευτές δεν έχουν πάρει ακόμα θέση

 
EBI Stop TTIP/CETA
 
Κοινή εκστρατεία της Greenpeace και του Vouliwatch με τη συμμετοχή των πολιτών καλεί τους εκλεγμένους μας εκπροσώπους να δηλώσουν δημόσια τη θέση τους απέναντι στις συμφωνίες TTIP και CETA και να ζητήσουν πλήρη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις.
 
Οι πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν και να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική σελίδα του Vouliwatch(1).
 
Ενώ η διαρροή μεγάλου μέρους των εγγράφων των διαπραγματεύσεων για την TTIP από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace(2) αποκάλυψε ότι κεκτημένα δικαιώματα γίνονται αντικείμενο εμπορικών διαπραγματεύσεων, η πλειονότητα των Ελλήνων βουλευτών και ευρωβουλευτών τηρούν σιγή ιχθύος σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στις συμφωνίες TTIP και CETA. Στη σχετική επιστολή που απηύθυνε η Greenpeace στους εκλεγμένους εκπροσώπους μας(3), έχουν απαντήσει μόλις 14 βουλευτές και 5 ευρωβουλευτές(4). Η συνεργασία της Greenpeace με το Vouliwatch εντείνει την πίεση στους πολιτικούς μας να λάβουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στις δύο συμφωνίες.
 
«To Vouliwatch, στο πλαίσιο της δράσης του για την προώθηση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και του δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, υποστηρίζει ενεργά την καμπάνια της Greenpeace για την TTIP και την CETA. Ειδικότερα, στηρίζουμε το αίτημα της Greenpeace για απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου. Περαιτέρω, μέσω της πλατφόρμας του Vouliwatch, δεσμευόμαστε να διαβιβάσουμε και να δημοσιεύσουμε τις εκκλήσεις - επιστολές της Greenpeace προς τους αρμόδιους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές αλλά και τον Υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με παράλληλη επικοινωνία μας μαζί τους προκειμένου να τοποθετηθούν δημοσίως. Πριν τη διαρροή των σχετικών εγγράφων, ως Vouliwatch είχαμε διοργανώσει Ανοιχτή Συζήτηση με τίτλο “Τι γνωρίζουμε για την TTIP;”, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής και ο Υπουργός, κος Σταθάκης»(5),

δήλωσε ο Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής του Vouliwatch.
 
«Η διαφάνεια και η ενημέρωση των πολιτών είναι ουσιαστικά στοιχεία της δημοκρατίας μας, που ήδη από το στάδιο των διαπραγματεύσεων καταστρατηγούνται από την TTIP και την CETA. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι εκλεγμένοι μας εκπρόσωποι είναι να δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους απέναντι σε αυτές τις δύο συμφωνίες στους Έλληνες πολίτες. Μέσα από τη συνεργασία με το Vouliwatch ελπίζουμε οι Έλληνες πολιτικοί να ανταποκριθούν και να δηλώσουν εάν να θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών ή τα συμφέροντα των πολυεθνικών»,

δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για την TTIP στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
 
Η Greenpeace έχει παράλληλα ξεκινήσει συλλογή υπογραφών(6) προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη, με αίτημα να δηλώσει δημόσια και ξεκάθαρα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια σε αυτές τις δύο συμφωνίες στο σύνολό τους. Επιπλέον, ζητάμε να απαιτήσει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την TTIP, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων. Τέλος, για τη CETA ζητάμε να συνεχίσει να απαιτεί τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία και να εναντιωθεί στην προσωρινή ενεργοποίηση της συμφωνίας.


πηγή: http://www.greenpeace.org/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου