Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Αγρίνιο. Ποδηλατοπορεία και πρόταση για δημιουργία του ποδηλατικού δικτύου

 
 
Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία είναι η μεγαλύτερη γιορτή στο ποδηλατικό ημερολόγιο. Σε δεκάδες ελληνικές πόλεις τα ποδήλατα ξεχύνονται στους δρόμους για να διαδώσουν το χαρούμενο μήνυμά τους. Για πρώτη φορά το Αγρίνιο συμμετείχε στο πανελλαδικό ραντεβού.

Ωστόσο εκτός από μια γιορτή του ποδηλάτου ή Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία είναι μια ευκαιρία για υγιή διάλογο των ποδηλατών με τις αρχές. Στο πλαίσιο αυτό οι ποδηλάτες του Αγρινίου καταθέτουν τα παρακάτω αιτήματα – προτάσεις προς τον δήμο και όποιον άλλο φορέα εμπλέκεται:
 
ποδηλατοπορεία
 
1) Επέκταση των πεζοδρομήσεων με έμφαση στο κέντρο της πόλης.
2) Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων για αστική μετακίνηση.
3) Δημιουργία ποδηλατικων διαδρομών για τουρισμό και αναψυχή στις φυσικές ομορφιές της περιοχής.
 
Για να φανεί πόσο ρεαλιστική αλλά και πόσο ωφέλιμη θα είναι η δημιουργία του ποδηλατικού δικτύου, μέσα και έξω από την πόλη, προτείνουμε και μια συγκεκριμένη διαδρομή. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να την δείτε σε διαδραστικό χάρτη.
Η διαδρομή αυτή είναι από τις πλέον κατάλληλες για να κάνει την αρχή στην δημιουργία του δικτύου της πόλης μας. Αρχίζει από το κέντρο, κατευθύνεται προς το νότιο άκρο της πόλης και συνεχίζει σαν διαδρομή αναψυχής μέχρι τη Δογρή.
 
 
Συγκεκριμένα η διαδρομή έχει τις εξής σημαντικές αρετές:
 
# Συνδέει σημαντικούς προορισμούς: το κέντρο, το Πανεπιστήμιο και σχετικά πυκνοκατοικημένες γειτονιές.
# Είναι σχετικά ευθεία και χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις.
# Το αστικό τμήμα της διέρχεται από δρόμους μεγάλου πλάτους κι έτσι δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθούν θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.
# Το εξωαστικό της τμήμα περνάει από τοποθεσίες εξαιρετικού φυσικού κάλλους και έχει τα χαρακτηριστικά για να τραβήξει επισκέπτες φέρνοντας έσοδα στην πόλη.
 
Η διαδρομή προτείνεται σαν μια καλή ιδέα με βάση την πλούσια εμπειρία μας σαν ποδηλάτες της περιοχής. Ζητάμε από τον δήμο Αγρινίου να αναθέσει σε κατάλληλους ειδικούς να την μελετήσουν και στη συνέχεια να την υλοποιήσει, ενδεχομένως με μικρές ή μεγάλες αλλαγές ανάλογα με τις υποδείξεις των ειδικών.
Θεωρούμε ότι η διαδρομή θα αποδειχτεί επιτυχημένη, δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί πολύ από τους κάτοικους και τους επισκέπτες της πόλης. Έτσι η πρώτη διαδρομή θα οδηγήσει σύντομα στην δημιουργία επιπλέον διαδρομών, εντός και εκτός της πόλης, ώστε η πόλη μας να αποκτήσει ένα ικανοποιητικό δίκτυο.
Τέλος, σημειώνεται ότι η εύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή της διαδρομής μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένη. Η Ε.Ε. έχει αρχισει να επενδύει με μεγάλη αποφασιστικότητα στην δημιουργία ποδηλατικών υποδομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου