Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ηλεία. Καταγγελία για εργοστάσιο λιπασμάτων στον πολύπαθο Πηνειό

 
 
 
pineiosΣχέδια εγκατάστασης εργοστασίου λιπασμάτων κοντά στον ποταμό Πηνείο (Πηνειακός Λάδωνας), δυτικά από το χωριό Σιμόπουλο του Νομού Ηλείας καταγγέλλει η αναγνώστρια του econews Γ.Α. Πρόκειται για μια καθαρά αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή στην οποία δεν υπάρχει μεταποιητική δραστηριότητα, εξαιρουμένης της μαρμαροποιίας και των αμμοληψιών στην κοίτη (οι οποίες δεν είναι σαφές αν τελούνται με περιβαλλοντικά κριτήρια).

Οι κάτοικοι φοβούνται ότι η εγκατάσταση βιομηχανίας λιπασμάτων θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον Πηνειό Ηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ο Πηνείος έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση καθώς οι όχθες του σε διάφορα σημεία μετατράπηκαν σε χωματερές οικιακών απορριμμάτων, αλλά και επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Η ρύπανση κατά μήκος του Πηνειού έχει προκαλέσει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και κατά συνέπεια του κάμπου της Ηλείας.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα για τους υδάτινους πόρους στη χώρα μας η λεκάνη απορροής του ποταµού Πηνειού Ηλείας έχει ήδη υποστεί σημαντική μόλυνση, καθώς δειγµατοληψίες έδειξαν αυξηµένες συγκεντρώσεις νιτρικών τόσο στα επιφανειακά όσο και στα υπόγεια νερά λόγω γεωργικών δραστηριοτήτων.

Οι καταγγελίες για την υποβάθμιση του Πηνείου κάνουν επίσης λόγο για καταπατήσεις από τους αγρότες της περιοχής (πριν και μετα τις φωτιές του 2007), οι οποίοι καταστρέφουν με τις δραστηριότητές τους τις όχθες του πολύπαθου ποταμού.
 
 


πηγή: econews.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου