Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Σύσκεψη Μανιάτη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα εσπεριδοειδή

 
 



Τα θέματα που απασχολούν τις Ομάδες Παραγωγών & τις Οργανώσεις Εσπεριδοειδών συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε χθες στη Βουλή, ο Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρη, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Λακωνίας, κ. Λ. Γρηγοράκο και το Βουλευτή Άρτας, κ. Χρ. Γκόκα.
 
Συζητήθηκαν δυο θέματα:
Το πρόβλημα με την προσβολή των εσπεριδοειδών από τον ιό της TRISTETSA, θέμα που αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για το μέλλον και τις αγροτικές προοπτικές της Αργολίδας.
 

Τα βασικά σημεία ήταν:
Έχουν ελεγχθεί το τρέχον έτος το σύνολο των φυτωριακών επιχειρήσεων της χώρας που παράγουν πολλαπλασιαστικό υλικό εσπεριδοειδών για τον ιό της TRISTETSA, αλλά και παραγωγικών φυτειών (περίπου 7500 δείγματα).Έχει δαπανηθεί το αναγκαίο ποσό για την εισαγωγή καθαρών μητρικών φυτών, όχι μόνον απαλλαγμένων από την ίωση, αλλά για την παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού εσπεριδοειδών, ώστε τα φυτά, ή οι φυτείες που καταστρέφονται για τη μη επέκταση της ιώσεως, να μπορούν να αντικατασταθούν με υγιή φυτά. Σε κάθε περιοχή όπου μετά τον εντοπισμό της προσβολής γίνεται καταστροφή των μεμονωμένων δέντρων ή των φυτειών, και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάδοσης της ασθένειας, θα χορηγείται διαβατήριο για τη μεταφορά των εσπεριδοειδών για εξαγωγές ή την εσωτερική αγορά. Στις περιοχές αυτές θα επιτρέπεται και το κόψιμο μαζί με τον καρπό μικρών πράσινων φύλλων.
 
 
 
πηγή: http://radio936.blogspot.gr/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου