Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Έκτακτη παρέμβαση για τους δασικούς χάρτες

 
 
Επιστολή προς τους βουλευτές για το σχέδιο νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» απευθύνει το WWF Ελλάς. Εστιάζοντας στις διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, το WWF Ελλάς σημειώνει πως:

«Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα δεν περιέχει μόνο μέτρα που εξυπηρετούν δημοσιονομικούς στόχους. Εισάγει και ρυθμίσεις που διαιωνίζουν την απαράδεκτη πολιτική αντίληψη ότι η νομιμοποίηση της περιβαλλοντικής παρανομίας αποτελεί δημόσιο συμφέρον, ενώ η πάταξή της και η διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου είναι ανεπιθύμητη πολυτέλεια. Επίσης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περιβάλλονται από ένα νέφος ασάφειας σε σχέση με τα επόμενα βήματα και το πραγματικό όφελος και διακύβευμα για το δημόσιο συμφέρον και τον φυσικό μας πλούτο.

Προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας ή απορίας, διευκρινίζουμε ότι σκοπός των δασικών χαρτών δεν είναι κάποια απλή φωτογραφική αποτύπωση της δασικής γης. Οι δασικοί χάρτες έχουν νομική υπόσταση. Αν λοιπόν μια έκταση έχει καταπατηθεί, ο δασικός χάρτης οφείλει να την αποτυπώσει όπως η έκταση θα έπρεπε να είναι, ιδιαίτερα καθώς από το Σύνταγμα καθίσταται σαφές ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται δεν χάνουν τον δασικό τους χαρακτήρα. Μόνο υπό την έννοια αυτή, οι δασικοί χάρτες μπορούν να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον, να προσφέρουν ασφάλεια δικαίου και να εξυπηρετήσουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε συζήτηση για την τύχη και τυχόν «τακτοποίηση» αυθαιρέτων οικισμών σε δασική γη δεν μπορεί να είναι αντικείμενο των δασικών χαρτών και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για σαρωτική υποβάθμιση της δασικής νομοθεσίας.»

Το
σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις αυτές κατατέθηκε χτες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.Διαβάστε την επιστολή του WWF προς τους βουλευτές.
Διαβάστε ενημέρωση της Θεοδότας Νάντσου.
 
Για πρώτη φορά στα χρονικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων οικισμών μέσα σε δάση. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χτες και θα ψηφιστεί μες στα επόμενα 24ωρα. Μοιράσου το και βοήθησε να μαθευτεί το σκάνδαλο. http://bit.ly/νομοσχέδιο_δασών .
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου