Το πετροχελίδονο είναι αποδημητικό πτηνό. Τα είδη που υπάρχουν στη χώρα μας είναι η σταχτάρα, η ωχροσταχτάρα, ο σκεπαρνάς και βουνοσταχτάρα. Έχει αεροδυναμικό σώμα και μυτερά δρεπανωτά φτερά και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η κοντή και βαθιά ψαλιδωτή ουρά. Όταν βρίσκεται στο έδαφος φαίνεται να είναι ολόμαυρο, αλλά στην πραγματικότητα είναι καφέ. Ενώ εμφανισιακά μοιάζει με χελιδόνι, τα δύο ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες πτηνών.
Τα Πετροχελίδονα καταφθάνουν από την κεντρική Αφρική στις αρχές Μαΐου. Ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής στα μέσα Ιουλίου.
Τρώνε έντομα τα οποία πιάνουν πετώντας με το ανοιχτό ράμφος τους.
Ο αρσενικός και ο θηλυκός Σκεπαρνάς φτιάχνουν ρηχές φωλιές από φτερά, κομματάκια χόρτου και σπόρους, ενωμένα με σίελο, πάνω σε κτίρια ή βράχους. Τα ζεύγη είναι μαζί για πολλά χρόνια και χρησιμοποιούν την ίδια φωλιά κάθε χρόνο. Η αναπαραγωγική περίοδος είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της οποίας γεννούν μια φορά από 3-5 αυγά. Το αρσενικό και το θηλυκό εκκολάπτουν τα αυγά για 20 μέρες, και οι δύο γονείς ανατρέφουν τα μικρά μέχρι να είναι έτοιμα να πετάξουν όταν είναι πια 50-70 ημερών. Τα μικρά μπορούν να αναπαραχθούν όταν είναι 2-3 χρονών.
Περνά τον περισσότερο χρόνο της ζωής του στον αέρα, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο πουλί. Μπορεί ακόμα και να κοιμάται εν πτήση. Πατάει στη έδαφος μόνο για να ζευγαρώσει και να εκκολάψει τα αυγά του. Δεν μπορούν να κουρνιάσουν γιατί τα πόδια τους είναι κοντά και προσαρμοσμένα για να σκαρφαλώνουν σε τοίχους και δέντρα.
Πως διαφέρουν από τα χελιδόνια;
Τα Πετροχελιδόνια δεν κάμπτουν τα φτερά τους όταν πετούνε, δεν κουρνιάζουν και έχουν κοντή διχαλωτή ουρά. Επίσης είναι αδύνατον να τα δει κανείς να προσγειώνονται, γιατί οι φωλιές τους είναι καλά κρυμμένες και μπαινοβγαίνουν σε αυτές πετώντας πολύ γρήγορα. Έχουν επίσης ασυνήθιστα μακρά ζωή και ικανότητα επιβίωσης – ορισμένα ζούνε μέχρι και 21 έτη.
Εχθροί τους μπορεί να είναι τα γεράκια και οι κότσυφες
Είναι πανέμορφα! Είχα την χαρά να βρω ένα! Αλλά με μπερδεψατε..μικρό δεν παραμένει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουμε βρει ενα μικρο που δεν πεταει ακομα...τι μπορουμε να το ταισουμε μεχρι να δυναμωσει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουμε βρει ενα μικρο που δεν πεταει ακομα...τι μπορουμε να το ταισουμε μεχρι να δυναμωσει?
ΑπάντησηΔιαγραφή