Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), διοργάνωσε την Τρίτη 24 Μαΐου εκπαιδευτική δράση στο Φράγμα των Τοξοτών, στην οποία συμμετείχαν η Ε’ τάξη του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ηλιόπετρας, η Ε’ τάξη του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και η Ε’ τάξη του «Άξιον» Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, στα οποία είχε ήδη πραγματοποιηθεί ενημέρωση από την Βιολόγο του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κα. Αναστασία Μιρλή.
 
Ο Δρ. Μάνος Κουτράκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Τακτικός Ερευνητής του ΙΝΑΛΕ ενημέρωσε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη μετανάστευση των ψαριών, καθώς και για τα εμπόδια που συναντούν τα ψάρια αλλά και πιθανές λύσεις, όπως οι «σκάλες ψαριών» και τα παρακαμπτήρια κανάλια και ο Δρ. Αργύρης Καλλιανιώτης, Διευθυντής του ΙΝΑΛΕ απηύθυνε χαιρετισμό σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ μίλησε και για το έργο του ΙΝΑΛΕ.

Στη συνέχεια έγινε επίδειξη της συλλογής δειγμάτων ψαριών από το ποτάμι, με την χρήση της μεθόδου της ηλεκτραλιείας από το επιστημονικό προσωπικό του ΙΝΑΛΕ με τη συμμετοχή στελεχών του Φορέα Διαχείρισης, σύμφωνα με την οποία τα ψάρια συλλέγονται αναισθητοποιημένα, χωρίς να χρειαστεί η θανάτωσή τους. Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις των φυσικοχημικών παραμέτρων του ποταμού Νέστου στο συγκεκριμένο σημείο από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας.

Τα ψάρια που συλλέχθηκαν, εκτέθηκαν σε ενυδρεία, ώστε να μπορούν να τα δουν οι μαθητές. Έγινε αρχικά αναγνώριση των διαφορετικών ειδών από τους ιχθυολόγους του ΙΝΑΛΕ και πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις μορφολογικών στοιχείων. Τα ψάρια φωτογραφήθηκαν από τα παιδιά και κατόπιν απελευθερώθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια μικρή ξενάγηση σε τμήμα του Παραποτάμιου Δάσους Νέστου.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου