Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Το φυτό στους επαγγελματικούς χώρους


Μανώλης Καπάνταης
(Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
τ. Δ/ντης Πράσινου)

 
Το φυτό στους επαγγελματικούς χώρους
 
Το δίκτυο των επαγγελματιών πρασίνου είναι μια πολύ μεγάλη αγορά. Προμηθεύεται και διαθέτει στην αγορά μεγάλο αριθμό φυτών, σχεδόν όλων των ειδών και όλων των μεγεθών. Αρκετά μέλη ασχολούνται με τη διακόσμηση εκδηλώσεων η επαγγελματικών χώρων με η χωρίς συνεργάτες. Αυτή η δραστηριότητα ίσως είναι ένας πολύ προσοδοφόρος χώρος και με μέλλον. Θα τη προσεγγίσουμε από τρείς ενότητες:
 
- γραφείο σαν χώρος απασχόλησης,
- χώρος εστίασης και
- καταστήματα, συγκεκριμένα ένδυσης.
 
 
Τα φυτά είναι εμπνεύσει στην επαγγελματική δημιουργικότητα μας
 
Το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει τη ψυχολογική ευεξία, το άγχος και την υγεία. Για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει να είναι εξίσου σημαντικό να καταλάβουν τα χαρακτηριστικά που μπορεί να βελτιώσουν την απόδοση στην εργασία, έτσι να γίνουν οι εργαζόμενοι πιο παραγωγικοί. Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αστικού περιβάλλοντος, πρέπει να ικανοποιηθεί η γραμμή των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων. Τα φυτά στον επαγγελματικό χώρο είναι το πρότυπο στοιχείο εγκατάστασης τεχνολογίας ζωτικής σημασίας.
 
 
Τα φυτά παρέχουν μια φυσική λύση για καθαρότερο αέρα εσωτερικών χώρων
 
Εκείνοι που περνούν σημαντικό χρονικό διάστημα σε χώρους με ζωντανά φυτά, είτε στην ταράτσα ή πάνω στους τοίχους, έχουν πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα. Εκτός από τη βασική φωτοσύνθεση που αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα και επιστρέφει το οξυγόνο στον αέρα, τα φυτά μπορεί να αφαιρέσουν τοξικές ουσίες από τον αέρα, το έδαφος, και το νερό. Με την ενσωμάτωση των φυτών στο σχεδιασμό του επαγγελματικού χώρου, το προσωπικό θα είναι σε θέση να απολαύσει την ομορφιά της φύσης και τα πολλά φυσικά και ψυχολογικά οφέλη των φυτών του γραφείου. Σημαντική παροχή για το γραφείο είναι ότι τα φυτά προσφέρουν τόσο στους πελάτες όσο και στους εργαζόμενους, μια οπτικά βελτιωμένη αντίληψη του χώρου. Ένας επαγγελματικός χώρος γεμάτος με ζωντανό πράσινο θα μεταδώσει θετική εικόνα της εμφάνισης στους επισκέπτες η πελάτες.
Τα φυτά στο χώρο εργασίας βελτιώνουν την ακουστική του χώρου με τη μείωση του χρόνου αντήχησης. Τα φυτά τοποθετούνται σε περιοχές με σκληρές επιφάνειες όπως σκληρά δάπεδα από ξύλο, σκυρόδεμα και μαρμάρινους τοίχους, έτσι απορροφούν αποτελεσματικά τους θορύβους που αυτό μπορεί να αποσπά την προσοχή και να βλάψει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
 
 
Το αγοραστικό κοινό είναι πρόθυμο να διαθέσει περισσότερα χρήματα στο λιανικό εμπόριο σε καταστήματα που συμπεριλαμβάνουν στο χώρο τους φυτά
 
Οι έμποροι καταστημάτων λιανικής πώλησης, έχουν από καιρό αντιληφθεί τη σημασία του περιβάλλοντα χώρου του καταστήματος τους που συμβάλει στην ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης. Οι έμποροι έχουν μελετήσει τις επιδράσεις της συμπεριφοράς των αγοραστών σε σχέση με τη διαδικασία της συσκευασίας του προϊόντος και της διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου των καταστημάτων. Ενώ οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ενδιαφέρονται κυρίως για την παρουσίαση των προϊόντων στα καταστήματα τους, συχνά παραβλέπουν το επίπεδο του χώρου του καταστήματος τους και τις αναγκαίες μεταβολές που χρειάζεται. Αγνοώντας ότι στις αντιλήψεις των καταναλωτών λιανικής κυριαρχεί η έννοια για το περιβάλλοντα χώρο. Η έρευνα απέδειξε ότι οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται πακέτο την υπηρεσία-τοπίο περιβάλλοντος χώρου καταστήματος. 
 
 
Τα φυτά και τα τοπία δημιουργούν πιο ευνοϊκές συνθήκες - καταστάσεις στο λιανικό εμπόριο.
 
Έχει παρατηρηθεί ότι όταν ψωνίζουμε από ένα κατάστημα που ο περιβάλλοντας χώρος είναι διακοσμημένος με φυτά η όχι, οι καταναλωτές προτιμούν να επισκέπτονται το κατάστημα που διαθέτει φυτά πιο συχνά, παραμένουν σε ποσοστό 30% και περισσότερο πιο πολύ χρόνο σε αυτό, θεωρούν την ποιότητα των προϊόντων υψηλότερη και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 12% περίπου περισσότερο για την απόκτηση αγαθών.
 
 
Πως να χαλαρώσετε στο κέντρο της πόλης;
 
Τίποτα καλύτερο από μία γρανίτα, καφέ η φαγητό στη θαυμάσια ομορφιά του κήπου!
Στη καθημερινή ζωή δίνουν ώθηση, τόσο πολύ το πράσινο με τα φυτά από το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν αντικείμενα ομορφιάς.

Ο χώρος εστιατορίου η καφέ που διαθέτει οργανωμένο πράσινο με φυτά, έδειξε πώς θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Το πράσινο στο καφέ π.χ. παρέχεται από απλές κατασκευές που καταλαμβάνουν μικρές επιφάνειες από όλο το χώρο.
Η συμμετοχή της βλάστησης στο σχεδιασμό του χώρου παρέχει ένα όραμα, το πράσινο είναι το δομικό στοιχείο σε μια σύγχρονη αστική ζωή.
Η ιδέα αυτή, είναι ένας έμμεσος τρόπος στο πλαίσιο της βιωσιμότητας στον αστικό κήπο. Ο σχεδιασμός πρασίνου σε τέτοιους χώρους μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς τρόπους, αλλά ο στόχος είναι οι καταναλωτές να βρουν μια αρμονική ισορροπία μεταξύ της συμπαγούς μορφής της ανθρώπινης κατοίκησης και των φυτών. Αυτοί οι χώροι των «πράσινων» εστιατορίων ή καφέ μπορεί να προχωρήσουν ως αναπόσπαστο μέρος μελλοντικά στο αστικό μας περιβάλλον και η διαμορφωμένη παρέμβαση, δίνει τη δυνατότητα οι επιφάνειες πράσινου να προσαρμοστούν για να ταιριάζουν σε μια ποικιλία από χώρους.
 
 
              πηγή: http://taratsokipos.blogspot.gr/, Yoshiharu Nakao
Φωτογραφίες:
Cool Vertical Garden Design by Michael Hellgren                         Vertical garden of rooftop of the Seibu Ikebukuro
                        department store in Tokyo,  az vertical garden wall

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου