Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Γιατί να δημιουργήσετε ένα πράσινο τοίχο;



 

Γιατί να δημιουργήσετε ένα πράσινο τοίχο;
Οι αστικές περιοχές υποφέρουν από αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο θερμικής νησίδας. Αυτό συμβαίνει όταν η βλάστηση και οι ελεύθεροι χώροι μιας περιοχής αντικαθίσταται με υποδομές όπως αυτοκινητόδρομοι κτίρια, και τα πεζοδρόμια.
 
 
 
 
 
 
 Η απώλεια της βλάστησης, της επιφανειακής υγρασίας, και η μείωση κίνησης του ανέμου προκαλεί αύξηση στις θερμοκρασίες αέρα εντός των ορίων των αστικών περιοχών. Αυτό επιδεινώνεται από την ηλιακή ακτινοβολία που απορροφάται στη συνέχεια την ώρα τη δροσιάς επανεισάγεται από τα κτίρια και πεζοδρόμια.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι αστικές περιοχές έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες αέρα από απομακρυσμένες περιοχές. Οι διαφορές θερμοκρασίας μπορούν να είναι από 2οC έως 12oC, ιδιαίτερα τη νύχτα, όταν πραγματοποιείται η απελευθέρωση της θερμότητας.

 
 
Η επίδραση θερμικής νησίδας ανεβάζει την κατανάλωση ενέργειας, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα κλιματιστικά είναι σε χρήση. Η υψηλή κατανάλωση ενέργειας έχει αποτελέσματα την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιδεινώνει την ανθρώπινη ενόχληση και επηρεάζει αρνητικά τη υγεία.
Η ψυκτική επίδραση της βλάστησης στις θερμοκρασίες του αέρα είναι ένα πολύ γνωστό γεγονός με σημαντική αποτελεσματικότητα. Στις αστικές περιοχές, η διαφορά μπορεί να είναι εντυπωσιακή, όταν με τα πόδια κινηθείς από μια περιοχή που περιβάλλεται από κτήρια σε ένα καταπράσινο πάρκο. Όμως, λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για ισόγειο χώρο για εμπορικές, βιομηχανικές και οικιστικές αναπτύξεις, οι πολεοδόμοι στρέφονται σε νεότερους τρόπους για να ενσωματώσει τη βλάστηση στο αστικό περιβάλλον.
Δύο από τις πιο δημοφιλείς προσπάθειες για πρασίνισμα είναι οι ταρατσόκηποι και οι πράσινοι τοίχοι. Και οι δύο τύποι παρέχουν προστιθέμενη μόνωση των κτιρίων και οικοτόπους για τα έντομα και μικρά ζώα. Απορροφούν επίσης η περίσσεια του νερού κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων. 


Κωνσταντίνος Τάτσης 
(Μsc Γεωπόνος)
 
 
 
πηγή: http://taratsokipos.blogspot.gr/, http://www.topiodomi.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου