Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Αθήνα. Σεμινάριo για τα Σχέδια Βιώσιμων Αστικών Μετακινήσεων

 
 
Πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ προς Δημοτικές Αρχές, Στελέχη Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και κάθε ενδιαφερόμενο.
 
Την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2016 στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Οδός Τριπόδων 28 στην Πλάκα, Αθήνα 10558) θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο για τα Σχέδια Βιώσιμων Αστικών Μετακινήσεων, προσαρμοσμένo στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιστημονικοί υπεύθυνοι του σεμιναρίου είναι οι Θάνος Βλαστός, καθηγητής ΕΜΠ και Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. ΕΜΠ.
 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε Δημοτικές Αρχές, Στελέχη Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και γενικότερα σε εκείνους και εκείνες που νοιάζονται την ελληνική πόλη, αγωνιούν για την τύχη της, ελπίζουν και θέλουν να εξοικειωθούν με τα αντικείμενα του κυκλοφοριακού σχεδιασμού που έχει κριτήριο τον άνθρωπο, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον.
 
Απευθύνεται επίσης σε εκείνους τους Δήμους που έχουν αποφασίσει να αντιμετωπίσουν με γενναιότητα τις μεγάλες προκλήσεις του κυκλοφοριακού και πολεοδομικού σχεδιασμού, να ενημερωθούν για την εμπειρία της Ευρώπης και να συζητήσουν λύσεις με διαφορετικές προτεραιότητες, μεθοδολογίες και στόχους.
 
Απέναντι στα μεγάλα προβλήματα σχετικά με το κυκλοφοριακό και τις επιπτώσεις του, στην Ευρώπη υπάρχει ήδη πλούσια εμπειρία από κυκλοφοριακές και πολεοδομικές στρατηγικές που προτείνονται από τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Η βασική διαφορά αυτών των Σχεδίων από τις συμβατικές κυκλοφοριακές μελέτες, που έδιναν προτεραιότητα στο αυτοκίνητο, είναι η σημασία που αναγνωρίζουν στο περπάτημα, στο ποδήλατο και στη δημόσια συγκοινωνία.
 
Στο εξής και στη χώρα μας κάθε έργο για να χρηματοδοτείται θα πρέπει να ανήκει σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, δηλαδή σε ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Επειδή οι Δήμοι δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με υπεύθυνο τον καθηγητή Θ. Βλαστό, οργανώνει σεμινάριο απευθυνόμενο κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διάρκειας 3 ωρών, με θέμα τα ΣΒΑΚ, την προκήρυξη, εκπόνηση και επίβλεψή τους.
 
 
Στόχοι του Σεμιναρίου
 
- Η ανάδειξη παραμέτρων του κυκλοφοριακού σχεδιασμού όπως η αισθητική, η ευχαρίστηση, το παιχνίδι, η κοινωνική επαφή … που εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού στο σχεδιασμό.
- Η γνωριμία με μεθόδους ανάγνωσης και αντιμετώπισης προβλημάτων που ξεπερνούν αδράνειες, υστερήσεις και παρωχημένες νοοτροπίες.
- Η παρουσίαση και κριτικός σχολιασμός παραδειγμάτων Δήμων ώστε να παρθούν μαθήματα και ιδέες για εφαρμογές και σε άλλους Δήμους.
- Η εξοικείωση με υποτιμημένες παραμέτρους του κυκλοφοριακού σχεδιασμού και της πολεοδομίας όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.
- Η γνωριμία με επιτυχημένες εφαρμογές στην Ευρώπη.
 
Το σεμινάριο θα στηριχτεί σε πραγματικά παραδείγματα, για αυτό 2 ή 3 εθελοντές Δήμοι προσκαλούνται να παρουσιάσουν, έστω και πρόχειρα, στους εκπροσώπους άλλων Δήμων και γενικά στο ακροατήριο τα βασικά πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά τους και ενδεχομένως τις πολιτικές που σχεδιάζουν, ώστε στη συνέχεια να γίνουν συγκεκριμένα επ’ αυτών σχόλια και προτάσεις από το ΕΜΠ ως προς το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις ενός ΣΒΑΚ για κάθε έναν αυτούς. Τα σχόλια αυτά θα είναι ενδιαφέροντα και για κάθε άλλο Δήμο.
 
Ο συντονισμός του σεμιναρίου θα γίνει από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (υπόψη κ. Κατερίνα Βλάχου 2103225245 εσ. 56) και από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ (Ευθ. Μπακογιάννης 210 7721153, 6937010033, Θ. Βλαστός 2107722630, 6974738360).
 
Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ.
 
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση με το ακροατήριο και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.


πηγή: http://www.citybranding.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου