Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Πάρκων

 
 
Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου ως μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου Εθνικών Πάρκων και προστατευόμενων περιοχών (EUROPARK), συμμετείχε φέτος, για πρώτη φορά, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάρκων, που γιορτάζεται συμβολικά κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου.

Περισσότερες από 300 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 23 Ευρωπαϊκές χώρες, από μέλη αυτού του δικτύου, με θέμα «Μια γεύση από τη φύση»

Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Πραμάντων, Αγνάντων και Βουργαρελίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, για τους άγριους καρπούς που «γεννά» η φύση, για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους και για τα μέρη που τα συναντούμε, για τη χρήση και επεξεργασία (των καρπών ή άλλου μέρους των φυτών) από τη μαγειρική και την επιπλοποιία έως την ευεργετική επίδραση που έχουν στην υγεία, λόγω της μεγάλης διατροφικής και θρεπτικής τους αξίας.

Δεν αρκεστήκαμε όμως μόνο στη μάθηση, αλλά παίξαμε και παιχνίδια γευσιγνωσίας ώστε να γευτούν τα παιδιά, με κλειστά μάτια, τους καρπούς της φύσης. Κάποια από τα είδη που κλήθηκαν να αναγνωρίσουν ήταν φράουλες, κεράσια, αχλάδια, μήλα, νεκταρίνια, καρύδια, αλλά και γλυκά του κουταλιού βατόμουρο, καρυδάκι, νεράντζι, λεμόνι κ.α.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ομάδα Εθελοντών Προφήτου Ηλία Αγνάντων, καθώς και το Σύλλογο Γυναικών Πραμάντων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πραμάντων και ιδιαίτερα, την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σωτηρία Ρούμπα και το μέλος κ. Έφη Τασινίκου, τόσο για την ευγενική χορηγία των γλυκών του κουταλιού και των ξηρών καρπών, όσο και για την έμπρακτη βοήθεια που μας παρείχαν. Τέλος, να ευχαριστήσουμε τους μαθητές και τους δασκάλους τους, που με ενθουσιασμό μας δέχτηκαν στα σχολεία τους και πήραν μέρος σε αυτήν την γαστρονομική εμπειρία!

Με αφορμή τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας, είναι ευκαιρία να αναγνωρίσουμε όλες τις «ευεργεσίες» της φύσης και τα αγαθά που «απλόχερα» μας προσφέρει! Παράλληλα όμως μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε, αντιμετωπίζοντας με περισσότερη ωριμότητα και σκέψη τα περιβαλλοντικά προβλήματα!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου