Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Μια πολυεθνική παρέα σε αναζήτηση μιας φωλιάς Ασπροπάρη

 
ραπέλ στη ΔαδιάΗ φύση δεν σου επιτρέπει να πλησιάσεις εύκολα τη φωλιά του Ασπροπάρη. Ο μικρός αυτός γύπας φροντίζει να χτίζει τις φωλιές του στα πιο απόμακρα σημεία, σε απόκρημνους βράχους… Η γη των αρπακτικών, η Δαδιά Σουφλίου, του προσφέρει αυτές ακριβώς τις γωνίες, μακριά από την αδιακρισία των ανθρώπων.

Κι όμως, δουλεύοντας στο WWF, έχεις την υποχρέωση αλλά και την τύχη να φτάσεις ακριβώς εκεί που οι περισσότεροι δεν μπορούν. Να προσεγγίσεις μια φωλιά, να συλλέξεις υπολείμματα τροφών και να...
συγκεντρώσεις τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την προστασία του μοναδικού αυτού είδους.

Κάπως έτσι, μια πολυεθνική παρέα από πέντε ανθρώπους του WWF και εθελοντές του προγράμματος EVS, από Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία και Ιταλία, ξεκίνησαν την κατάβαση μιας πλαγιάς, για να διασχίσουν την κοίτη του Διαβολορέματος και να ανεβούν ξανά, έχοντας πάντα το ίδιο εκπληκτικό τοπίο για συντροφιά, μέχρι να φτάσουν εν τέλει στον βράχο Σεϊτάν.

Εκεί, στον βράχο με το όνομα εκ Τουρκίας, ξεκίνησε η απόπειρα προσέγγισης της φωλιάς του Ασπροπάρη. Καραμπίνερ, οχτάρια, σχοινιά και μποντριέ βγήκαν από τα σακίδια και η επιχείρηση κατάβασης (γνωστή και ως ραπέλ) ξεκίνησε. Με τη φύση της Δαδιάς στα καλύτερά της, αφού βοήθησε και το αργοπορημένο φθινόπωρο, η περισυλλογή των απαραίτητων υπολειμμάτων στέφθηκε με επιτυχία. Κρεμασμένοι από τον βράχο, περισυλλέξανε όσα χρειάζονταν, χωρίς να χαλάσουν τη φωλιά του Ασπροπάρη, καθώς είναι βέβαιο ότι θα την αναζητήσει και του χρόνου.

Η επιστροφή είχε τη δική της μαγεία. Κάθε διαδρομή στη Δαδιά άλλωστε κρύβει τις δικές της εκπλήξεις. Η αναζήτηση του Ασπροπάρη μας δίνει απλά τις αφορμές για να το ανακαλύπτουμε ξανά και ξανά…

* Τον Οκτώβριο του 2011 με τη συμμετοχή της Βουλγαρικής Ορνιθολογικής Εταιρείας BSPB, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του WWF Ελλάς, καθώς και της Βρετανικής Ορνιθολογικής Εταιρείας RSPB, ξεκίνησε το Πρόγραμμα LIFE, διάρκειας 5 χρόνων, για την έρευνα και προστασία του Ασπροπάρη σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

 

ραπέλ στη Δαδιά
Ξεκινώντας το ραπέλ με προορισμό τη φωλιά

Δαδιά - Διαβολόρεμα
Λιγοστό το νερό αλλά περισσή η ομορφιά του Διαβολορέματος

 
 
             πηγή: WWF Ελλάς
φωτογραφίες: WWF Ελλάς/Γ. Βελλίδης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου