Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ανθεστήρια Πάφου. Η παράδοση συνεχίζεται

 
 
Ο Δήμος Πάφου συνεχιστής μιας μακράς παράδοσης 90 και πλέον χρόνων, διοργανώνει και φέτος τη γιορτή της Άνοιξης και των λουλουδιών, τα «Ανθεστήρια» 2016.
 
Η εκδήλωση, που έχει ταυτιστεί με την πολιτιστική παράδοση της Πάφου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 και ώρα 5.00 μ.μ., στο παραλιακό μέτωπο της Κάτω Πάφου, με την καθιερωμένη παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων και ομάδων κατά μήκος της Λεωφόρου Ποσειδώνος.
 
Καινοτομία της φετινής Γιορτής αποτέλεσε ο Διαγωνισμός για τον Ομορφότερο Κήπο της πόλης, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης. Οι τρείς πρώτοι νικητές θα βραβευθούν με μια κρουαζιέρα στα Ελληνικά νησιά (Α΄ Βραβείο), ένα αεροπορικό εισιτήριο για Αθήνα (Β΄ Βραβείο) και ένα δωροκουπόνι από φυτώριο (Γ΄ Βραβείο).
 
 
Χορηγοί του Διαγωνισμού είναι:
 
TSOKKAS TRAVEL
R. AGROTIS TRAVEL
ΦΥΤΩΡΙΟ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΥ NURSERY LTD
 
Ο Δήμος Πάφου καλεί το κοινό να δώσει μαζικά το παρόν του στη φετινή Γιορτή, ενισχύοντας το θεσμό των Ανθεστηρίων και διαμηνύοντας ότι η Πάφος, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, συνεχίζει μια λαμπρή παράδοση που ταυτίζεται με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.


Σύντομη Αναδρομή
 
Ανθεστήρια: Η Γιορτή της Πάφου

Τα Ανθεστήρια ήταν μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες γιορτές που ετελούντο στην αρχαία Αθήνα προς τιμήν του θεού Διονύσου και φέρνουν το θεό σε σχέση με την πρώιμη Άνοιξη και τα πρώτα άνθη. Τα Ανθεστήρια της νεώτερης εποχής συνδέονται με πανάρχαια τοπικά και πανελλήνια λατρευτικά έθιμα, που εκτός από τον Διόνυσο σχετίζονται και με τη Δήμητρα, την Περσεφόνη, την Παφία Αφροδίτη και άλλες θεότητες.
 
Τα λουλούδια είχαν σημαντικό ρόλο στη λατρεία της Κύπριδος θεάς του Έρωτα και ειδικά στην πομπή που σχηματιζόταν από τη Νέα Πάφο προς την Παλαίπαφο (Κούκλια), πανελλήνιας φήμης λατρευτικό κέντρο της Αφροδίτης. Στη Γεροσκήπου αναφέρεται ότι βρίσκονταν οι περίφημοι «Ιεροί Κήποι» της θεάς.
 
Τα Ανθεστήρια οργανώθηκαν για πρώτη φορά στην Πάφο, στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Για πολλά χρόνια οργανώνονταν από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ελληνίδων Πάφου και άλλους Φορείς. Από το 1950 μέχρι το 1991 οργανώνονταν από τον Φυσιολατρικό Πνευματικό Όμιλο Πάφου, κατά κανόνα στο «Ιακώβειο Γυμναστήριο» και στο «Παφιακό Αθλητικό Κέντρο». Το 1992 οργανώθηκαν από τον Δήμο Πάφου, ο οποίος υποστήριζε το θεσμό στα προηγούμενα χρόνια, ενώ από το 1993 η οργάνωση της Γιορτής αναλήφθηκε από τον Δήμο Πάφου και τον Φυσιολατρικό Πνευματικό Όμιλο Πάφου.


πηγή: http://filoksenos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου