Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ παρέδωσε το Βοτανικό Κήπο Κεφαλόβρυσου στο Δήμο Καρπενησίου

 



O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα» και σε συνεργασία με το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ ολοκλήρωσε τις εργασίες για τη δημιουργία και ανάδειξη Βοτανικού Κήπου στην περιοχή Κεφαλόβρυσο, Καρπενησίου Ευρυτανίας.

 
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να παραδοθεί το έργο στο Δήμο Καρπενησίου.
Εκπρόσωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, της Coca-Cola 3Ε, του Δήμου Καρπενησίου, του Δασαρχείου Καρπενησίου και του ΤΕΙ Λαμίας (Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Παράρτημα Καρπενησίου) ξεναγήθηκαν στο χώρο και ενημερώθηκαν για τη σημασία του Βοτανικού Κήπου στη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και της ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής.
 

Η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου επιλέχθηκε μετά από ψηφοφορία του κοινού στη σελίδα του Avra στο Facebook www.facebook.com/avragreen.gr
 

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο ενώ η μελέτη του έργου υλοποιήθηκε από την ειδική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και με την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λαμίας, Παράρτημα Καρπενησίου. Σε όλες τις εργασίες συμμετείχαν 200 και πλέον φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ.
 

Αμέριστη ήταν η συνεργασία και συμμετοχή του Δήμου Καρπενησίου στο έργο, σε όλα τα στάδια και τις φάσεις υλοποίησης. Παράλληλα, πολύτιμη ήταν και η βοήθεια του Δασαρχείου Καρπενησίου.
 

Οι περισσότεροι Βοτανικοί Κήποι, αποτελούνται από θεματικά πάρκα με είδη από άλλες χώρες και άλλες ηπείρους, με θερμοκήπια, που συνήθως είναι περιφραγμένοι και αποκλεισμένοι από το ευρύ κοινό. Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλόβρυσου σχεδιάστηκε για να είναι ανοιχτός και ελεύθερος σε όλους τους επισκέπτες και αναδεικνύει την ελληνική αυτοφυή χλωρίδα. Παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό εφαλτήριο για την περαιτέρω περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αλλά και χώρο εφαρμογής της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
 

Ο Βοτανικός Κήπος Κεφαλόβρυσου αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για σχολικές εκδρομές, αλλά και οικογενειακές εξορμήσεις για τους κατοίκους του Καρπενησίου, της ευρύτερης περιοχής και όλης της Ελλάδας. Η επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο θα φέρει τους επισκέπτες πιο κοντά στη φύση και θα ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την προστασία της περιοχής.
 
 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Βοτανικό Κήπο:
 
Η περιοχή του Κεφαλόβρυσου έχει πλούσια βλάστηση η οποία ενσωματώνεται και αναδεικνύεται με τη δημιουργία του βοτανικού κήπου. Η βλάστηση αυτή εμπλουτίστηκε και με άλλα είδη με τη μορφή θεματικών ενοτήτων. Παράλληλα, συντηρήθηκαν κάποιες κατασκευές και δημιουργήθηκαν καινούργιες. Με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται στο χώρο με ασφάλεια, σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.
 
 

Ο νέος Βοτανικός Κήπος περιλαμβάνει τους παρακάτω θεματικούς κήπους :



«Ο Κήπος των Αισθήσεων». Ο κήπος αυτός αναδεικνύει τα εντυπωσιακά, ελληνικά αυτοφυή είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλλωπιστικά, όπως τα σφενδάμια με τις εναλλαγές των χρωμάτων στα φύλλα τους, που εγείρουν την αίσθηση της όρασης και τα σπάρτα που με την έντονη μυρωδιά τους διεγείρουν την όσφρηση.
 
«Ο Κήπος των Δρυάδων». Οι νύμφες Δρυάδες ζούσαν μέσα στις δρυς –τις βελανιδιές. Οι δρυς ή αλλιώς «δένδρα» για τους κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου, είναι πάνω από 7 διαφορετικά και αυτοφυή είδη στην Ελλάδα.
 
«Ο Κήπος της Πεύκης». Η «πίτυς» είναι η πεύκη και η ελάτη του Ομήρου και των αρχαίων Ελλήνων. Σε αυτόν τον κήπο υπάρχουν τουλάχιστον 5-6 διαφορετικά είδη πεύκων και η αυτοφυής στο Καρπενήσι, ελάτη. Μάλιστα, το είδος ελάτης που εμφανίζεται στο Καρπενήσι και σε όλη τη νότια Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.
 
«Ο Κήπος των Καρποφόρων». Πολλά δασικά είδη της ελληνικής χλωρίδας παράγουν εδώδιμους καρπούς που τρώγονται είτε όπως συλλέγονται είτε επεξεργασμένα σε γλυκά και ποτά.
 
«Ο Κήπος των Αρωμάτων». Αξίζει να τονιστεί ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν διακρίνει περισσότερα από 500 είδη αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, μερικά από τα οποία είναι αυτοφυή στο Κεφαλόβρυσο (π.χ. θυμάρι, μέντα).
 
«Ο Βραχόκηπος». Μια θέση στην οποία τοποθετήθηκαν βράχια στα οποία παρουσιάζονται είδη που αναπτύσσονται σε τόσο ολιγαρκή περιβάλλοντα.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου