Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

«Πνίγει» η αιθαλομίχλη την Ανατολική Θεσσαλία

 
 
Χωρίς …μετρήσεις παραμένει ο Νομός Τρικάλων
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, υπήρξαν μετρήσεις του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Βόλου και Λάρισας, που δείχνουν αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (από τις 8 το βράδυ έως τις 4 το πρωί) ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι τιμές κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό οφείλεται, αυτή την εποχή, στις καύσεις για την θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και στις σόμπες των κατοικιών.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εξέδωσε τις γνωστές οδηγίες για ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης.

Οι οδηγίες αφορούν όλη την Θεσσαλία, παρόλο που δεν υπάρχουν μετρήσεις για την Δυτική Θεσσαλία (παρά τις …υποσχέσεις για εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης).

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

• Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό

• Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία
• Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου