Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Καταστροφή φυτών Goji berries από το άκαρι Αceria KuKo

 
 
 


Από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Έβρου ανακοινώνεται ότι:

Μετά από ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Μ.Φ.Ι., για εντοπισμό προσβολής από το άκαρι Αceria KuKo σε δείγματα φυτών Lysium barbarum (Goji berries) και σε επιτόπια μετάβασή μας στην περιοχή Δικέλλων Αλεξ/πολης, εντοπίσαμε όντως μακροσκοπικά προσβολές από το συγκεκριμένο άκαρι σε φυτά Goji berries, η οποία ύστερα από εργαστηριακή εξέταση από δείγματα που στείλαμε στο Μ.Φ.Ι. ταυτοποιήθηκε και εργαστηριακά.

Η υπηρεσία μας προέβη στην καταστροφή των μολυσμένων φυτών.

Πέραν των φυτών Goji berries, ο επιβλαβής οργανισμός αναφέρεται ότι προσβάλει την πιπεριά και το αυτοφυές ζιζάνιο Solanum nigrum.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί, ότι παραγωγοί ή καλλιεργητές της περιοχής μας αλλά και άλλων περιοχών, να αναζητούν λύσεις για να βελτιώσουν το εισόδημά τους. Έχουν την δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να βρουν νέες καλλιέργειες και να παραγγείλουν τους σπόρους ή και τα φυτά προς φύτευση.

Στις ιστοσελίδες όμως που προωθούνται αυτές οι καλλιέργειες, δεν αναφέρεται η ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία όπως και ο κίνδυνος διαδόσεως εχθρών και ασθενειών που δεν απαντώνται στην χώρα μας ή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εφιστούμε την π ρ ο σ ο χ ή πριν ασχοληθεί κάποιος με οποιαδήποτε νέα καλλιέργεια είτε παραγωγός είτε έμπορος, διακινητής, φυτωριούχος και οπωσδήποτε πριν παραγγείλει ή αγοράσει φυτά προς φύτευση ή σπόρους προς σπορά, να προσέρχεται στο τμήμα Ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου (τηλ. 2551357165-67) για ενημέρωση επί της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας και τις υποχρεώσεις που τυχόν υπάρχουν, προς αποφυγή προβλημάτων με πιθανή επιβολή προστίμου και με καταστροφή των φυτειών.


πηγή: Περιφερειακή Ενότητα Έβρου / basilakakis.gr /
           http://www.e-geoponoi.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου