Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε το διήμερο Σεμινάριο Βιωματικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σάμο

 
 
 
 

Διήμερο σεμινάριο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης συνδιοργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, 22-23 Νοεμβρίου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα Λέσβου και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Σάμου.
Στόχος του σεμιναρίου, στο οποίο συμμετείχαν 50 εκπαιδευτικοί της Σάμου, ήταν να τους ενημερώσει και να τους ευαισθητοποιήσει για τον μοναδικό φυσικό πλούτο και τη σπάνια βιοποικιλότητα του νησιού. Παράλληλα, στόχος ήταν να τους εμπνεύσει και να τους παρέχει πρακτικά εκπαιδευτικά εργαλεία ώστε να μεταδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γνώση αυτή στα παιδιά, τα οποία θα κληθούν στο μέλλον να διαχειριστούν τον φυσικό πλούτο της Σάμου και να διορθώσουν τα λάθη που τους έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενες γενιές.
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος παρείχε, για τον λόγο αυτό, χρήσιμα δεδομένα και γνώση που έχει αποκτήσει ύστερα από επιστημονική έρευνα που διεξάγει αφιλοκερδώς εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια στη Σάμο σε συνεργασία με επιστήμονες, φοιτητές και εθελοντές από όλο τον κόσμο.
Τα σεμινάριο επικεντρώθηκε κυρίως στη θαλάσσια και χερσαία βιοποικιλότητα της Σάμου, με έμφαση στα θαλάσσια θηλαστικά, τα μοναδικά είδη της Σάμου (τσακάλια, χαμαιλέοντες, μεταναστευτικά πουλιά, νυχτερίδες), τη ρύπανση που προκαλείται από ανθρώπινη δραστηριότητα σε στεριά και θάλασσα, καθώς και το ολοένα εντονότερο πρόβλημα διασκορπισμού πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον. Έμφαση δώθηκε, επίσης, στην παγκοσμίου ενδιαφέροντος έρευνα που υλοποιεί το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος τα τελευταία τρία χρόνια στο Αιγαίο για την ανίχνευση μικροσκοπικών ινών πλαστικού στο θαλάσσιο περιβάλλον, τα ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς.
 
 
 
 
 
Στο πλαίσιο της βιωματικής εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Αλυκή της Σάμου, σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προστατευόμενος βιότοπος που φιλοξενεί σπάνια είδη μεταναστευτικών πουλιών, κυρίως από το φθινόπωρο έως την άνοιξη. Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος παρακολουθεί, καταγράφει και ερευνά το περιβάλλον της Αλυκής και τα είδη που φιλοξενεί, με στόχο να αναδείξει όχι μόνο την περιβαλλοντική αλλά και την οικονομική και τουριστική σημασία της για το νησί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αλυκή της Λέσβου, όπου δραστηριοποιείται για την ανάδειξή της το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, που προσελκύει εδώ και χρόνια θεματικό τουρισμό, εκτός της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Οι ταξιδιώτες επισκέπτονται την Αλυκή για να παρατηρήσουν και να θαυμάσουν τα σπάνια πουλιά που φιλοξενεί, ωφελώντας πολύπλευρα την οικονομία του νησιού.
 
 
 
 
 
 
Το μήνυμά μας προς τους εκπαιδευτικούς, τις αρχές αλλά και όλους τους κατοίκους των νησιών είναι ότι ο δρόμος της προστασίας του περιβάλλοντος είναι και ο δρόμος της ανάπτυξης για τα νησιά μας.
 
 
 
 
 
Το σεμινάριο έγινε στο Μανιάκειο κτίριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχει κοινή χρήση με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και βρίσκεται στο Βαθύ της Σάμου.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου