Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Κοσμήτορας Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.: Η ανωτερότητα του ανθρώπινου είδους συνοδεύεται και από υποχρεώσεις!

 
 
Π.Φ.Π.Ο. «Είμαστε όλοι απαραίτητοι σε αυτόν τον αγώνα»
 
 
Με αφορμή τη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2012 στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την ανάγκη για «Επιβολή πληθυσμιακού έλεγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα» η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.), που παραβρέθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία, τονίζει:
 
 
«Καταθέσαμε μια σειρά προτάσεων τόσο προς την παρούσα στις Βρυξέλλες Ελληνική Πολιτεία όσο και προς τον παρευρισκόμενο Επίτροπο της Ε.Ε., για τον αποτελεσματικό περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων που καθημερινά αυξάνεται με ρυθμούς πλέον ανεξέλεγκτους.
 
 
 
Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος Π.Φ.Π.Ο. και
Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος Π.Κ.Σ.
 
 
Οι προτάσεις αυτές εν συντομία έχουν ως εξής:
 
 
1. Η εισαγωγή στα σχολεία ειδικού μαθήματος, ως μέρους της αγωγής του πολίτη για τον σεβασμό απέναντι στα άλλα έμβια αλλά και την περιβαλλοντική ηθική.
2. Η συνεχής ενημέρωση των πολιτών εκ μέρους της πολιτείας από τα Μ.Μ.Ε. με μακροπρόθεσμη επιδίωξη να θεμελιωθεί στον μέσο Έλληνα φιλοζωική συνείδηση, η οποία σήμερα υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης ευρωπαϊκής
3. Η δραστική μείωση ή και κατάργηση, για ορισμένο διάστημα, των εισαγωγών χιλιάδων νέων ζώων κάθε χρόνο.
4. Η δραστική μείωση των χιλιάδων ζώων, που οι έλληνες εκτροφείς και κυνολογικοί όμιλοι επίσης προσθέτουν κάθε χρόνο.
5. Η κατάργηση της πώλησης ζώων από τα pet shops, των οποίων η τύχη αγνοείται εάν δεν καταστούν αναλώσιμα.
6. Η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της στείρωσης των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς.
7. Η απρόσκοπτη εφαρμογή από το ελληνικό κράτος του ευεργετικού και κατοχυρωμένου θεσμικά, μέσω του νόμου 4039/2012, θεσμού των ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων.
Ο θεσμός αυτός έχει συστηματικά υπονομευτεί από την εφαρμοστική αρχή – ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην οποία έχει ανατεθεί η αποδοχή και αξιολόγηση των δικαιολογητικών όσων ευρωπαίων εθελοντών επιθυμούν περιστασιακά και προσωρινά να προσφέρουν την τη βοήθειά τους στους φιλοζωικούς συλλόγους και του Δήμους.
Οφείλει το αρμόδιο υπουργείο να δώσει πολιτική λύση στο θέμα και να μην παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.
8. Η αξιοποίηση των διαφόρων κοινοτικών κονδυλίων.
9. Η έκδοση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα ζώα συντροφιάς.
10. Η θέσπιση της δυνατότητας παρέμβασης της Ε.Ε. οσάκις κράτος - μέλος της αποδεδειγμένα παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
 
 
 
 
 
 
 
Η Ομοσπονδία μας αναφέρθηκε επίσης στις εξαιρετικά άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα ζώα εν γένει στη χώρα μας, μοιράζοντας ανάλογο υλικό, και κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος καθώς και σε μια αποτελεσματική τροποποίηση του νόμου 4039/2012 - ήδη έχουμε καταθέσει μια σειρά τροπολογιών του - ο οποίος μπορεί να περιέχει κάποιες θετικές διατάξεις σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί τομή για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων.
Ευχαριστούμε τον Κοσμήτορα της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θανάση Ντινόπουλο και τον επιφανή νομικό, ειδικό στα θέματα του Ευρωπαϊκού Διοικητικού Δικαίου κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, που δέχτηκαν να συνοδεύσουν την ομάδα της Ομοσπονδίας μας στις Βρυξέλλες και να θέσουν τις εξαιρετικές επιστημονικές γνώσεις τους στην διάθεση μας».
 
 
 
Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.: Πρωτοπορεί και συμβάλλει στη διαμόρφωση της φιλοζωικής κουλτούρας
 
 
Μεταξύ των ομιλητών ως μέλος της αντιπροσωπείας της Π.Φ.Π.Ο. ήταν και ο κοσμήτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Θανάσης Ντινόπουλος, ο οποίος ως νευροεπιστήμονας επισήμανε επί της ουσίας, ότι η «ανωτερότητα» του ανθρώπινου είδους συνοδεύεται και από υποχρεώσεις έναντι των ζώων. Γι’ αυτό και οι στειρώσεις ως μέτρο διαχείρισης του πληθυσμού των αδέσποτων, που στις μέρες μας υποφέρουν, είναι απολύτως απαραίτητες και απαιτείται κεντρική πολιτική βούληση για τη συστηματική υλοποίηση τους.
 
 
Ο κοσμήτορας σημείωσε σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό, δηλαδή την ηθελημένη και ελεύθερη παροχή υπηρεσιών για κάποιο κοινωφελή σκοπό, ότι ασφαλώς πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.
 
Είπε εύστοχα ότι: «Ενδεικτικό το γεγονός ότι στην εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα (εκδ. 1996) δεν υπάρχει το λήμμα “εθελοντισμός”. Υπάρχει το λήμμα “εθελοντής” που αναφέρεται μόνον σε εκείνον που κατατάσσεται εκουσίως στις ένοπλες δυνάμεις και συγκροτεί τα “εθελοντικά σώματα”».
Ο κ. Ντινόπουλος αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις μας, αφού ο ανθρωποκεντρικός πολιτισμός μας, μας αντιμετωπίζει ως όντα ανώτερα. Συγκεκριμένα τόνισε: «…θέλω να πιστεύω ότι όσοι βρίσκονται μέσα στην αίθουσα αυτή αποδέχονται τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου. Η παραδοχή ότι είμαστε και εμείς προϊόν της ίδιας διεργασίας που έδωσε κάθε άλλη μορφή ζωής είναι παραδοχή καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του απειλούμενου πλανήτη μας και την επιβίωσή μας ως είδος.
Η βασική διαφορά μας από τα άλλα ζώα, ο μεγάλος εγκέφαλος, δεν μας δίνει μόνο τα πλεονεκτήματα εκείνα που μας επέτρεψαν να κυριαρχήσουμε έναντι των λοιπών έμβιων όντων αλλά γεννά και υποχρεώσεις. Η υλοποίηση των υποχρεώσεων αυτών βρίσκει την ανώτερη έκφρασή της στις αξίες του εθελοντισμού χωρίς σύνορα.
Ο κόσμος μας έχει γίνει πολύ μικρός για να περιχαρακωνόμαστε. Ο θεσμός του ευρωπαίου εθελοντή κτηνιάτρου είναι σημαντικός και θα βοηθούσε στον περιορισμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες. Για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε, για λόγους αρχής, την άρση οποιωνδήποτε υπαρκτών ή ανύπαρκτων εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση κτηνιάτρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ολόκληρη την ομιλία του μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου