Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Εξηγήσεις για το άνοιγμα του θυροφράγματος της Κάρλας ζητεί ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης



 
Υπεύθυνη ενημέρωση για το άνοιγμα του θυροφράγματος της Κάρλας ζητεί ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, που έδωσε ήδη από χθες εντολή στη ΔΕΥΑΜΒ να λάβει δείγμα νερού από την έξοδο της σήραγγας.

Με δήλωσή του ο κ. Σκοτινιώτης διατυπώνει μία σειρά από ερωτήματα γύρω από την απόφαση ανοίγματος του θυροφράγματος, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο επιβάρυνσης του Παγασητικού κόλπου, αλλά και διακοπής της επένδυσης για την αντιπλημμυρική του θωράκιση.

Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρονται τα εξής: «Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι άνοιξε το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας, με συνέπεια μεγάλες ποσότητες νερού να διοχετεύονται στον Παγασητικό Κόλπο μέσω της σήραγγας. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά και θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα και υπεύθυνα:
Ποιος αποφάσισε το άνοιγμα του θυροφράγματος; Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου «το θυρόφραγμα άνοιξε με πρωτοβουλία της ΕΥΔΕ Κάρλας και των κατοίκων» (!).

Πότε άνοιξε το θυρόφραγμα και πότε πρόκειται να κλείσει; Πριν αποφασιστεί το άνοιγμα του θυροφράγματος ελέγχθηκε και από ποιον, αν τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η 112839/2000 ΚΥΑ των Υπουργών Γεωργίας, Πολιτισμού και Ανάπτυξης, η οποία ανανεώθηκε με την 127436.2007 ΚΥΑ;
Γιατί δεν ενημερώθηκαν ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ, ούτε καν ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας, όπως μου ανέφερε σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία μας η πρόεδρός της κ.Ιφ.Κάγκαλου;

Ήδη δώσαμε εντολή στην ΔΕΥΑΜΒ, ώστε σήμερα κιόλας να ληφθεί δείγμα από την έξοδο της σήραγγας και φυσικά τα αποτελέσματα θα δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΥΑΜΒ υλοποιεί αυτή την περίοδο πρόγραμμα επενδύσεων που υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω θωράκιση του Παγασητικού και δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την ακύρωση αυτής της προσπάθειας. Κάθε απόφαση, συνεπώς, που επιβαρύνει τον Παγασητικό επιβάλλεται να λαμβάνεται με εξαιρετική περίσκεψη και με όλες τις εγγυήσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ, νερό της περιοχής μπορεί να διατίθεται απευθείας στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας μετά από έλεγχο του δείγματος και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όταν δηλαδή είναι πλέον εντελώς αδύνατη η αντιπλημμυρική λειτουργία της λίμνης ή σε περιπτώσεις όπου τούτο επιβάλλεται για λόγους οικολογικής προστασίας της λίμνης».
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου