Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Επιδημία από κάμπιες προξενεί μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις

 
limantria1
 
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι στο Χρώμιο Κοζάνης, μετά την επιδρομή εκατομμυρίων εντόμων που έχουν κατακλύσει την περιοχή, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις με βελανιδιές και πουρνάρια.
 
Οι κάμπιες έκαναν την εμφάνισή τους πριν από δέκα ημέρες στην περιοχή του Φράγματος του Ιλαρίωνα και καθημερινά πολλαπλασιάζονταν.

Ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Χρωμίου, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, τόνισε ότι «οι κάμπιες έχουν καταστρέψει 15 με 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους βελανιδιάς και πουρνάρι, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους της περιοχής, ενώ για κάποιες ημέρες είχαν κατακλύσει ακόμη και τους δρόμους του χωριού». Το Χρώμιο διαθέτει 3.500 αιγοπρόβατα και, όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, «οι κάμπιες έχουν καταστρέψει τις περιοχές που χρησιμοποιούν ως βοσκοτόπια. Οι κάμπιες είναι παντού, στα χόρτα, στα φύλλα, ακόμη και στους κορμούς των δένδρων, με αποτέλεσμα τα ζώα μας να μη μπορούν να βοσκήσουν».

Το έντομο που έχει κατακλύσει την περιοχή είναι η Lymantria dispar και η επιδημική έξαρση του φαινομένου αποδίδεται στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και βοήθησαν σε μεγάλο ποσοστό την εκκόλαψη των αυγών της κάμπιας.

Ο δασάρχης Κοζάνης, Νίκος Σπυριδωνίδης, εξήγησε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη του κύκλου ζωής του εντόμου, που σε λίγες ημέρες θα μεταμορφωθεί σε πεταλούδα». Έχουν ληφθεί δείγματα και έχουν σταλεί στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στην Θεσσαλονίκη και από τις εργαστηριακές αναλύσεις θα εξακριβωθεί η οικογένεια του εντόμου και οι τρόποι αντιμετώπισής του, εάν χρειαστεί.

Ο κ. Σπυριδωνίδης, θέλοντας να καθησυχάσει τους κτηνοτρόφους, εξήγησε ότι «τα δέντρα που σήμερα φαίνονται ως κατεστραμμένα, την επόμενη περίοδο θα ανακάμψουν και το δάσος θα αποκατασταθεί». Η εμφάνιση της κάμπιας έχει περιοδικά χαρακτηριστικά, κυρίως σε δασικές περιοχές της χώρας, ενώ το ίδιο πρόβλημα με την Κοζάνη παρουσιάζει αυτήν τη χρονική περίοδο και η περιοχή της Δράμας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου