Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Σβήνουν τα δάση με χρώμα μωβ

 
 
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - Eπιτυχία! Μετά τις αντιδράσεις, την Παρασκευή 20/5 ο Υπουργός Περιβάλλοντος κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση που αποκλείει τον αποχαρακτηρισμό από δασικές εκείνων των εκτάσεων που εμφανίζουν «οικιστικές πυκνώσεις» (που αποτυπώνονται με μωβ χρώμα στους δασικούς χάρτες). Πετύχαμε την αλλαγή που διεκδικήσαμε!

Αγαπητοί φίλοι,

Οι δοκιμασίες για τα δάση μας συνεχίζονται.

Πριν δυο μέρες κατατέθηκε στη Βουλή πολυ-νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διατάξεις για τα δάση. Ενώ το είχαμε δει στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης, τώρα κατέβηκε στη Βουλή αλλαγμένο, έχοντας πάρει μια «σατανική» τροπή όσον αφορά τους δασικούς χάρτες:

Δασικές εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί από αυθαίρετα πλέον δεν θα χαρακτηρίζονται ως δάση -ώστε να προφυλαχθεί ο χαρακτήρας τους- αλλά ως “περιοχές οικιστικής πύκνωσης” -ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων μες στα δάση.

Το συνολικό νομοσχέδιο αφορά προαπαιτούμενα του μνημονίου, όμως οι προηγούμενες σχετικές κινήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος μας βάζουν την υποψία ότι πρόκειται για πρωτοβουλία και επιθυμία του δικού μας υπουργείου.

Γιατί θέλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος να σβήσει τα δάση με μωβ χρώμα;

Πιστεύω πως η απάντηση είναι απλή, όσο και δυσάρεστη: γιατί ενώ ένα αυθαίρετο που νομιμοποιείται σε δασική γη θα ξεσηκώσει θύελλα αντίδρασης, και είναι ξεκάθαρα παράνομο και αντίθετο με τις προβλέψεις του Συντάγματος, αν αυτό γίνει σε μια μωβ ζώνη «οικιστικής πύκνωσης», τότε η αυθαιρεσία περνάει απαρατήρητη. Το ακόμα χειρότερο στοιχείο είναι πως αυτοί οι χάρτες με τις μωβ «οικιστικές πυκνώσεις» δεν θα αναρτηθούν δημόσια, οπότε ίσως να μη δούμε ποτέ αν και ποια δάση ή δασικές εκτάσεις εξαφανίστηκαν και έγιναν οικισμοί.

Με ποια λογική;

Εδώ και καιρό οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δώσουν την τελική «λύση» στο πρόβλημα των αυθαιρέτων. Όμως μια τέτοια κρυφή τακτοποίηση δεν θα είναι το τέλος. Θα είναι η επιβράβευση της παρανομίας ετών, ενάντια στη φύση και το δημόσιο συμφέρον και η επαλήθευση της λογικής ότι «τελικά, στην Ελλάδα όλα νομιμοποιούνται και όλα επιτρέπονται». Και αυτό μόνο τέλος δεν θα είναι, αλλά η συνέχεια της παλιάς νοοτροπίας και η αρχή ενός νέου κύκλου παρανομιών στα δάση μας (που κάποια στιγμή… μάλλον θα δικαιωθούν).

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε προχτές, συζητιέται σήμερα και μάλλον την Κυριακή πάει για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Χτες
στείλαμε επιστολή σε όλους τους βουλευτές, αναλύοντας όλα τα προβληματικά κομμάτια του νομοσχεδίου και καλώντας τους να αντιδράσουν.

Ο χρόνος αντίδρασης είναι ελάχιστος, και όχι τυχαία. Παρόλα αυτά εμείς θέλουμε να ταράξουμε τα νερά. Ελπίζουμε σε αντιδράσεις εντός της Βουλής, ακόμα κι από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είμαι βέβαιη ότι δεν συμφωνούν όλοι με τις ρυθμίσεις αυτές. Ας τους δώσουμε εμείς το απαραίτητο σπρώξιμο, ώστε να ακούσουν τη συνείδησή τους και να εκφράσουν ανοιχτά την αντίθεσή τους.

Πώς θα
ακουστούμε;
 
- Αν έχετε facebook: μοιραστείτε αυτό το post που ήδη έχει προωθηθεί σε 300.000 ανθρώπους και έχει διαδοθεί και από τα ΜΜΕ.

- Αν έχετε Twitter, κάντε RT εδώ.
- Αν θέλετε να στείλετε ένα προσωπικό μήνυμα,
στη λίστα αυτή βρίσκονται τα στοιχεία email των μελών της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Επιλέξτε κάποιους και ρωτήστε τους ευγενικά: γνωρίζουν τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο; Συμφωνούν με αυτό; Αν όχι, θα εκφράσουν ανοιχτά την αντίρρησή τους;

Με μεγάλη χαρά θα δεχτώ το μήνυμά σας με οποιαδήποτε σκέψη ή ιδέα έχετε στο
theo.nantsou@wwf.gr ..

Με εκτίμηση,
Θεοδότα Νάντσου,
Επικεφαλής Πολιτικής WWF Ελλάς

ΥΓ: Και για όσους ζυγίζουν τα πράγματα αποκλειστικά με οικονομικούς όρους: ας μην κάνουμε το λάθος να σκεφτούμε ότι «η νομιμοποίηση αυθαιρέτων θα φέρει λεφτά στο κράτος, οπότε οικονομικά θα βγούμε κερδισμένοι». Σκεφτείτε καλύτερα: τα αυθαίρετα για σειρά ετών δεν έχουν πληρώσει το κόστος μιας νόμιμης οικοδομής. Τώρα, με ένα ελάχιστο τέλος νομιμοποίησης και με σβήσιμο των τεράστιων προστίμων που προέβλεπε η νομοθεσία μέχρι πρόσφατα (αλλά σπάνια εισπράττονταν), η περιοχή τους μετατρέπεται σε νόμιμο οικισμό, με το κράτος να πρέπει να αναλάβει όλο το κόστος των δημόσιων υπηρεσιών: δρόμους, αποχετεύσεις, ηλεκτρισμό, κλπ. Τελικά, στην Ελλάδα φαίνεται ότι ο φθηνότερος τρόπος να χτίσεις θα είναι ο αυθαίρετος…


πηγή: http://www.wwf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου