Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Τρία αρκουδάκια από τη Γεωργία και πέντε λύκοι από την Αυστρία φιλοξενούνται στο Περιβαλλοντικό Κέντρο

 
 
Έπειτα από πολύμηνες συντονισμένες ενέργειες μαζί με φιλοζωικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στην Ευρώπη τρία αρκουδάκια και πέντε λύκοι μεταφέρθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Περιβαλλοντικό Κέντρο από τη Γεωργία και την Αυστρία, αντίστοιχα.
 
Από τις πλημμύρες της Τιφλίδας στο Περιβαλλοντικό Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
 
Τα αρκουδάκια είναι θηλυκά και είχαν βρεθεί τον Ιούνιο του 2015 να περιπλανώνται χωρίς τη μητέρα τους σε ηλικία μόλις λίγων μηνών στους δρόμους της Τιφλίδας ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων πλημμύρων που είχαν πλήξει τη χώρα. Η Louisa, η Georgia και η Mollie, όπως ονομάστηκαν, μεταφέρθηκαν στο δημοτικό καταφύγιο για αδέσποτα σκυλιά καθώς δεν υπήρχε άλλος πιο κατάλληλος χώρος. H βρετανική οργάνωση Born Free, με την οποία συνεργάζεται ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, πρότεινε τη μεταφορά τους στο Καταφύγιο στο Νυμφαίο πρόταση που έγινε άμεσα αποδεκτή.
 
Έτσι, την Παρασκευή 13 Μαΐου στήθηκε επιχείρηση μεταφοράς των μικρών αρκούδων στην Ελλάδα. Με πτήση τσάρτερ που ναύλωσε η Born Free, οι αρκουδίτσες «πέταξαν» από την Τιφλίδα στη Θεσσαλονίκη σε ειδικά κλουβιά μεταφοράς άγριων ζώων όπου και τις παρέλαβαν οι φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για να τις μεταφέρουν σε χώρο του Περιβαλλοντικού Κέντρου στον Αετό Φλώρινας. Εκεί θα φιλοξενηθούν μαζί με τον Πάτρικ για ένα περίπου χρόνο έως την ενηλικίωσή τους, οπότε και θα μετακομίσουν στο Καταφύγιο στο Νυμφαίο.
 
 
Από τον ακατάλληλο ιδιωτικό ζωολογικό κήπο της Αυστρίας στο φυσικό δάσος βελανιδιάς στις Αγραπιδιές
 
Παράλληλα, πριν από τρεις εβδομάδες μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα πέντε λύκοι που ζούσαν σε ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στο Roßleithen της Αυστρίας. Ο χώρος ήταν ακατάλληλος καθώς τα ζώα ήταν εκτεθειμένα διαρκώς με αποτέλεσμα να σκάβουν συχνά στο έδαφος προσπαθώντας να φτιάξουν ένα καταφύγιο.
 
Η εγκατάσταση σφραγίστηκε το 2012 από τις αρχές της χώρας επειδή κάποιοι από τους χώρους είχαν χτιστεί παράνομα από τους ιδιοκτήτες του. Από τότε ο διαχειριστής του χώρου φρόντιζε ο ίδιος τα ζώα χωρίς όμως να έχει έσοδα από την εκμετάλλευση του ζωολογικού κήπου. Έτσι συχνά κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα προχωρούσε σε θανάτωση των λύκων λόγω οικονομικής αδυναμίας!
 
Η οργάνωση Four Paws Austria, μέσω του δικτύου EARS (European Alliance for Rescue Centres and Sanctuaries) όπου συμμετέχει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ζήτησε το Νοέμβριο του 2015 από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ να σώσει τους λύκους αναλαμβάνοντας τη φιλοξενία τους. Από τότε ξεκίνησαν οι ενέργειες ώστε να μεταφερθούν οι λύκοι στην Ελλάδα και να ζήσουν στο εξής στο Καταφύγιο στις Αγραπιδιές Φλώρινας. Έτσι, ο Jasper, o Blake, η Zelda και η Siena ζουν πλέον μαζί στο Καταφύγιο του Λύκου μέσα σε φυσικό δάσος βελανιδιάς, ενώ η Orianna, που είναι και το πιο νεαρό ζώο, μοιράζεται το χώρο της με τον Ρώμο, το ορφανό λυκάκι που φροντίζει από πέρσι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.
 
Η θέση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατά της αιχμαλωσίας άγριων ζώων σε ζωολογικούς κήπους παραμένει σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Γι’ αυτό και ο αγώνας για την απομάκρυνση λύκων και αρκούδων από ακατάλληλους χώρους συνεχίζεται και όπου μπορεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επεμβαίνει για τη σωτηρία των ζώων ακόμα και σε άλλες χώρες.
 
Τα τρία αρκουδάκια και οι πέντε λύκοι θα ζήσουν στα πρότυπα καταφύγια, χώρους τους οποίους ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σκοπεύει σύντομα να επεκτείνει λόγω του αυξημένου αριθμού των αρκούδων και λύκων που φιλοξενούνται πλέον στο Νυμφαίο και τις Αγραπιδιές Φλώρινας ώστε να συμβιώνουν με ασφάλεια.


πηγή: http://www.arcturos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου