της Jeannie Cho Lee MW
Ενώ στεκόμουν μπροστά από σχεδόν 60 διαφορετικά ελληνικά κρασιά αισθάνθηκα 18 χρονών και πάλι και ξεκινούσα ένα νέο ταξίδι κρασιού, γνωρίζοντας μόνο τα ονόματα των ποικιλιών από το βιβλίο μου και χωρίς να μπορώ να προφέρω καλά τα ονόματα των οινικών περιοχών της Ελλάδας. Σε αντίθεση με την εποχή που ήμουν 18, τώρα είχα ένα μεγάλο οδηγό στο τοπικό κρασί, ένα συνεργάτη Master of Wine, τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, ο οποίος δεν επέλεξε μόνο να μου δείξει τα 57 καλύτερα ελληνικά κρασιά, αλλά επίσης μου έδωσε και μια σύντομη περιγραφή για την κατανόηση τους. Ήμουν πιο εξοικειωμένη με τα ελληνικά λευκά από φωτισμένους σομελιέ σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ, που προσφέρουν το Ασύρτικο και το Μοσχοφίλερο με το ποτήρι. Ήξερα ότι τα λευκά θα μπορούσαν να είναι εντυπωσιακά, με τη μοναδική γεύση τους και την τραγανή τους οξύτητα. Αυτό που δεν περίμενα ήταν τα εξαιρετικά κόκκινα, ειδικά το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Ενώ ο Κωνσταντίνος έδωσε μια γενική εικόνα κατά την έναρξη της δοκιμής, έμεινα μόνη μου για αρκετές ώρες για να δοκιμάσω τα κρασιά αυτά με το δικό μου ρυθμό.
Τα κορυφαία λευκά κρασιά:
1. 2011 Κτήμα Σιγάλα – Σαντορίνη, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Ελλάδα
Ένα ζωντανό Ασύρτικο με γεύσεις ώριμου αχλαδιού και νεκταρινιού. Πλούσιο σε γεύση και συμπυκνωμένο, αυτό το κρασί είναι από τα νησιά των Κυκλάδων, στην Ελλάδα. Ένα λευκό κρασί γεμάτο ένταση που μεταφέρεται ως το τελείωμα. Καθαρή γραμμική εστίαση. (89)
Ένα ζωντανό Ασύρτικο με γεύσεις ώριμου αχλαδιού και νεκταρινιού. Πλούσιο σε γεύση και συμπυκνωμένο, αυτό το κρασί είναι από τα νησιά των Κυκλάδων, στην Ελλάδα. Ένα λευκό κρασί γεμάτο ένταση που μεταφέρεται ως το τελείωμα. Καθαρή γραμμική εστίαση. (89)
2. 2011 Γαία Οινοποιητική – Θαλασσίτης, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Ελλάδα
Ένα γευστικό κρασί με μέτριο σώμα υψηλή οξύτητα και μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ 13%. Αυτό το κρασί έχει αλμυρές γεύσεις – βοτάνων, φασκόμηλου και δενδρολίβανου, καθώς και νότες από αχλάδι και starfruit. Ένα υπέροχο κρασί με ένα αρκετά μακρύ τελείωμα. (88)
Ένα γευστικό κρασί με μέτριο σώμα υψηλή οξύτητα και μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ 13%. Αυτό το κρασί έχει αλμυρές γεύσεις – βοτάνων, φασκόμηλου και δενδρολίβανου, καθώς και νότες από αχλάδι και starfruit. Ένα υπέροχο κρασί με ένα αρκετά μακρύ τελείωμα. (88)
3. 2011 Κτήμα Αργυρού – Σαντορίνη, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Ελλάδα
Πλήρες, πλούσιο, με πολυτελές στυλ παράγεται από 100% Ασύρτικο στις Κυκλάδες. Οι αμπελώνες είναι 150 ετών και το 20% των κρασιών έχουν υποστεί ζύμωση σε γαλλικά βαρέλια. Αυτό είναι ένα σοβαρό κρασί που είναι πιθανό να ωριμάσει πολύ καλά. 13,2% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Να περιμένετε μια γεμάτη γεύση με πολλές αλμυρές νότες και αρκετά μακρύ τελείωμα. (88)
Πλήρες, πλούσιο, με πολυτελές στυλ παράγεται από 100% Ασύρτικο στις Κυκλάδες. Οι αμπελώνες είναι 150 ετών και το 20% των κρασιών έχουν υποστεί ζύμωση σε γαλλικά βαρέλια. Αυτό είναι ένα σοβαρό κρασί που είναι πιθανό να ωριμάσει πολύ καλά. 13,2% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Να περιμένετε μια γεμάτη γεύση με πολλές αλμυρές νότες και αρκετά μακρύ τελείωμα. (88)
4. 2009 Οινοποιείο Χατζηδάκη – Νυχτέρι, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Ελλάδα
Ασύρτικο που παράγεται με την προσθήκη ορισμένων προσβεβλημένων από βοτρύτη σταφυλιών, ως εκ τούτου, το χρώμα αυτού του νέου κρασιού είναι βαθύ χρυσό. Ένα πολύ πλούσιο, με γεμάτη γεύση λευκό με εκπληκτικό βάθος γεύσεων. Οι προσβεβλημένες από βοτρύτη ρώγες σταφυλιών προσθέτουν μια πλούσια, γενναιόδωρη διάσταση στο κρασί, καθώς και μακρύ τελείωμα. Το προφίλ της γεύσης περιλαμβάνει μέλι, ώριμα μάνγκο και τα ροδάκινα. (88)
Ασύρτικο που παράγεται με την προσθήκη ορισμένων προσβεβλημένων από βοτρύτη σταφυλιών, ως εκ τούτου, το χρώμα αυτού του νέου κρασιού είναι βαθύ χρυσό. Ένα πολύ πλούσιο, με γεμάτη γεύση λευκό με εκπληκτικό βάθος γεύσεων. Οι προσβεβλημένες από βοτρύτη ρώγες σταφυλιών προσθέτουν μια πλούσια, γενναιόδωρη διάσταση στο κρασί, καθώς και μακρύ τελείωμα. Το προφίλ της γεύσης περιλαμβάνει μέλι, ώριμα μάνγκο και τα ροδάκινα. (88)
5. 2011 Κτήμα Γεροβασιλείου – Μαλαγουζιά, Θεσσαλονίκη, Βόρεια Ελλάδα
Αυτό είναι ένα κομψό, αρωματικό και συναρπαστικό λευκό κρασί με καλό βάθος φρούτων και ένα υπέροχο τελείωμα. Αυτό το κρασί μιας μόνο ποικιλίας με μόνο 12,5% αλκοόλ, δείχνει ότι η ποιότητα δεν έχει να κάνει με την δύναμη. (86)
Αυτό είναι ένα κομψό, αρωματικό και συναρπαστικό λευκό κρασί με καλό βάθος φρούτων και ένα υπέροχο τελείωμα. Αυτό το κρασί μιας μόνο ποικιλίας με μόνο 12,5% αλκοόλ, δείχνει ότι η ποιότητα δεν έχει να κάνει με την δύναμη. (86)
6. 2011 Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη – Αμέθυστος Blanc, Δράμα, Βόρεια Ελλάδα
Ελαφρώς λεμόνι-λευκό χρώμα παράγεται από ένα μείγμα Sauvignon Blanc, Ασύρτικου και Semillon. Όπως ένα καλοφτιαγμένο λευκό Μπορντό, το κρασί αυτό συνδυάζει τον αναζωογονητικό χαρακτήρα του Sauvignon Blanc, ενώ έχει την πυκνότητα και το βάθος από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Semillon. Τα στρώματα των γεύσεων περιλαμβάνουν φρούτα του πάθους, φραγκοστάφυλα και starfruit. (86)
Ελαφρώς λεμόνι-λευκό χρώμα παράγεται από ένα μείγμα Sauvignon Blanc, Ασύρτικου και Semillon. Όπως ένα καλοφτιαγμένο λευκό Μπορντό, το κρασί αυτό συνδυάζει τον αναζωογονητικό χαρακτήρα του Sauvignon Blanc, ενώ έχει την πυκνότητα και το βάθος από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Semillon. Τα στρώματα των γεύσεων περιλαμβάνουν φρούτα του πάθους, φραγκοστάφυλα και starfruit. (86)
7. 2011 Μυλωνάς – Άποψη, Αττική, Ελλάδα
Ένα βαθύ χρώμα λεμονιού από τον τρύγο του 2011. Φτιαγμένο από 100% Ασύρτικο, το κρασί αυτό έχει ωραία γεύση και πυκνότητα με νότες από φρέσκα βότανα, λεμόνι και άχυρο. Το κρασί είναι από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και έχει 12,5% αλκοόλ. Ένα πολύπλοκο κρασί με καλή διάρκεια. (86)
Ένα βαθύ χρώμα λεμονιού από τον τρύγο του 2011. Φτιαγμένο από 100% Ασύρτικο, το κρασί αυτό έχει ωραία γεύση και πυκνότητα με νότες από φρέσκα βότανα, λεμόνι και άχυρο. Το κρασί είναι από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και έχει 12,5% αλκοόλ. Ένα πολύπλοκο κρασί με καλή διάρκεια. (86)
8. 2011 Οινοποιείο Άγγελος Ρούβαλης – Ασπρολίθι Αιγιαλείας, Πελοπόννησος, Ελλάδα
Αυτό είναι ένα δροσιστικό λευκό από την ποικιλία σταφυλιών Ροδίτης Πελοποννήσου. Έχει μόλις 11,5% αλκοόλ, αλλά έχει άφθονη γεύση τριαντάφυλλου μήλου με υπαινιγμούς γκουάβα και αχλαδιού. Οι γεύσεις είναι στρογγυλές και απαλές στρωμένες με σταθερή οξύτητα. Ένα ισορροπημένο λευκό κρασί που θα ήθελα πολύ να πίνω σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα. (85)
Αυτό είναι ένα δροσιστικό λευκό από την ποικιλία σταφυλιών Ροδίτης Πελοποννήσου. Έχει μόλις 11,5% αλκοόλ, αλλά έχει άφθονη γεύση τριαντάφυλλου μήλου με υπαινιγμούς γκουάβα και αχλαδιού. Οι γεύσεις είναι στρογγυλές και απαλές στρωμένες με σταθερή οξύτητα. Ένα ισορροπημένο λευκό κρασί που θα ήθελα πολύ να πίνω σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα. (85)
9. 2011 Κτήμα Παυλίδης – Έμφαση, Δράμα, Βόρεια Ελλάδα
Φτιαγμένο από 100% Ασύρτικο, το κρασί αυτό έχει υπέροχη γεύση από βότανα και λεμονόχορτο. Είναι μια νόστιμη και όχι φρουτώδης ή λουλουδάτη ποικιλία με πολλές πικάντικες νότες βοτάνων. Αρκετά μακρύ τελείωμα. (85)
Φτιαγμένο από 100% Ασύρτικο, το κρασί αυτό έχει υπέροχη γεύση από βότανα και λεμονόχορτο. Είναι μια νόστιμη και όχι φρουτώδης ή λουλουδάτη ποικιλία με πολλές πικάντικες νότες βοτάνων. Αρκετά μακρύ τελείωμα. (85)
Τα κορυφαία κόκκινα κρασιά:
1. 2008 Κτήμα Άλφα – Ξινόμαυρο Reserve, Αμυνταίου, Βόρεια Ελλάδα
Υπέροχο ρουμπινί χρώμα απαλό (όπως ένα Nebbiolo) με νότες κρέατος σε συνδυασμό με αλμυρά βότανα και μπαχαρικά. Μια συναρπαστική ποικιλία των γεύσεων σε αυτό το κρασί που προέρχεται από παλιά αμπέλια. Το Κτήμα Άλφα έχει δημιουργήσει μια φανταστική έκφραση που δείχνει τις δυνατότητες αυτής της ποικιλίας αμπελιού. Το κρασί ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 24 μήνες. Έτοιμος να το πιείτε, αλλά θα κρατήσει για τουλάχιστον 6-8 χρόνια. (91)
Υπέροχο ρουμπινί χρώμα απαλό (όπως ένα Nebbiolo) με νότες κρέατος σε συνδυασμό με αλμυρά βότανα και μπαχαρικά. Μια συναρπαστική ποικιλία των γεύσεων σε αυτό το κρασί που προέρχεται από παλιά αμπέλια. Το Κτήμα Άλφα έχει δημιουργήσει μια φανταστική έκφραση που δείχνει τις δυνατότητες αυτής της ποικιλίας αμπελιού. Το κρασί ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 24 μήνες. Έτοιμος να το πιείτε, αλλά θα κρατήσει για τουλάχιστον 6-8 χρόνια. (91)
2. 2007 Γαία Οινοποιητική – Κτήμα Γαία, Νεμέα, Κόρινθος, Ελλάδα
Καλά-δημιουργημένο με μέτριο σώμα κρασί από 100% Αγιωργίτικο που έχει λεπτότητα, φρεσκάδα (ακόμη πολύ φρέσκο παρά το γεγονός ότι είναι 5 ετών) και με μεγάλο μήκος. Έχει 14% αλκοόλ, αλλά δεν φαίνεται – οι τανίνες και οι γεύσεις έχουν όμορφα ενσωματωθεί στο μακρύ τελείωμα. Οι γεύσεις είναι ένα μείγμα από αλμυρές νότες, μπαχαρικά και ώριμο βατόμουρο. (90)
Καλά-δημιουργημένο με μέτριο σώμα κρασί από 100% Αγιωργίτικο που έχει λεπτότητα, φρεσκάδα (ακόμη πολύ φρέσκο παρά το γεγονός ότι είναι 5 ετών) και με μεγάλο μήκος. Έχει 14% αλκοόλ, αλλά δεν φαίνεται – οι τανίνες και οι γεύσεις έχουν όμορφα ενσωματωθεί στο μακρύ τελείωμα. Οι γεύσεις είναι ένα μείγμα από αλμυρές νότες, μπαχαρικά και ώριμο βατόμουρο. (90)
3. 2008 Κτήμα Άλφα – Ξινόμαυρο Hedgehof Vineyard, Αμυνταίου, Βόρεια Ελλάδα
Έχει απαλό χρώμα με αλμυρές, γεύσεις κρέατος και σταθερές, ώριμες τανίνες. Υπέροχες γεύσεις από την ποικιλία Ξινόμαυρο, συνδυάζεται καλά με το φαγητό και έχει έναν υπαινιγμό μπαχαρικών στο τελείωμα. Υπέροχο κρασί και με καλά ισορροπημένο αλκοόλ 13,5%. (89)
Έχει απαλό χρώμα με αλμυρές, γεύσεις κρέατος και σταθερές, ώριμες τανίνες. Υπέροχες γεύσεις από την ποικιλία Ξινόμαυρο, συνδυάζεται καλά με το φαγητό και έχει έναν υπαινιγμό μπαχαρικών στο τελείωμα. Υπέροχο κρασί και με καλά ισορροπημένο αλκοόλ 13,5%. (89)
4. Αμπελώνες Παπαϊωάννου 2004 – Terroir, Νεμέα, Κόρινθος, Ελλάδα
Αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά κόκκινα και έχει υπέροχο βαθύ ρουμπινί χρώμα με πολύ μικρή εξασθένιση στο χείλος. Αυτό το 100% Αγιωργίτικο είναι πολύ καλά ισορροπημένο, προσφέροντας πολλές γεύσεις από αποξηραμένα μανιτάρια, γη, δέρμα και μπαχαρικά. Ιδανικό για να το απολαύσετε τώρα. (89)
Αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά κόκκινα και έχει υπέροχο βαθύ ρουμπινί χρώμα με πολύ μικρή εξασθένιση στο χείλος. Αυτό το 100% Αγιωργίτικο είναι πολύ καλά ισορροπημένο, προσφέροντας πολλές γεύσεις από αποξηραμένα μανιτάρια, γη, δέρμα και μπαχαρικά. Ιδανικό για να το απολαύσετε τώρα. (89)
5. 2008 Κτήμα Άλφα Ερυθρός, Αμυνταίου, Βόρεια Ελλάδα
Ένα ενδιαφέρον μείγμα από Syrah, Merlot και την τοπική ποικιλία, το Ξινόμαυρο. Πρόκειται για ένα καλά δημιουργημένο, καλά ισορροπημένο με κόκκινες τανίνες και ολοκληρωμένα στρώματα γεύσεων που απλώνονται στον ουρανίσκο. Αρκετά μεγάλο μήκος. (88)
Ένα ενδιαφέρον μείγμα από Syrah, Merlot και την τοπική ποικιλία, το Ξινόμαυρο. Πρόκειται για ένα καλά δημιουργημένο, καλά ισορροπημένο με κόκκινες τανίνες και ολοκληρωμένα στρώματα γεύσεων που απλώνονται στον ουρανίσκο. Αρκετά μεγάλο μήκος. (88)
6. 2008 Κτήμα Άλφα – Αξία, Αμυνταίου, Βόρεια Ελλάδα
Υπέροχες λουλουδάτες νότες και άρωμα σε αυτό το μείγμα Syrah και το Ξινόμαυρου. Οι δύο ποικιλίες δένουν πολύ καλά μαζί τα μπαχαρικά και τις γήινες νότες και συμπληρώνουν η μία την άλλη. Η εξελιγμένη οινοποίηση είναι εμφανής στη διαχείριση των τανινών, καθώς και στην ωρίμαση του καρπού. (86)
Υπέροχες λουλουδάτες νότες και άρωμα σε αυτό το μείγμα Syrah και το Ξινόμαυρου. Οι δύο ποικιλίες δένουν πολύ καλά μαζί τα μπαχαρικά και τις γήινες νότες και συμπληρώνουν η μία την άλλη. Η εξελιγμένη οινοποίηση είναι εμφανής στη διαχείριση των τανινών, καθώς και στην ωρίμαση του καρπού. (86)
7. 2008 Καρύδας – Ξινόμαυρο, Νάουσα, Βόρεια Ελλάδα
Παραδοσιακό στυλ κόκκινου Ξινόμαυρου με σταθερές τανίνες και πολλές απολαυστικές γεύσεις όπως το δαμάσκηνο και το μοσχοκάρυδο. Ένα αρκετά απλό κόκκινο που του λείπει λίγη πολυπλοκότητα. Καλό κρασί για φαγητό. (85)
Παραδοσιακό στυλ κόκκινου Ξινόμαυρου με σταθερές τανίνες και πολλές απολαυστικές γεύσεις όπως το δαμάσκηνο και το μοσχοκάρυδο. Ένα αρκετά απλό κόκκινο που του λείπει λίγη πολυπλοκότητα. Καλό κρασί για φαγητό. (85)
8. 2008 Κυρ Γιάννη – Ράμνιστα, Νάουσα, Βόρεια Ελλάδα
Ένα γευστικό Ξινόμαυρο με νότες δέρματος. Εκφράζει πολύ καλά το τι μπορεί να προσφέρει μια γηγενής ποικιλία, με συναρπαστικές γεύσεις που κρύβονται στο παρασκήνιο. Καλό και ισορροπημένο κρασί. (85)
Ένα γευστικό Ξινόμαυρο με νότες δέρματος. Εκφράζει πολύ καλά το τι μπορεί να προσφέρει μια γηγενής ποικιλία, με συναρπαστικές γεύσεις που κρύβονται στο παρασκήνιο. Καλό και ισορροπημένο κρασί. (85)
9. 2008 Οινοποιείο Ντούγκος – Ραψάνη, Ραψάνη, Θεσσαλία, Ελλάδα
Ένα μείγμα από ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Κρασάτο και το Σταυρωτό. Αυτό το γεμάτο κόκκινο έχει μοντέρνο στιλ με πολλές ζωντανές γεύσεις από σκούρα κεράσια, βατόμουρα και δαμάσκηνα. Έτοιμος να το πιείτε, νόστιμο κόκκινο με μέτριο μήκος. (85)
Ένα μείγμα από ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Κρασάτο και το Σταυρωτό. Αυτό το γεμάτο κόκκινο έχει μοντέρνο στιλ με πολλές ζωντανές γεύσεις από σκούρα κεράσια, βατόμουρα και δαμάσκηνα. Έτοιμος να το πιείτε, νόστιμο κόκκινο με μέτριο μήκος. (85)
10. Οινοποιείο Δουλουφάκη 2009 – Syrah, Κρήτη, Ελλάδα
Ένα γευστικό Syrah θυμίζει την έκφραση του Ερμιτάζ με μπαχαρικά και νότες δέρματος. Καλά δημιουργημένο κόκκινο από την Κρήτη – ισορροπημένο και κομψό με ώριμες, στρογγυλεμένες ταννίνες. Αρκετά μακρύ τελείωμα. (85)
Ένα γευστικό Syrah θυμίζει την έκφραση του Ερμιτάζ με μπαχαρικά και νότες δέρματος. Καλά δημιουργημένο κόκκινο από την Κρήτη – ισορροπημένο και κομψό με ώριμες, στρογγυλεμένες ταννίνες. Αρκετά μακρύ τελείωμα. (85)
Τα κορυφαία γλυκά κρασιά:
1. Συνεταιρισμός Σάμου 2008 – Σάμος Νέκταρ, Σάμος, Βόρειο Αιγαίο, Ελλάδα
Αυτό το γλυκό Μοσχάτο Σάμου είναι μια θαυμάσια έκφραση αυτής της ποικιλίας και του στυλ. Με γλυκιά καραμέλα και νότες βουτύρου, αυτό το κρασί είναι πλούσιο, με σύνθετο τελείωμα που είναι άξιο προσοχής. (88)
Αυτό το γλυκό Μοσχάτο Σάμου είναι μια θαυμάσια έκφραση αυτής της ποικιλίας και του στυλ. Με γλυκιά καραμέλα και νότες βουτύρου, αυτό το κρασί είναι πλούσιο, με σύνθετο τελείωμα που είναι άξιο προσοχής. (88)
2. 1998 Κτήμα Αργυρού – Vinsanto 12 χρόνων, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Ελλάδα
Αυτό το γλυκό κρασί σε στυλ Vin Santo από σταφίδα είναι ένα μείγμα από γηγενείς ποικιλίες. Οι γεύσεις κυμαίνονται από αποξηραμένα μάνγκο και σύκα ως την καραμέλα και το μέλι. Ένα γλυκό κρασί για να απολαύσετε. (86)
Αυτό το γλυκό κρασί σε στυλ Vin Santo από σταφίδα είναι ένα μείγμα από γηγενείς ποικιλίες. Οι γεύσεις κυμαίνονται από αποξηραμένα μάνγκο και σύκα ως την καραμέλα και το μέλι. Ένα γλυκό κρασί για να απολαύσετε. (86)
3. 2004 Κτήμα Σιγάλας – Vinsanto, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Ελλάδα
Πολύ έντονο, γλυκό κρασί σιροπιαστό που έχει σταθερή οξύτητα για να ισορροπήσει τη γλυκύτητα. Καλά δημιουργημένο κρασί με γεύσεις από καραμέλα και αποξηραμένα μάνγκο και ανανά. Όμορφα στρωμένες γεύσεις με μέτριο τελείωμα. (85)
Πολύ έντονο, γλυκό κρασί σιροπιαστό που έχει σταθερή οξύτητα για να ισορροπήσει τη γλυκύτητα. Καλά δημιουργημένο κρασί με γεύσεις από καραμέλα και αποξηραμένα μάνγκο και ανανά. Όμορφα στρωμένες γεύσεις με μέτριο τελείωμα. (85)
Μετάφραση Κική Παναγιώτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου