Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Τα ζώα δεν είναι δώρα...

 
Τα ζώα δεν είναι δώρα...
 
Δεκέμβριος - Ιανουάριος, μήνες εορτών και δώρων για παιδιά και μεγάλους.

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία θεωρεί ότι η απόκτηση ενός ζώου συντροφιάς είναι απόφαση ζωής, απόφαση συνειδητή μια δεδομένη χρονική στιγμή της πορείας μας από την παιδική έως την γεροντική ηλικία και δεν μπορεί να είναι στιγμιαίο δώρο εορτών.

Η ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων στη διάθεση κουταβιών από ιδιώτες και του εμπορίου με υπεύθυνους ελέγχους, κτηνιατρικές συμβουλές, ευαισθητοποίηση και σωστή ενημέρωση του κοινού και ειδικά των παιδιών πάνω στο νόημα της ζωοφιλίας, πρέπει να βοηθήσει να γίνει πλήρως ελεγχόμενη η όποια διακίνηση ζώων και κυρίως κουταβιών και να τηρούνται απόλυτα οι κανόνες ευζωίας τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους, που καλούνται να βιώσουν και άσχημες στιγμές από τη πρώτη στιγμή της απόκτησης ενός ζώου συντροφιάς.

Η γνώση, η σωστή πληροφόρηση σχετικά με τη φροντίδα ενός ζώου συντροφιάς και η συνειδητή απόκτησή του βοηθούν να περιοριστεί και να ελεγχθεί η δημιουργία αδέσποτων ζώων.
 
 
Τα ζώα ούτε αξεσουάρ, ούτε παιχνίδι, ούτε μόδα, ούτε ένδειξη κοινωνικού στάτους είναι.

Το ανεξέλεγκτο εμπόριο των κουταβιών και πολλά από τα σκυλιά "ράτσας" προέρχονται από παράνομα εκτροφεία που λειτουργούν σε χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, τα γνωστά puppy mills. Τα ζώα "παράγονται" και επιβιώνουν υπό άθλιες συνθήκες. Κρατούνται σε κλουβιά με συνθήκες υγιεινής τραγικές, ταΐζονται άθλια και οι θηλυκές είναι καταδικασμένες να γεννούν δύο φορές το χρόνο, ενώ τα κουτάβια αποχωρίζονται την μητέρα τους σε μόλις 4 εβδομάδες από τη γέννηση τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μη ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Πιστοποιητικά και εμβολιασμοί υπό συζήτηση. Η ευζωία των ζώων είναι λέξη άγνωστη σε αυτή την ιστορία.

Με άλλα λόγια, η απόκτησή τους έναντι οικονομικού ανταλλάγματος ισοδυναμεί με τη χρηματοδότηση μιας παράνομης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αν αγαπάτε τα ζώα και ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας, αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις ευθύνες ενός κατοικίδιου, υιοθετήστε ένα αδέσποτο και σώστε μια ζωή, βοηθώντας να βελτιωθεί η κατάσταση με τα αδέσποτα.

Τα ζώα δεν είναι δώρα. Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια. Είναι ζωντανές ψυχές που αναπνέουν, διεκδικούν και απαιτούν φροντίδα, χρόνο και χρήμα.

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία συστήνει: Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας πριν προχωρήσετε στην απόκτηση ζώου, ιδιαίτερα τώρα την περίοδο των γιορτών και ενημερώστε υπεύθυνα τα παιδιά πάνω στο νόημα της ζωοφιλίας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου